Procházky s novorozencem: jak ho oblékat v zimě a v létě
Procházky s novorozencem: jak ho oblékat v zimě a v létě
Barbara B.
3 minuty čtení

  • Od kdy jsou procházky s novorozencem vhodné, jaké mu dát oblečení v zimě nebo v létě a co se s sebou vzít? 
  • Přečtěte si naše tipy a rady!

Do oblíbených

Procházky s novorozencem: jak ho oblékat v zimě a v létě

Barbara B.
3 minuty čtení

  • Od kdy jsou procházky s novorozencem vhodné, jaké mu dát oblečení v zimě nebo v létě a co se s sebou vzít? 
  • Přečtěte si naše tipy a rady!

Do oblíbených

Chodit s dítětem na čerstvý vzduch je dobré, ale mělo by to být především do přírody nebo do parků, a ne do frekventovaných míst, kde se pohybuje spousta lidí a aut. Dítě se při pobytu venku více okysličí, což má pozitivní vliv na jeho chuť k jídlu i ke spánku. Navíc se pobytem venku otužuje, seznamuje se s novými podněty a rozšiřuje si tak i svoje poznání.

Kdy jít ven a kdy raději ne?

Při tak malém dítěti byste měla zvážit následující: Záleží na zdravotním stavu novorozence, ale také na ročním období. První týden ho můžete vystavit na kratší chvíli přiměřeně oblečeného pod otevřené okno nebo balkonové dveře. V druhém týdnu věku už můžete klidně na čerstvý vzduch, ale na jen na kratší dobu a do míst, kde se nepohybuje velké množství lidí. Než vyrazíte, podívejte se z okna – fouká, prší, mrzne, nebo je horko? Podle toho se zařiďte, tak malé dítě by nemělo do velkého mrazu, ani do velkého horka, protože může dojít k přehřátí. 

Nejvhodnější doba na vycházku je během dopoledne nebo odpoledne, když je teplo, vyhněte se době kolem poledne, v zimě naopak běžte ven mezi 11. a 14. hodinou, kdy je nejtepleji. 

balkón, zahrada nebo terasa?

Máte doma balkón, zahrádku nebo terasu? Nechte miminko klidně odpočívat v kočárku tam, nikdy ne ale na přímém slunci, to by mu mohlo ublížit. Ideální je stín nebo polostín a místo, kde je dítě chráněné před větrem a deštěm.

Pokud si s čímkoli nejste jistá, neváhejte se obrátit na naše odborníky , jsou tu pro vás i online na chatu! 

Co vzít na procházku s sebou?

I když půjdete jen na krátkou procházku, raději se dobře vybavte, aby vám v případě nutnosti nic nechybělo. Do kočárku si tedy vezměte náhradní plenky, přebalovací podložku (ta papírová stačí, po použití ji pak vyhodíte), čisticí ubrousky a papírové kapesníčky, pro jistotu také náhradní oblečení (bodýčko a dupačky), kojeneckou láhev (pokud nekojíte), kojeneckou vodu a případně hotové připravené mléko v termoobalu (ale jen pokud víte, že dítě mléko zkonzumuje do 2 hodin od přípravy.

Na delší cesty si doporučujeme vzít převařenou kojeneckou vodu v termosce a kojenecké mléko v dávkovači, které v případě potřeby smícháte v kojenecké láhvi).

Pozor si dejte na přílišné horko a chlad. Pokud je méně než 5 stupňů pod nulou, s novorozencem ven nechoďte. Podívejte se na internet nebo televizi, abyste měla informace o smogu. Je-li stupeň znečištění ovzduší 3 a vyšší, neměli byste s dítětem vůbec vycházet ven. Pokud je velký vítr, raději také nikam nechoďte (velký vítr zvedá mraky prachu, pylu a nečistot, které by mohly miminku vadit). V horkých dnech by se nemělo dítě v kočárku přehřívat, a pokud máte boudičku nahoře, je uvnitř jako v peci.

Zvolte správné oblečení

A samozřejmě dbejte také na přiměřené oblečení – je-li vedro a vy sama máte jen lehké letní šaty nebo šortky a tílko, asi svému dítěti nebudete dávat dlouhý rukáv, dupačky, mikinu a ještě deku. Obecně se doporučuje dát dítěti o jednu vrstvu více, než máte na sobě vyNezapomeňte však na pokrývku hlavy, protože novorozenec ještě nemá dobře vyvinutou termoregulaci a může snadno prochladnout, či dostat úpal

V létě nezapomeňte též dítě namazat krémem s vysokým ochranným faktorem (ideálně 50+) na všechna odkrytá místa. Do mrazivého počasí je pak dobré použít na obličej "zimní" krém (s nízkým obsahem vody) a ochranný lůj na rty.

Na krátké procházky určitě můžete pomalu navázat i větším cestováním. Více informací o cestování už i s těmi nejmenšími dětmi naleznete ve speciální sekci Nutriklubu, která je věnována právě cestování.

Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence Šestinedělí Zdraví novorozence a kojence Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence Šestinedělí Zdraví novorozence a kojence Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU