ABKM vs. intolerance laktózy
- v případě alergie na bílkovinu kravského mléka se jedná o nepřiměřenou reakci imunitního systému
- v případě intolerance laktózy hovoříme o neschopnosti organismu strávit mléčný cukr (laktózu).
Alergie na bílkovinu kravského mléka
Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) se řadí mezi nejrozšířenější potravinové alergie. Nejčastěji se objevuje u kojenců – v 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců. Postiženo je asi 2 -5 % kojenců. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let.
Příznaky alergie na bílkovinu kravského mléka jsou různé – jedná se zejména o trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma), v některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost.
Při alergii na bílkovinu kravského mléka se přistupuje ke striktní dietě. Vysadí se mléko i mléčné výrobky, je nutné se vyvarovat všech zdrojů kravských bílkovin. U kojených dětí je obvykle možné s kojením pokračovat, v některých případech se kojícím matkám doporučuje dodržovat speciální dietu. U nekojených dětí je nutné používat speciálně upravená mléka s plně naštěpenou (hydrolyzovanou) bílkovinou.
Laktózová intolerance
S alergií na bílkovinu kravského mléka bývá často zaměňována laktózová intolerance
Jedinci, kteří jsou postiženi laktózovou intolerancí, mají nedostatek enzymu laktázy. Z tohoto důvodu nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy. Na rozdíl od alergie na bílkovinu kravského mléka se intolerance laktózy projevuje pouze trávicími potížemi - ke kožním ani respiračním projevům nedochází.
Striktní bezmléčná dieta většinou při intoleranci laktózy není nutná. Postižený obvykle bez větších obtíží snese malé množství mléka nebo mléčných výrobků. Pro jogurty a sýry je typické, že obsahují menší množství laktózy v důsledku činnosti bakterií mléčného kvašení.
Specifickou situací je laktózová intolerance přechodná, získaná. K té dochází nejčastěji při narušení střevní mikroflóry po podávání antibiotik nebo po prodělaném střevním infekčním onemocnění. Obvykle trvá 1-3 týdny, dokud se střeva nezahojí.
Alergie na bílkovinu kravského mléka | |
Výskyt v populaci | Nejčastěji se objevuje u kojenců, postihuje 2-5 % kojenců. V 95 % případů se objeví v prvním roce života dítěte, naprostá většina dokonce během prvních čtyř měsíců života dítěte. U devíti z deseti pacientů tato alergie vymizí do tří let věku. |
Projevy | Trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka), respirační obtíže (alergická rýma, astma), neprospívání a chudokrevnost |
Dietní opatření |
|
Intolerance laktózy | |
Výskyt v populaci | Postihuje okolo 10 % populace. |
Projevy | Trávicí potíže (bolesti břicha, průjmy, nadýmání).
|
Dietní opatření |
|
Máte dotazy? Využijte poradnu našich odborníků
Registrovaní členové Nutriklubu mají možnost kontaktovat naše odborníky se svými dotazy prostřednictvím živého chatu. V případě, že se otázka týká univerzálního problému, zodpoví jej náš odborník v nejbližší možné době, obvykle do jednoho dne. Na specifické dotazy pak odpovídá specializovaný lékař. Doba odezvy na takové dotazy je obvykle 3 až 5 dní.
>> Chci se zaregistrovat a kontaktovat odborníky
Zdroj: PETRŮ, Vít et al. Dětská alergologie . 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012, 531 s. Aeskulap. ISBN 978-802-0425-843.
Zdroj: LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE. Http://www.vyzivaspol.cz [online]. Česká republika: http://www.vyzivaspol.cz, 2018 [cit. 2019-03-15]