Nepříjemnosti spojené s krmením
Nepříjemnosti spojené s krmením
4 minuty čtení

  • Ať už kojíte nebo podáváte kojenecké mléko, po krmení se mohou vyskytnout některé nepříjemnosti či drobné zažívací obtíže, např. kolika, průjem či ublinkávání.

Do oblíbených

Nepříjemnosti spojené s krmením

4 minuty čtení

  • Ať už kojíte nebo podáváte kojenecké mléko, po krmení se mohou vyskytnout některé nepříjemnosti či drobné zažívací obtíže, např. kolika, průjem či ublinkávání.

Do oblíbených

Pláč před krmením

Dítě obvykle pláče před krmením, čímž nejčastěji signalizuje, že má hlad. Některé maminky říkají, že tento druh pláče je rozeznatelný od jiného běžného pláče. Přestože vám může zpočátku znít všechno stejně, brzy se naučíte rozpoznat důvod pláče vašeho dítěte s tím, jak se ho lépe naučíte znát.

Pláč po krmení

Pokud vaše dítě pláče po krmení, pravděpodobně ho trápí kolika nebo vzduch v žaludku.

Pro úlevu od plynů můžete vyzkoušet následující rady:

  • Pokud kojíte, měla byste jíst nenadýmavé potraviny
  • Kojte dítě, kdykoli bude chtít nebo mu nabídněte dudlík – aktivní sání uvede do pohybu střeva
  • Po každém krmení nechte děťátko řádně odříhnout
  • Noste děťátko v šátku nebo je pochovejte v klubíčku, můžete je i krátce položit na bříško
  • Po koupání masírujte dítěti bříško ve směru hodinových ručiček, cvičte s nožkami „žabičku“
  • Konzultujte s vaším lékařem podávání přípravků obsahujících probiotické bakterie, nebo kapek absorbujících volný plyn
  • Tradiční řešení je i podávání bylinných čajů (anýz, fenykl, kmín)

Kolika

Mezi příznaky koliky patří zarudlý obličej, zaťaté pěstičky a nohy přitažené k hrudníku spojené s 2-3 hodinovým hlasitým, pláčem po většinu dní v týdnu, v mnoha případech k večeru. Většinou se koliky objevují během několika prvních týdnů a obvykle mizí kolem 3-4 měsíce. Koliky jsou poměrně běžné – trpí na ně jeden ze čtyř novorozenců.

Příčina kojeneckých kolik zatím není jednoznačně objasněna. Může jí být alergie na bílkovinu kravského mléka, abnormální složení střevní mikroflóry, zvýšená citlivost zažívacího ústrojí dítěte, odchylky dětského temperamentu a také stres rodičů nebo dítěte. Ke zvládnutí potíží je nutné se pláčem nestresovat, aby se nervozita nepřenášela na dítě, nastavit pravidelný denní režim včetně režimu spánku a jídla.

Špatný váhový přírůstek

Většina novorozenců po narození trochu ztratí na váze, ale měli by zase rychle začít přibývat, pokud jsou správně krmeni. Žaludek novorozence je relativně malý, takže bude zpočátku potřebovat krmení každé dvě až tři hodiny. Ale děti jsou různé a neexistuje ideální množství nebo tempo, jakým by měli přibývat na váze. Váš dětský lékař bude sledovat váhový přírůstek vašeho dítěte, a pokud se mu bude zdát něco v nepořádku, upozorní vás na to.

Ublinkávání

Ublinkávání je termín, který se používá pro malé množství mléka, které dítě vyzvrátí po krmení. Přestože se jedná o přirozený proces, pokud vaše dítě ublinkává pravidelně – častěji než čtyřikrát denně – a zvrací víc než malé množství potravy, může se jednat o reflux. Sdělte to vašemu lékaři, pokud máte podezření, že vaše dítě příliš ublinkává. Ve většině případů postačuje ke zvládnutí potíží výživové a režimové opatření.

  • Dítě ukládáme do zvýšené polohy (nakloníme matraci v postýlce či podložíme nohy postele v hlavové části), více na levý bok a nenosíme po krmení dítě v polohách, kdy si mačká bříško.
  • Ublinkávajícím kojencům podáváme stravu v menších dávkách častěji během dne a zahuštěnou.

Zvracení

Zvracením se označuje situace, kdy vaše dítě vyzvrátí veškerou přijatou potravu. Liší se od přirozeného a slabého ublinkávání, ke kterému obvykle dochází ihned po jídle. Zvracení přichází o trochu později a ve větším měřítku a často nepříjemně zapáchá. Pokud je vaše miminko starší než 3 měsíce a jedná se o ojedinělé zvracení bez dalších příznaků, pak mu podejte tekutiny (ideálně čerstvou převařenou vodu nebo rehydratační roztok). Měla byste se spojit s vaším lékařem, pokud vaše dítě zvrací pravidelně, pokud se jednalo o velké množství, pokud jste ve zvratcích našla krev, pokud má zároveň průjem nebo pokud je mladší než 3 měsíce.

Průjem

Akutní průjem může být způsoben dietní chybou (podáním nevhodných potravin), kontaminovanými potravinami nebo vodou (nedostatečná tepelná úprava, skladování syrových a vařených potravin dohromady), nedostatečnou nebo žádnou sterilizací používaného nádobí nebo změnou prostředí. Častými původci akutního průjmu jsou viry nebo bakterie. Akutní průjem s lehkým průběhem většinou zvládnete sami v domácích podmínkách. Pokud ovšem průjem neodezní do jednoho dne, má chronický, byť lehký průběh nebo se ve stolici objevil hlen nebo krev, kontaktuje svého lékaře.

Zácpa

Je důležité si uvědomit, že stolice dítěte může měnit svůj charakter a četnost v závislosti na jeho výživě a vývoji. Velmi častými příčinami zácpy jsou faktory dietní (nevhodné složení stravy, málo dietní vlákniny, nedostatek tekutin, nedostatek aktivního pohybu) nebo u starších dětí i příčiny psychické. Řešení problému je často svízelné a vyžaduje dostatek času a trpělivosti. Staršímu dítěti upravte stravu – zařaďte více čerstvého ovoce, syrové zeleniny, mléčné výrobky raději zakysané. Můžete podat i potraviny, které mají mírně projímavý účinek, jako heřmánkový čaj. V případě přetrvávajících obtíží se poraďte se svým lékařem.

Jiné zdravotní problémy

Pokud je vaše dítě nachlazené nebo je mu z nějakého jiného důvodu špatně, může odmítat jídlo podobně jako dospělý člověk. Na příklad ucpaný nos může zkomplikovat dýchání a způsobovat neochotu vašeho dítěte otevřít ústa, aby se mohlo nakrmit. Pokud se tak stane, zeptejte vašeho lékaře, jak dítěti pomoci od těchto potíží

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:  Jak často krmit dítě z kojenecké lahve?
Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU