Strava při kojení
Strava při kojení
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Jestliže kojíte, dostává vaše dítě všechny živiny od vás. 
  • Proto je důležité, abyste si co nejlépe posílila zdravé stravovací návyky. 
  • Co jíst a nejíst při kojení?

Do oblíbených

Strava při kojení

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Jestliže kojíte, dostává vaše dítě všechny živiny od vás. 
  • Proto je důležité, abyste si co nejlépe posílila zdravé stravovací návyky. 
  • Co jíst a nejíst při kojení?

Do oblíbených

Jestliže kojíte, pochází všechna energie, kterou vaše dítě potřebuje, přímo od vás. Strava při kojení vám musí tedy dodat o něco více kalorií než obvykle. Některé z těchto kalorií sice pocházejí z tukových zásob, které jste si ukládala během těhotenství, ale zbytek musíte doplnit ze své stravy.

Neexistuje žádné přesné množství kalorií, které denně potřebujete  – záleží to na tom, kolik energie jste si uložila v průběhu těhotenství, jak moc stravy vyžaduje vaše dítě a jak moc se pohybujete. Ve většině případů strávíte patrně odpočinkem více času než obvykle, což vám šetři energii pro kojení. 

Nejlepší rada je jednoduchá: Jezte tehdy, když máte hlad (což může být častěji po menších porcích) a mezi jednotlivými jídly si občas dopřejte zdravé, výživné pochutiny.

Co jíst při kojení?

Postarat se o sebe je pro vás stejně důležité jako postarat se o dítě. Strava matky při kojení je klíčovým a opomíjeným dílem celkové péče o dítě. Udělejte si čas na to, abyste jedla zdravá jídla naplněná energií a živinami, které vám pomohou.

  • Polysacharidy jsou obsaženy například v celozrnném chlebu, obilninách, těstovinách a bramborech. Poskytují dlouhodobě energii a měly by tudíž tvořit velkou část vaší stravy. Ovoce a zelenina vám dodají jak důležité vitamíny, tak i minerály a vlákninu.
  • Proteiny, tolik důležité pro rozvoj a růst vašeho dítěte, můžete získat z masa, mléka, luštěnin, ryb a vajec, ale dbejte na rozumné množství a vybírejte si libovější maso. Důležité jsou i potraviny bohaté na vápník jako mléko, tvaroh, sýry a jogurty.
  • Jídla s vysokým obsahem tuků nebo cukru mají vysoký obsah kalorií a jsou často chudší na důležité živiny, takže se jim raději vyhýbejte nebo si je dávejte jen příležitostně.
TIP NUTRIKLUBU

Jestliže se hodně pohybujete a nemáte na vaření čas, doporučujeme jednoduchá a zdravá jídla jako, celozrnný sendvič s libovým masem, tuňákem, sýrem, salátem nebo drožďovou pomazánkou, případně miska cereálií s mlékem, jogurtem a ovocem a pochutiny jako slunečnicová či dýňová semínka. Nezapomeňte si přibalit i malou svačinku s sebou na procházku, vyzkoušejte třeba cereální tyčinky speciálně určené pro kojící maminky.

Mohlo by vás zajímat: Ukázkový jídelníček pro kojící ženy ke stažení

Polynenasycené kyseliny jsou klíčové

Podle výzkumů vyšlo najevo, že obzvlášť dvě polynenasycené kyseliny – AA (omega-6) a DHA (omega-3) – obsažené v mateřském mléce, jsou důležité pro zdravý rozvoj mozku, zraku a nervového systému vašeho dítěte. Konzumace většího množství potravin bohatých na polynenasycené mastné kyseliny během kojení může mít blahodárný vliv na vývoj vašeho dítěte tím, že podněcuje lepší vývoj zraku a mozku a pohybových schopností.

Nejvíce polynenasycených mastných kyselin najdete v rybách a mase. Ryby (obzvlášť mastné ryby) jako například makrely, sardinky, tuňák nebo losos, jsou výtečnými zdroji jak AA, tak DHA a červené maso obsahuje AA. Nevíte, jak rybu připravit? Inspirujte se našimi rybími recepty.

Pitný režim při kojení: dostatek vody, minimum kofeinu

Během kojení je důležité, abyste si udržovala dostatečný přísun tekutin. Protože jsou tekutiny zásadní pro tvorbu mateřského mléka, měla byste jich vypít nejméně dva litry denně. Někdy si během kojení můžete připadat žíznivá, takže se nebojte pít tehdy, když to potřebujete.

Mnoho maminek zjistilo, že se pro podobné případy vyplatí mít plnou láhev po ruce. Jednoznačnými ukazateli toho, že nemáte dostatek tekutin, jsou tmavá barva nebo silnější pach vaší moči. Pamatujte, že dobré prostředky proti žízni jsou pro vás i mléko a neslazené ovocné šťávy.

Čemu se při kojení vyhnout?

Rozhodně se během kojení vyhýbejte alkoholu, protože může přejít z vaší krve do mateřského mléka a tím i do zažívacího ústrojí vašeho dítěte. Stejně tak byste se měla vyhnout i kouření.

Káva a kojení

Přestože si můžete dopřát šálek čaje nebo kávy, dávejte pozor na celkový příjem kofeinu, protože jeho nadměrné množství může způsobit vašemu dítěti neklid a problémy se spaním. Podle některých maminek zneklidňuje děti i příliš kořeněné nebo příliš výrazné jídlo.

Jestliže je vaše dítě po kojení neklidné, hodně pláče nebo má potíže s usnutím, bude nejlepší, když si povedete záznamy o tom, co jíte, a pokusíte se najít spojitost. Jestliže dokážete odhalit podezřelé jídlo, zkuste se ho vyvarovat a uvidíte, jestli se situace zlepší. Pokud máte jakékoli obavy nebo otázky, kontaktujte svého praktického lékaře nebo pediatra.

Mějte příjem mléka svého miminka pod kontrolou s pomocí záznamníčku kojení v naší mobilní aplikaci Nutrimimi. Aplikace je zdarma a je dostupná pro Android a iOS.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!
Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Strava batolete Mateřské mléko Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Strava batolete Mateřské mléko Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU