Zdravé rybí recepty nejen pro těhotné
Zdravé rybí recepty nejen pro těhotné
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Ryby jsou součástí zdravé stravy a platí to i v těhotenství. 
  • Připravili jsme proto pro vás čtyři jednoduché a zároveň chutné recepty rybí kuchyně.

Do oblíbených

Zdravé rybí recepty nejen pro těhotné

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Ryby jsou součástí zdravé stravy a platí to i v těhotenství. 
  • Připravili jsme proto pro vás čtyři jednoduché a zároveň chutné recepty rybí kuchyně.

Do oblíbených

Proč by měly být ryby v jídelníčku těhotných alespoň 2x týdně? Obsahují totiž kyselinu DHA , neboli dokosahexaenovou mastnou kyselinu ze skupiny zdraví prospěšných omega-3 kyselin, která přispívá k normálnímu vývoji mozku a zraku u vašeho děťátka. Vědecké výzkumy prokázaly, že DHA v těhotenství a při kojení u dětí snižuje výskyt hyperaktivity, podporuje pozornost a schopnost učení.

Pokud v těhotenství DHA máte málo, tělo jej krade z vašich zásob. Proto můžete být nepozorná a nemusíte být v dobré psychické kondici. Jezte ryby. Podle našich receptů se skvěle nají celá rodina.

Rybí filet se šafránem, rajčaty a kukuřicí

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Počet porcí: 4

Potřebujete:

  • ¼ šálku vařící vody,
  • 1 polévkovou lžíci másla či olivového oleje,
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná,
  • sůl,
  • 2 šálky nakrájených rajčat,
  • 2 šálky kukuřice,
  • 500 g jemného filetu z tresky,
  • nasekaná pažitka na posypání,
  • čerstvě mletý černý pepř.

Postup:

1. Šafrán rozdrobíme do mísy a zalijeme vařící vodou, necháme odstát.

2. V široké, mělké pánvi na středním plameni rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a špetku soli, vařte asi 4 minuty. Přidejte rajčata a šafránový odvar a přiveďte k varu. Vařte asi 8 minut, dokud se z rajčat nerozvaří kaše.

3. Přidejte kukuřici a pod pokličkou duste 5 minut. Do omáčky vložte rybu tak, aby omáčka pokrývala celý filet. Vařte zhruba 5 až 10 minut podle tloušťky filetů.

4. Posypte rybu pažitkou a pepřem. Podávejte v mělkých miskách, filety položené na kukuřici a rajčatové omáčce.

Pečený kapr na zelenině

Počet porcí: 4

Potřebujete:

  • půlku kapra (zhruba 1 kg),
  • 500 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek),
  • olivový olej,
  • máslo,
  • sůl.

Postup:

Kapra posolte a vložte do pekáče na vysypanou mraženou zeleninu. Na rybu i zeleninu vložte stroužky másla. Dejte péci zhruba na 30 minut v troubě rozpálené na 150 o C. Po půl hodině kapra polijte olivovým olejem a nechte dodělat.

Thajský krevetový salát

Počet porcí: 4

Potřebujete:

  • 4 šálky strouhaného zelí a mrkve,
  • 500 g krevet, vařených a vyloupaných,
  • 1 šálek čerstvého ananasu, nakrájený,
  • 1/2 šálku nasekaných lístků koriandru,
  • 2 1/2 lžíce rýžového octa,
  • 2 lžíce cukru,
  • 2 lžíce rybí omáčky,
  • 1/2 lžičky chilli pasty,
  • 1/3 šálku nasekaných pražených arašídů.

Postup:

Ve velké míse promíchejte zelí s mrkví, krevety, ananas a koriandr. V malé misce smíchejte rýžový ocet, cukr, rybí omáčku a chilli pasta. Zálivkou zalijte salát, přidejte pražené arašídy a důkladně promíchejte.

Pečený okounovec s melounovou salsou

Počet porcí: 4

Potřebujete:

  • sprej na vaření,
  • 500 g filet z okounovce,
  • ¼ šálku limetkové šťávy,
  • 2 lžičky propasírovaného česneku,
  • Na salsu:
  • 2 šálky melounu bez pecek, nakrájeného na kostičky,
  • 500 g konzerva ananasového kompotu, slitý,
  • 425 g konzerva černých fazolí, slité a opláchnuté,
  • ½ nasekané papriky,
  • ½ šálku jemně nasekané cibule,
  • ¼ šálku nasekané kapie,
  • 2 lžíce mletého čerstvého koriandru,
  • 2 lžičky limetkové šťávy,
  • 2 lžičky olivového oleje.

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180°C. Skleněný pekáč (nebo zapékací mísu) o velikosti 25x30cm postříkejte sprejem na vaření. Vložte do misky filety rovnou stranou dolů. Posypte česnekem a pokapejte šťávou z limetky. Podle chuti osolte a opepřete. Zakryté pečte 15 minut.

2. Zatímco se ryba peče, připravte si ve středně velké míse zbylé ingredience na salsu. Když je ryba vařená, každý filet polijte 2/3 šálku melounové salsy. Doporučujeme podávat s šafránovou rýží.

Přejeme vám dobrou chuť a hodně zdraví!

Zapomínáte jíst rybu pravidelně?

Nezoufejte. V naší chytré aplikaci Nutrimimi si můžete nastavit upomínky, které vám vždy připomenou zařadit do jídelníčku rybu (nebo kteroukoliv jinou potravinu), takže už na ní nikdy nezapomenete!

Autorka: Markéta Slomková

Pomohl vám článek?
Související témata
Strava v těhotenství
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Strava v těhotenství
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU