Předčasný porod
Předčasný porod
MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
2 minuty čtení

  • Za předčasný porod považujeme narození dítěte před 37. týdnem těhotenství.

Do oblíbených

Předčasný porod

MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
2 minuty čtení

  • Za předčasný porod považujeme narození dítěte před 37. týdnem těhotenství.

Do oblíbených

Z hlediska časového rozdělujeme předčasné porody na 3 podkategorie:

1. extrémně předčasný porod - mezi 24. - 27. týdnem těhotenství

2. velmi předčasný porod - mezi 28. - 31. týdnem těhotenství

3. mírně předčasný porod -  mezi 32. - 36. týdnem těhotenství

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Rizika předčasného porodu

Výskyt předčasných porodů s věkem matky roste. Předčasný porod představuje jednu z hlavních příčin novorozenecké úmrtnosti a také se vysokou mírou podílí na zdravotním a mentálním postižení předčasně narozených dětí. Děti předčasně narozené jsou nezralé, s nedokonale vyvinutými adaptačními mechanismy a mají nízkou porodní hmotnost.

Příčiny předčasného porodu

Příčiny předčasného porodu nejsou vždy jednoznačně zřejmé. Nejčastější příčinou je infekce, kdy zánět z pochvy přestoupí do dělohy a na plodové obaly a poté do vody plodové. Méně častou příčinou jsou vrozené vady dělohy a pooperační změny na děložním čípku, kdy je poškozena uzávěrová funkce děložního hrdla. Vysoké riziko je u vícečetných těhotenství, u žen, které mají cukrovku, vysoký krevní tlak, u žen nad 35 let a u žen, které již v předchozím těhotenství porodily předčasně. K předčasnému porodu přispívají kouření, drogy, nepřiměřený pohlavní styk, psychická zátěž.

Příznaky předčasného porodu

Příznaky hrozícího předčasného porodu jsou děložní stahy, tlak a bolesti v podbřišku – trvalé, či pravidelně se opakující, bolesti v zádech, odchod hlenové zátky eventuálně i s příměsí krve. Velmi často odteče voda plodová bez předchozích děložních stahů. Odteče-li plodová voda, nelze již předčasnému porodu zabránit. Žena s příznaky hrozícího předčasného porodu musí být vyšetřena vaginálně - za účelem zjištění nálezu na děložním hrdle – tzv. cervix score + provedení stěru z pochvy na bakteriologickou kultivaci, ultrazvukem - změření délky děložního hrdla + zjištění velikosti plodu kardiotokogramem – zjištění děložní aktivity a srdeční frekvence plodu.

Řešení předčasného porodu

Řešení hrozícího předčasného porodu předpokládá neodkladný převoz do perinatologického centra, transport plodu v děloze. Žena musí být hospitalizována, doporučuje se klid na lůžku. Dostává léky na tlumení děložní činnosti (tokolytika) a hormon kůry nadledvin, který pomáhá urychlit vývoj plicní tkáně plodu. Pokud je potvrzena infekce v pochvě, musí být nasazena antibiotika. V mnohých případech, ani při intenzivní léčbě, nelze předčasnému porodu zabránit.

Hranice pro přežití miminka předčasně narozeného se dnes pohybuje okolo 500 g. Snahou dnešní medicíny je vytvořit takové podmínky po předčasném porodu, aby později nebyla ovlivněna kvalita života těchto jedinců. Maminky mohou být v kontaktu se svými miminky i na jednotkách intenzivní péče pro nedonošence, mohou zahájit kojení a úzce spolupracovat s odborníky perinatologického centra.

Mohlo by vás zajímat: Péče o nedonošené děti
Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod Příprava na porod Předčasně narozené děti
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod Příprava na porod Předčasně narozené děti
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU