Ačkoliv některé kultury mléko a mléčné výrobky nekonzumují, my si bez nichvyvážený jídelníček nedokážeme představit. Pro těhotnou ženu je důležité, že mají vysokou výživovou hodnotu, jsou zdrojem velmi kvalitních (plnohodnotných) bílkovin, vitamínů (zejména vitamínu D) a minerálních látek (vápník). Zejména jako zdroj vápníku jsou mléčné výrobky téměř nenahraditelné.
Které mléčné výrobky jsou nejvhodnější a proč?
1. Zakysané mléčné výrobky
Zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné pro nižší obsah mléčného cukru (laktózy) – mohou tak být vhodné i pro osoby, které trpí laktózovou intolerancí (někteří lidé ale netolerují laktózu vůbec a i po konzumaci zakysaných mléčných výrobků se u nich mohou objevovat potíže). V kyselém prostředí se navíc mnohem lépe využívá onen důležitý vápník. Zakysané mléčné výrobky navíc pozitivně působí na mikrofloru ve střevě.
2. Sýry a tvarohy
Tyto dobroty mají vysoký podíl dobře využitelného vápníku, významný obsah minerálních látek. O skvělém přísunu bílkoviny nemluvě!
Mohlo by vás také zajímat: Kyselina listová: proč ji užívat v těhotenství a v jakých potravinách se vyskytuje?