Návrat z porodnice: 7 nejdůležitějších věcí, co bude třeba vyřídit
Návrat z porodnice: 7 nejdůležitějších věcí, co bude třeba vyřídit
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

Po porodu vás čeká mnoho povinností a organizačních záležitostí, které bude třeba vyřídit. Na co všechno nezapomenout?

Do oblíbených

Návrat z porodnice: 7 nejdůležitějších věcí, co bude třeba vyřídit

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

Po porodu vás čeká mnoho povinností a organizačních záležitostí, které bude třeba vyřídit. Na co všechno nezapomenout?

Do oblíbených

1. Miminko potřebuje svůj rodný list

To je potřeba zařídit na matrice. Tohle většinou zařizuje právě tatínek. K tomu potřebuje občanské průkazy obou rodičů a s nimi dojde na magistrát nebo městský úřad města, kde se miminko narodilo (není to tedy podle místa trvalého bydliště, ale podle místa narození – například porodnice U Apolináře spadá pod Prahu 2, zajdete tedy na matriku v Praze 2). Rodný list by měl zařídit tatínek do 15 dnů od porodu.  

2. Informujte pediatra

Hned po návratu z porodnice informujte svého dětského lékaře o narození miminka (toho už byste měla mít vybraného dávno před porodem, pokud tomu tak není, zde najdete pár tipů, jak a kde pediatra vybrat). Domluvíte si s ním první návštěvu u vás doma, kdy lékař děťátko zkontroluje a provede první prohlídku. Při návštěvě mu dáte propouštěcí zprávu z porodnice a přichystejte si také rodný list miminka, očkovací průkaz a kartičku pojištěnce. Tyto doklady lékař potřebuje vidět, a to proto, aby mohl vyplnit registrační list příslušné zdravotní pojišťovně a mohl předepsat miminku léky (např. vitamin D).

3. Registrace u zdravotní pojišťovny

Dítě je dnem narození automaticky pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako matka dítěte –do 8 dnů od obdržení rodného listu je však nutné na pobočce této pojišťovny provést registraci dítěte. Po této době si můžete zdravotní pojišťovnu zvolit. Pamatujte ale na to, že změnu lze provádět jen jednou za rok. 

4. Informujte zaměstnavatele

Nezapomeňte také informovat svého zaměstnavatele, v mzdové účtárně budou chtít vidět rodný list miminka. Pokud jste ale nebyla zaměstnaná a byla jste osoba samostatně výdělečně činná a neplatila jste si nemocenské pojištění, nebo jste studentka s nedokončeným vzděláním či jste byla před porodem vedená na Úřadu práce, musíte si na příslušném Úřadu práce na Odboru sociální podpory požádat o rodičovský příspěvek, na který máte nárok ode dne narození vašeho miminka. Při narození více dětí najednou se částka násobí počtem dětí, které přišly na svět. 

5. Prohlášení o otcovství

Pokud nejste s partnerem manželé, do porodnice si kromě občanského průkazku vezměte i svůj rodný list a prohlášení o určení otcovství a jména dítěte, které s otcem dítěte vyřídí na matrice v místě trvalého bydliště. Je to důležité, pokud toto prohlášení nebudete mít, nebude otec uveden v rodném listě dítěte a příjmení bude mít dítě automaticky po matce. Na matrice se můžete domluvit i na "vítání občanků" ve vaší obci nebo městě.

6. Gynekologická prohlídka po šestinedělí

Gynekologická prohlídka po šestinedělí je důležitá, protože při ní lékař zkontroluje stav vašich případných porodních poranění a podobně. Zároveň se s vámi domluví na možnostech vhodné antikoncepce – pamatujte si, kojení není antikoncepce! Máte-li však nějaký problém dříve, než skončí šestinedělí, svého gynekologa samozřejmě navštivte hned.

7. Požádejte o porodné

Pokud splňujete zákonem stanovené podmínky, můžete si zažádat o porodnéO porodné mohou žádat ty rodiny, kterým se narodí dítě a současně jejich příjmy (za předcházející čtvrtletí) nepřesáhnou 2,7 násobek životního minima.

nutrimimi - váš rádce na cestě mateřstvím

Stáhněte si zdarma naší bezplatnou mobilní aplikaci pro těhotné a maminky. Aplikace vám usnadní prvních 1000 dní života děťátka od početí až po batole. Články dle věku dítěte, užitečné nástroje, živý chat s našimi odborníky, to vše a mnohem více na váš čeká v Nutriklub+ 


Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

>> Stáhnout z Google Play


>> Stáhnout z App Store

>> Stáhnout z AppGallery



Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod Šestinedělí Péče o novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod Šestinedělí Péče o novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU