39. týden těhotenství
39. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
2 minuty čtení

  • Vaše dítě už čeká na narození a zde se dočtete, co potřebujete vědět ještě těsně před porodem.

Do oblíbených

39. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
2 minuty čtení

  • Vaše dítě už čeká na narození a zde se dočtete, co potřebujete vědět ještě těsně před porodem.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Cítíte se nepohodlně a bříško ztěžuje vše, co jste dělala předtím bez potíží. Pokud jste už měla před těhotenstvím křečové žíly, mohou být nyní výraznější. To způsobuje hormon progesteron , který uvolňuje krevní cévy. Dochází také k většímu tlaku na nohy a v těle koluje vice krve. Dobrou zprávou je, že jakmile je hlavička dítěte směrem dolů, asi se budete méně zadýchávat. Může se již také objevit tzv. hlenová zátka, což je male množství hlenu uvnitř děložního čípku, kde zůstává po dobu těhotenství, a tvoří tak spolu s plodovým vakem ochranu plodu. Odchod zátky může znamenat, že porod se blíží.

Příprava na porod

Než začnete rodit, shromážděte o tom, co vás čeká, co nejvíce informací. Promluvte si s kamarádkami, které už rodily, nebo s vlastními rodiči. Tak budete vědět, že nejste sama, a že už to spoustu žen před vámi zvládlo. Mějte připraven porodní plán se svými poznámkami, ale počítejte s tím, že i se sebelepším porodním plánem se průběh samotného porodu nedá předvídat. Proto vám může porodník či porodní asistentka doporučit určitý postup, který jste si předem nenaplánovala. Mějte ale na paměti, že je to vždy v nejlepším zájmu vašeho dítěte a vás. Určitě již máte také vyřešenou otázku přítomnosti partnera u porodu.

Vývoj vašeho dítěte v 39. týdnu těhotenství

Vaše miminko se může každou chvíli narodit, ale jen 5 % žen rodí přesně v den předpokládaného termínu porodu. Ve skutečnosti můžete rodit o týden nebo dva později. Vaše dítě měří asi 51 cm a váží zhruba 3,3 kg. Už nemá žádný prostor uvnitř dělohy, takže se může pohybovat jen ze strany na stranu.

Představte si, jakou cestu jste s dítětem v lůně ušla - během posledních devíti měsíců se z jedné buňky vyvinul malý člověk složený z více než 200 milionů buněk! V průběhu těhotenství dodávalo vaše tělo přes placentu dítěti živiny a také protilátky, a to vše pomůže dítěti, aby mohl jeho imunitní systém v prvním roce života bojovat s infekcemi.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních třech letech, ovlivňují nejen jeho momentální zdraví, ale i to, jak budou geny dítěte naprogramovány pro budoucí život v dospělosti. Využijte znalosti vědy o nutričním programování v raném věku a zjistěte, jak můžete pestrou a zdravou stravou ovlivnit zdravý vývoj vašeho potomka.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU