Kojení v průběhu těhotenství
Kojení v průběhu těhotenství
2 minuty čtení

  • Kojení během dalšího těhotenství je možné, není škodlivé pro matku ani pro plod. 
  • Těhotenství však musí být fyziologické, bezproblémové.

Do oblíbených

Kojení v průběhu těhotenství

2 minuty čtení

  • Kojení během dalšího těhotenství je možné, není škodlivé pro matku ani pro plod. 
  • Těhotenství však musí být fyziologické, bezproblémové.

Do oblíbených

Kojení a nenarozené miminko

Kojení nenarozenému miminku nevadí. Jde o naprosto přirozenou záležitost, kdy veškeré živiny a energie jdou k nenarozenému miminku. Je ale vhodné, aby Váš ošetřující gynekolog věděl, že během těhotenství zároveň kojíte. Zprvu je nutno překonat jistá úskalí:

  1.  Vlivem hormonálních změn se produkce mléka snižuje a mění se jeho chuť.
  2. Objevuje se zvýšená citlivost prsů a bradavek, mírná nevolnost.

Tvorba mateřského mléka

Před porodem a těsně po porodu se mění kvalita mléka, je produkováno kolostrum, bohaté na obranné látky. Kolostrum obvykle starší sourozenec odmítá, o kojení ztrácí zájem trvale i dočasně.

Některé děti se ke kojení vrátí po narození miminka - lze kojit i obě děti současně (tandemové kojení). Produkce mléka se sama uzpůsobí oběma dětem.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Jaké hormony řídí kojení?

Hormon prolaktin je odpovědný za nastartování a udržování produkce mléka. Tento hormon nemá vliv na plod ani průběh těhotenství.  

Hormon oxytocin se uvolňuje z neurohypofysy do oběhu matky po stimulaci bradavky. Tento hormon je odpovědný za spouštění mléka, ale má vliv i na stahy dělohy. Z tohoto důvodu jsem se již v úvodu článku zmínila o fyziologickém těhotenství. Oxytocin může zvyšovat riziko potratu či předčasného porodu.

Kdy může být potřeba kojení ukončit?

Je nutné si uvědomit, že kojení nelze udržovat za každou cenu. Ukončení kojení je třeba zvážit při výrazných pocitech nevolnosti v průběhu kojení i mimo, při silné únavě a pocitu vyčerpání, při hubnutí, při nepříjemných pocitech psychické rozladěnosti v souvislosti s kojením a při známkách hrozícího potratu nebo předčasného porodu.

Těhotná žena musí dbát na dostatečný příjem tekutin, pestrou stravu bohatou na vitaminy a minerály a dostatečný odpočinek. Je vhodné užívat vitaminové doplňky pro těhotné a kojící, které jsou volně prodejné v lékárnách.

Kojení a těhotenství je velmi individuální problém, náročný nejen z hlediska výživy, ale především psychiky. Budoucí maminka musí brát ohled na své životní okolnosti, zároveň také na potřeby a pocity svého kojeného potomka. To není lehké rozhodování. Občas příroda zasáhne a dítko se odstaví samo nebo jen lehkým odpoutáním od kojení jiným způsobem mateřské péče.

Toto je značně závislé od věku dítěte, kdy už kojení není potřebou, ale spíše zvykem. Jestliže se dítě nenechá od kojení odpoutat, pak je kojení jeho opravdovou potřebou a v případě nutnosti odstavení ze zdravotních důvodů, je zapotřebí porada s dětským lékařem ohledně přechodu na umělou stravu.

Mohlo by vás dále zajímat: 9 problémů s kojením a jejich řešení
Pomohl vám článek?
Související témata
Vše o kojení Strava v těhotenství Mateřské mléko
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vše o kojení Strava v těhotenství Mateřské mléko
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU