Porod císařským řezem
Porod císařským řezem
MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
5 minut čtení

  • Císařský řez je nejčastější porodnickou operací známou už od starověku. V současné době představuje porod císařským řezem 15 % všech porodů v ČR.

Do oblíbených

Porod císařským řezem

MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
5 minut čtení

  • Císařský řez je nejčastější porodnickou operací známou už od starověku. V současné době představuje porod císařským řezem 15 % všech porodů v ČR.

Do oblíbených

Kdy se provádí plánovaný císařský řez?

Rozhodnutí, že těhotenství bude ukončeno císařským řezem, může vzniknout již v průběhu těhotenství.

Tento typ císařského řezu označujeme za plánovaný císařský řez. Provádí se ze zdravotních důvodů jak matky, tak i plodu.

1. Ze strany matky

Ze strany matky se může jednat o tyto důvody (indikace): onemocnění páteře, stavy po operacích ortopedických, onemocnění srdeční, oční onemocnění s postižením sítnic, cukrovka, astma, bronchiale, epilepsie, preeklampsie s nepříznivou progresí stavu u matky, stavy po gynekologických operacích, vcestný myomatozní  uzel na děloze, nepoměr velikosti pánve a velikosti dítěte, výsev herpes genitalis těsně před termínem porodu.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

2. Ze strany plodu

Ze strany dítěte se jedná nejčastěji o příliš malé a nezralé novorozence (1500 g a méně) nebo naopak o příliš velké novorozence, vícečetná těhotenství, nepravidelné polohy plodu (šikmá, příčná) nebo určitý typ polohy koncem pánevním.

Dalším důvodem ukončení těhotenství operační cestou je vcestná placenta nebo její předčasné odloučení.

3. Akutní císařský řez

Akutní císařský řez je indikován v průběhu porodu,  a to nejčastěji z důvodu hrozícího ohrožení plodu nedostatkem kyslíku, při nepostupujícím porodu z důvodu špatného naléhání hlavičky, výhřezu pupečníku a jiných méně častých porodnických komplikacích.

K akutnímu císařskému řezu je nutno přistoupit u zdravotních komplikacích matky, které v době těhotenství nebyly důvodem plánování operace, ale v průběhu porodu se výrazně zhoršují.

Jak se připravit na císařský řez 

Před vlastní operací je vhodné být nalačno. Provádí se oholení nutných partii podbřišku, klystýr, zacévkování močového měchýře a maminka dostane přípravné léky před anestezií.

Jak probíhá císařský řez

 Výkon se v dnešní době provádí převážně ve svodné anestezii (epidurální nebo spinální), kdy anesteziolog provede zavedení katetru do oblasti bederní páteře a tímto katetrem se následně aplikuje anestetikum, které blokuje vnímání bolesti v operačním poli. Výhodou je především minimální zátěž anestetiky pro miminko a také vzhledem k tomu, že maminka je při vědomí, i  možnost bezprostředního kontaktu maminky s dítětem ještě při operaci.

Katetr v bederní oblasti lze ponechat následné 2 pooperační dny a slouží k aplikaci látek tlumících pooperační bolest. Maminka i miminko jsou tak ušetřeni zátěže opiátových injekcí, které se běžně používají v pooperační péči.

V případě akutního císařského řezu je nutná anestezie celková. V současné době méně často používaná. Průměrná doba operace bez komplikací je 45 - 60 minut. Následně je maminka převezena na pooperační jednotku intenzivní péče, kde je sledována obvykle 24 hodin.

Miminko ji pravidelně navštěvuje v náručí dětských sestřiček, které se velmi časně snaží miminko přikládat k prsu za účelem vybuzení laktačních reflexů a spuštění laktace (kojení).

U žen po císařském řezu ve svodné anestezii není nástup kojení nijak časově posunut oproti ženám rodícím přirozeně. U žen po celkové narkóze se jedná o 1 - 2 denní prodloužení nástupu laktace .

Na pooperační jednotce intenzivní péče zůstává mamince zavedena cévka do močového měchýře, která odvádí moč, jejíž množství a kvalita se sleduje. Dále pak je zavedena nitrožilní infuse, nejčastěji do žíly na paži, kterou proudí do těla dostatečné množství tekutin, glukózy a minerálů nezbytných pro první pooperační den.

Jizva po císařském řezu

Viditelným důsledkem císařského řezu je jizva na břiše, z níž může být vyvedena drenáž dutiny břišní – hadička, která odvádí krev a tekutinu z břicha. Po několika hodinách odpočinku a odeznění účinku svodné anestezie je možné se s pomocí sestřiček posadit a později i postavit .

Po zhodnocení celkového stavu, většinou cca 24 hodin po operaci , je možný přesun na pokoj oddělení šestinedělí .

Celková doba pobytu v nemocnici po císařském řezu je průměrně 6 dnů .

Číst více o jizvě po císařském řezu 

Jaké komplikace mohou nastat?

Císařský řez je krajní variantou ukončení těhotenství, o jeho provedení by měly vždy rozhodovat zdravotní důvody. Nejedná se o „banální operaci“ - má svá rizika, jak anesteziologická, tak porodnicko-chirurgická.

Ačkoli výskyt komplikací nepřekračuje statisticky rizika břišních operací, je toto vždy vzít do úvahy při rozhodování o jeho provedení. V porovnání s přirozeným porodem hrozí při porodu císařským řezem 6x více komplikací.

Jedná se především o tato rizika: krvácení, žilní komplikace nebo poranění jiných orgánů dutiny břišní v průběhu operace, dále pak komplikace časného šestinedělí - zánětlivá, žilní a další, o kterých je více zmíněno v článku Šetinedělí po císařském řezu .

Sex po císařském řezu

Nespornou výhodu porodu císařským řezem je, že se po něm nemění kvalita sexuálního život. Přesněji pochva zůstává stejně pružná jako dříve, protože nedošlo k jejímu roztažení nebo poranění.

Ačkoli je operační porod poměrně bezpečný, rychlý a relativně bezbolestný, má svá úskalí.

víte, že?

Možným rizikem porodu císařským řezem je i snížená obranyschopnost novorozence. Je to proto, že dítě neprošlo porodními cestami matky. Podle vědců má právě kontakt novorozence s matčinými tělesnými tekutinami vliv na to, jak se budou vyvíjet bakterie na jeho kůži, ale také ve střevech. Právě bakterie ve střevech mají velký vliv na náš imunitní systém.

Mohlo by vás zajímat: První hodiny po porodu s miminkem

Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod Šestinedělí
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod Šestinedělí
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU