Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplexu.
Význam kyseliny listové ve stravě:
- je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, což jsou látky, které tvoří genetický materiál – tedy DNA a RNA,
- podílí se na vzniku řady aminokyselin (například tryptofan, glycin nebo methionin), které mimo jiné pomáhají správnému vývoji plodu,
- je také nezbytná pro krvetvorbu.
V době těhotenství
Právě v těhotenství by se měla kyselina listová užívat ve zvýšeném množství, ideálně však již tři měsíce před samotným otěhotněním . Mícha a mozek dítěte se vytváří již v prvních týdnech těhotenství a pozdější podávání již nemá takový efekt.
Kyselina listová napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy a snižuje výskyt vrozených vad nervového systému i jiných.
Nedostatek
- způsobuje megaloblastickou anémii - červené krvinky jsou zvětšené, zdeformované a jejich schopnost přenášet kyslík je omezená,
- také se mohou vyskytnout poruchy růstu i neplodnost,
- hrozí odtržení placenty a tím i zvýšené riziko potratu.
Nadbytek
- mohou se objevit žaludeční potíže (hořká pachuť v ústech, nadýmání, nevolnost),
- příznaky podráždění centrálního nervového systému (zvýšená aktivita, podrážděnost, poruchy spánku).
Potraviny, v nichž se kyselina listová přirozeně vyskytuje:
- listová zelenina (čínské zelí, špenát, hlávkový salát),
- košťálová zelenina (brokolice, květák, růžičková kapusta),
- kořenová zelenina (červená řepa, ředkvička),
- ostatní zelenina (chřest),
- ovoce (jahody, maliny, pomeranč, datle),
- ořechy (vlašské, lískové, kešu, sezamová semínka, slunečnicové semínka),
- obiloviny (chléb celozrnný, rohlík celozrnný),
- pivovarské kvasnice,
- játra a vnitřnosti (v době těhotenství se však příliš nedoporučují pro jejich vysoký obsah vitamínu A i možnou přítomnost toxických látek).
Doporučená denní dávka v těhotenství: 600 - 800 µg/den
Běžnou stravou přijmeme denně asi jen 250 µg.
Alespoň měsíc před plánovaným otěhotněním a v 1. trimestru těhotenství se doporučuje užívat preventivně kyselinu listovou denně v potravinovém doplňku.
Obsah kyseliny listové v některých potravinách (µg/100g)
Droždí 1020
Čínské zelí 400
Červená řepa 93
Chřest 86
Špenát 78
Květák 55
Brokolice 33
Sezamová, slunečnicová semínka 90
Vlašské ořechy 77
Kešu 60
Celozrnný chléb, pečivo 40
Maliny 30