9. týden těhotenství
9. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
7 minut čtení

  • V 9. týdnu těhotenství můžete pociťovat mnohem větší únavu a zdravá strava vám pomůže, abyste získala více energie. 
  • Některé potraviny ale mohou představovat riziko pro vás i vaše dítě. 
  • Přečtěte si, kterým potravinám se vyhnout.

Do oblíbených

9. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
7 minut čtení

  • V 9. týdnu těhotenství můžete pociťovat mnohem větší únavu a zdravá strava vám pomůže, abyste získala více energie. 
  • Některé potraviny ale mohou představovat riziko pro vás i vaše dítě. 
  • Přečtěte si, kterým potravinám se vyhnout.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?        

Vaše tělo musí stejně jako v 8. týdnu těhotenství tvrdě pracovat, aby dalo vše potřebné nejen vám, ale hlavně rostoucímu plodu. Můžete se cítit více unavená a pociťovat zvýšenou potřebu spánku. Když na vás únava dolehne, nebraňte se jí a rozhodně si odpočinek dopřejte.

Vývoj vašeho dítěte je zároveň velmi závislý na výživě, kterou dostává dítě skrze vás. Proto dbejte na správnou přípravu jídla a rizika, které mohou některá jídla v těhotenství představovat.

Potraviny, které mohou způsobit otravu jídlem:

  • Syrová vejce nebo vejce, která nejsou uvařená natvrdo.
  • Potraviny, do kterých se vejce přidávají (například zmrzliny, majonéza a podobně).
  • Syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso, zejména kuřecí nebo rybí, včetně tatarského bifteku či uzeného lososa a sushi.
  • Nepasterizované mléko, sýry nebo jogurty.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které vaše dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních třech letech života, ovlivní to, jak budou jeho buňky naprogramovány do budoucna. Tyto poznatky tvoří základ nutričního programování v raném věku, které můžete využít pro zajištění zdravého vývoje vašeho dítěte.

Potraviny, které mohou mít nepříznivý vliv na vývoj dítěte:

  • Játra a produkty z jater , jako jsou játrové paštiky a podobně. Ty s sebou nesou riziko onemocnění listeriózou a mohou také obsahovat vysoké hodnoty vitaminu A, který v nadměrném množství může způsobit vrozené vady a jaterní toxicitu.
  • Některé mořské ryby , jako například žralok nebo mečoun, často obsahují rtuť, která může poškodit vaše dítě. Malé množství toxinů mohou obsahovat i tučné ryby, jako jsou makrela, tuňák, sardinky či pstruh. Ale pokud je nebudete konzumovat každý den, jsou naopak prospěšné, protože poskytují řadu živin, včetně omega-3 mastných kyselin, jež potřebuje mozek vašeho dítěte. Omezte jejich konzumaci na dvě porce týdně.

Velikost plodu v 9. týdnu těhotenství a vývoj vašeho dítěte

V tomto týdnu končí tzv. embryonální období a začíná období fetální – tedy období, kdy už se nehovoří o tomto malém zázraku jako o zárodku (embryo), ale již jako o plodu. 

Velikost plodu dítěte nyní měří kolem 1,7 - 2,2 cm a váží cca 2 g. Zásadní proměna provází končetiny. Prsty ztrácení plovací vzhled a jsou nyní rozděleny na deset jednotlivých prstíků. Zároveň mizí i ocásek a plod pomalu začíná nabírat rysů miminka. Bude však ještě pár týdnů trvat, než budete schopna sama na ultrazvuku poznat jednotlivé části jeho malého tělíčka. 

V 9. týdnu těhotenství se ve vašem bříšku děje mnoho věcí a vývoj plodu má napilno. Jsou vytvořeny základy pro dvacet mléčných zubů, vytvářejí se slzné žlázky a začíná i tvorba slzného kanálku. Oční víčka se již plně vyvinula, ale zůstanou ještě několik měsíců zavřena, než miminko poprvé oči otevři. V těchto dnech se již také formují pohlavní orgány, zda budete mít holčičku nebo chlapečka však ještě nebude možné určit. Srdce se již skládá ze 4 srdečních komor.

9. týdnu těhotenství pohyby děťátka

I když v 9. TT zatím nemůžete cítit pohyby dítěte, dítě je stále aktivní. Může pohybovat rukama i nohama, otáčet hlavou, kroutit prsty, otevírat a zavírat ústa. Na ultrazvuku můžete pozorovat i „škytání“ – pravidelné rytmické záškuby. 


Než ucítíte ve svém bříšku skutečně první pohyby miminka, ještě se budete muset pár týdnů obrnit trpělivostí. Pokud je to vaše první těhotenství, první pohyby nejprve nejspíš ani nerozeznáte a dočkáte se jich o něco déle než maminky, které čekají dalšího potomka.  

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Bříško v 9. týdnu těhotenství:

V podbříšku již můžeme nahmatat jakoby větší tuhou hrušku, to je naše zvětšená děloha, která ukrývá a chrání náš plod uvnitř. Na velikosti bříška to zatím nemá vliv. Maximálně některá maminka nabírá jen více tuku a zdá se, že se bříško trochu zakulatilo.

Pokud však trpíte pravidelnými nevolnostmi, můžete dokonce i nějaké to kilo shodit a budete mít pocit, že místo přibírání naopak hubnete a ve svém původním oblečení se budete stále cítit pohodlně.

9. TT ultrazvuk

Z ultrazvuku je v 9. týdnu těhotenství znát, jak se embryo přetváří na plod, jak prochází velkými změnami a začíná stále více připomínat malého človíčka. Je slyšet srdíčko plodu. Plod se začíná v děloze pohybovat a reaguje na vnější podněty. 

Špinění, krvácení v 9. týdnu těhotenství

Pokud jste těhotenství plánovala, jistě si dobře vzpomínáte, jak jste vždy netrpělivě očekávala příchod svých dnů a každá cesta na toaletu ve vás vyvolávala nervozitu, zda se povedlo nebo ne. Podobně na tom jste určitě i na začátku svého těhotenství, kdy sice doktor již potvrdil, že miminko čekáte, ale pokaždé, když jdete na „onu“ místnost si přejete, aby toaletní papír zůstal bez poskvrny. Proto, pokud se objeví špinění či dokonce krvácení, vyvolá to ve vás dozajista obavy či paniku. 

Příčin může být mnoho. Obvykle se jedná o změnu hormonů ve vašem těle, které na těhotenství reaguje svým způsobem. Špinění či velmi slabé krvácení se může také objevit po pohlavním styku, proto se v prvním trimestru doporučuje šetrný pohlavní styk. 

V případě, že se objeví špinění nebo velmi slabé krvácení, zůstaňte ve střehu a nejlépe se během 1-2 dnů, kdy stav stále přetrvává, obraťte na svého doktora, abyste s ním mohla celou situaci konzultovat. Krvácíte-li více, je lepší vyhledat co nejdříve odbornou pomoc. Ne vždy musí jít o tu nejhorší situaci, ale je dobré vědět, co se s vámi a vaším miminkem děje, abyste zůstala v pohodě. Ta je pro těhotenství důležitou součástí.

9. týden těhotenství rizika

1. trimestr z pohledu těhotenství je klíčovým i rizikovým zároveň. Některé maminky se mohou cítit skvěle a fungovat, jak byly doposud zvyklé. Jiné mohou potrápit nevolnosti, které mohou maminky omezit v tak běžných aktivitách. 

Ať už se cítíte jakkoliv, nezapomínejte, že v sobě nosíte nový život, a i když těhotenství není nemoc, je potřeba myslet i na toho malého tvorečka ve vašem bříšku. Velkými otřesy a námahou těla se zvyšuje riziko krvácení v těhotenství, proto nepřepínejte svoje síly. 

Pokud cvičíte, vynechte poskoky a námahu na břišní svaly. Na kole jezděte ideálně jen na rovném povrchu. Sport a cvičení je dobré předem konzultovat s vaším gynekologem. Pokud jste sportovec od narození, nemusíte se ho v době těhotenství vzdát, dnes existuje plno kurzů i pro těhotné. 

Nezapomínejte také na zdravou a vyváženou stravu. Pozor si dejte na potraviny, kterými byste mohli do těla „zanést“ nějakou infekci či bakterii. V této fázi máte oslabenou imunitu a tělo by nemuselo běžné věci zvládnout tak, jak jste zvyklá. Zároveň vývoj vašeho dítěte může být ovlivněn i vnějšími vlivy, jako jsou léky, alkohol, kofein a jiné.

9. týden těhotenství nevolnost

Pokud se v tomto týdnu těhotenství u vás nevolnost ještě neobjevila, můžete se radovat, protože se nejspíš nedostaví ani v následujících týdnech. Avšak každá z nás jsme jedinečná, a co nastane u jedné, nemusí platit pro druhou. 

V 9. týdnu si některé z nás již mohou naplno vyzkoušet, co znamená těhotenská nevolnost a pokud patříte k těm, které zvracejí několikrát denně a mají neustále žaludek „na vodě“, může se vám zdát každý den nekonečný. A představa, že je před vámi dalších 30. týdnů je děsivá, protože jste již určitě zkusila všechny rady a doporučení a nic z toho nezabírá. 

Všude čtete, jak je důležité v těchto dnech správně a zdravě jíst, ale co můžete dělat, když prostě v sobě sousto udržíte jen pár vteřin? Nebojte, miminko je v pořádku a potřebné živiny si pro svůj správný vývoj vezme ze zásob ve vašem těle. Pokud během dne nastane chvilka, kdy se vám udělá lépe, zkuste se najíst, ideálně něčím, co vám žaludek nebude ještě více dráždit a zároveň něčím, čím doplníte energii a živiny. Nevolnosti obvykle ustoupí v dalších týdnech a vy brzy na ně zapomenete a budete se radovat ze svého bříška. Kdykoliv byste však měla pocit, že již není něco v pořádku, obraťte se na svého lékaře.


Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU