Domácí prohlídka novorozence od pediatra

  • Z porodnice odcházíte objednáni na první kontrolu u vašeho pediatra. 
  • Ta musí proběhnout do tří dnů od propuštění. 
  • Víte, že vás může doktor navštívit také doma?

Pediatra si pro své novorozeně vybíráte už v těhotenství. Po porodu se pak k němu pouze jednoduše objednáte na první kontrolu. Toto vyšetření v prvních dnech života miminka klíčové, neboť může odhalit potíže, kterých si maminka nemusí všimnout. Dozvíte se další rady o péči a kojení vašeho děťátka. 

Jak probíhá první prohlídka u pediatra

  • Předáte propouštěcí zprávu a další dokumenty z porodnice, které se týkají vašeho děťátka.
  • Sestra založí novorozenci kartu, kam vyplní kromě vašich kontaktních údajů také důležité informace o vaší rodinné anamnéze.
  • Podepíšete registrační list, kterým oficiálně přihlásíte své děťátko do jeho ordinace. Lékař to poté oznámí zdravotní pojišťovně.
  • Připravte si zdravotní průkaz vašeho miminka, který jste dostali v porodnici.
  • Děťátko pediatr prohlédne, poslechne, zváží a změří.
  • Předá vám další rady o péči a kojení vašeho děťátka.
  • Každá preventivní prohlídka je také příležitostí, kdy můžete položit své dotazy.
rada pro vás

Zapisujte si průběžně své dotazy pro pediatra na papír, který pak vezmete s sebou do ordinace. Díky tomu na nic důležitého nezapomenete. Nevyhovuje vám papír? Zapisujte si důležité informace o vašem děťátku do mobilní aplikace Nutrimimi.

Návštěva lékaře u vás doma

Pokud návštěva ordinace není ve vašich silách, miminko vyšetří lékař u vás doma. Někteří pediatři (zvláště v menších obcích) praktikují první návštěvu v domácím prostředí děťátka automaticky a při objednání vám tuto možnost rovnou nabídnou. Domácí návštěva pediatra je hrazena ze zdravotního pojištění.

Vždy jde o vzájemnou domluvu mezi lékařem a rodiči miminka. Pokud budete vy i děťátko zdravé, není nutné, aby k vám domů někdo chodil. Preventivní vyšetření novorozenců v ordinaci lékaře probíhají tak, aby se miminka nesetkala s jinými nemocnými pacienty.

Pravidla vyšetření děťátka v domácím prostředí

  • Rozhoduje zdravotní stav dítěte a matky.
  • Rozhoduje režim ordinace – někteří pediatři navštěvují maminky běžně, jiní jen ve výjimečných případech (nemoc, zranění apod.).
  • Návštěva se domluví dle časových možností lékaře, tedy mimo jeho ordinační hodiny.
  • Informujte se o možnosti vyšetření telefonicky u svého pediatra.
Mohlo by vás také zajímat: Péče o dětský zadeček: jak předcházet opruzeninám

Autor: Markéta Slomková

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x