Alergie na kravské mléko vs. intolerance laktózy. Jaký je rozdíl?

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) a intolerance laktózy jsou dvě odlišná onemocnění, která se často zaměňují:


  • Alergie na bílkovinu kravského mléka: je nutné vyhnout se veškerým mléčným výrobkům a potravinám, které mléko obsahují
  • Intolerance laktózy: u nekojených dětí se podává kojenecké mléko se sníženým obsahem laktózy. Kojenec se nemusí mléku úplně vyhýbat.


Více informací v přehledné tabulce níže.

Portrait of female toddler in mothers arms in kitchen

ABKM vs. intolerance laktózy

  • v případě alergie na bílkovinu kravského mléka se jedná o nepřiměřenou reakci imunitního systému 
  • v případě intolerance laktózy hovoříme o neschopnosti organismu strávit mléčný cukr (laktózu). 

Alergie na bílkovinu kravského mléka

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) se řadí mezi nejrozšířenější potravinové alergie. Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo je asi 2 -5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let.

Příznaky alergie na bílkovinu kravského mléka jsou různé – jedná se zejména o trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma), v některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost.

Při alergii na bílkovinu kravského mléka se přistupuje ke striktní dietě. Vysadí se mléko i mléčné výrobky, je nutné se vyvarovat všech zdrojů kravských bílkovin. U kojených dětí je obvykle možné s kojením pokračovat, v některých případech se kojícím matkám doporučuje dodržovat speciální dietu. U nekojených dětí je nutné používat speciálně upravená mléka s plně naštěpenou (hydrolyzovanou) bílkovinou.

Laktózová intolerance

S alergií na bílkovinu kravského mléka bývá často zaměňována laktózová intolerance

Jedinci, kteří jsou postiženi laktózovou intolerancí, mají nedostatek enzymu laktázy. Z tohoto důvodu nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy. Na rozdíl od alergie na bílkovinu kravského mléka se intolerance laktózy projevuje pouze trávicími potížemi - ke kožním ani respiračním projevům nedochází. 

Striktní bezmléčná dieta většinou při intoleranci laktózy není nutná. Postižený obvykle bez větších obtíží snese malé množství mléka nebo mléčných výrobků. Pro jogurty a sýry je typické, že obsahují menší množství laktózy v důsledku činnosti bakterií mléčného kvašení.

Specifickou situací je laktózová intolerance přechodná, získaná. K té dochází nejčastěji při narušení střevní mikroflóry po podávání antibiotik nebo po prodělaném střevním infekčním onemocnění. Obvykle trvá 1-3 týdny, dokud se střeva nezahojí.

DŮLEŽITÉ

Máte-li u svého děťátka podezření na ABKM nebo na laktózovou intoleranci, kontaktujte svého pediatra. Diagnostika a léčba těchto onemocnění vždy patří do rukou lékaře.


Alergie na bílkovinu kravského mléka
Výskyt v populaciNejčastěji se objevuje u kojenců, postihuje 2-5 % kojenců. V 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců života dítěte. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let věku. 
ProjevyTrávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka), respirační obtíže (alergická rýma, astma), neprospívání a chudokrevnost 
Dietní opatření
  • Kojící maminka: dodržování bezmléčné diety s vyloučením mléka a veškerých výrobků obsahující mléko 
  • Nekojené děti: speciálně upravené kojenecké mléko s vysoce naštěpenou (hydrolyzovanou) bílkovinou určené nekojeným dětem






















VÍTE, JAKÉ JE RIZIKO ALERGIE U VAŠEHO DĚŤÁTKA?

Víte, že každé 3. dítě má zvýšené riziko vzniku alergie? Zajímá vás, jestli je alergií ohroženo i vaše dítě? Výše rizika u dítěte lze snadno vypočítat podle toho, zda alergií trpí někdo z jeho nejbližších příbuzných. Zjistěte riziko alergie pomocí naší aplikace.

Máte dotazy? Využijte poradnu našich odborníků

Registrovaní členové Nutriklubu mají možnost kontaktovat naše odborníky se svými dotazy prostřednictvím živého chatu. V případě, že se otázka týká univerzálního problému, zodpoví jej náš odborník v nejbližší možné době, obvykle do jednoho dne. Na specifické dotazy pak odpovídá specializovaný lékař. Doba odezvy na takové dotazy je obvykle 3 až 5 dní.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x