Pravda a mýty o ovulaci
Pravda a mýty o ovulaci
MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
3 minuty čtení

  • Ovulace je krátký okamžik uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. 
  • Vajíčko pak putuje vejcovodem, kde se může setkat se spermii a dochází tak k otěhotnění.

Do oblíbených

Pravda a mýty o ovulaci

MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
3 minuty čtení

  • Ovulace je krátký okamžik uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. 
  • Vajíčko pak putuje vejcovodem, kde se může setkat se spermii a dochází tak k otěhotnění.

Do oblíbených

Jak dlouho trvá ovulace?

Okamžikem ovulace začíná vajíčko stárnout a postupně se snižuje schopnost jeho oplodnění, která je omezena 24 hodinami od jeho uvolnění. Plodné dny však trvají déle, cca 5 dnů – 3 dny před ovulací a 1 den po ovulaci, což je dáno životaschopností spermií a produkcí specifického hlenu sliznicí děložního čípku, který umožňuje přežití spermií až 5 dnů.

Příznaky ovulace

Ovulaci mnohé ženy rozeznají podle typických příznaků: ovulační bolest (mírná, ale i náhle vzniklá ostrá bolest v podbřišku, která náhle přijde i odezní během hodin i několika dnů) nadprodukce hlenu ze sliznice děložního čípku, slabé krvácení 1 – 4 dny, nevolnost, napětí v prsou. Pokud se pravidelně cyklicky opakující příznaky nevyskytují, existují metody určení ovulace: ovulační testy z moči a měření bazálních teplot.

Ovulační testy

Ovulační testy obecně fungují na principu průkazu luteinizačního hormonu /LH /v moči. Hladina LH v moči stoupá 24 - 36 hodin před ovulací. Test se musí provádět opakovaně 3 - 5 dnů před očekávanou ovulací. Test by se měl provádět mezi 10h až 20h (po ránu jsou hladiny LH nízké). Moč by měla být koncentrovaná, proto pár hodin před testem je nutno mírně omezit příjem tekutin, a měla by být 5 minut odstátá.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Měření bazální teploty

Metoda měření bazální teploty je založena na pravidelném každodenním měření tělesné teploty bezprostředně po ránu digitálním teploměrem v ústech (ev. v pochvě) a pravidelným zaznamenáváním údajů měření do grafického záznamu. Ovulace probíhá v době nízkých teplot +-36,5st C cca 1-2dny před zvýšením teplot o 0,2-0,5st C. K nejpřesnějšímu určení ovulace slouží metoda vyšetření vaječníků ultrazvukem (folikulometrie) spolu se sledováním hladin hormonů v krvi.

3 mýty o ovulaci

1. V polovině cyklu

Všeobecným mýtem je, že k ovulaci dochází v polovině cyklu, tedy 14. den cyklu - cyklus se počítá od 1. dne menstruačního krvácení. U zdravé ženy nemusí být cyklus 28 denní, ale v rozmezí 23 – 35 dnů. Ovulace pak může nastat mezi 9. dnem cyklu až 21. dnem cyklu.

2. Dlouhý cyklus = žádná ovulace

Dalším mýtem je fakt, že ženy s příliš dlouhým cyklem nad 35 dnů nebo nepravidelným cyklem, nemají ovulaci, a tudíž nemohou otěhotnět. I ženy, které menstruují 2x do roka, mohou mít ovulaci a otěhotnět.

3. Ovulace pouze jedenkrát za cyklus

Ovulace může proběhnout pouze jedenkrát za cyklus - toto je další omyl. Dvojitá ovulace je sice vzácná, ale může být. Pokud se vyskytne druhá ovulace, tak maximálně do 48 hodin od té předchozí. Na grafu teplotní křivky se neprojeví, neboť ke zvýšení teploty pod vlivem vyplaveného progesteronu již došlo.

Mohlo by vás zajímat: Příznaky těhotenství.
Máte dotazy? Využijte poradnu našich odborníků

Registrovaní členové Nutriklubu mají možnost kontaktovat naše odborníky se svými dotazy prostřednictvím živého chatu. V případě, že se otázka týká univerzálního problému, zodpoví jej náš odborník v nejbližší možné době, obvykle do jednoho dne. Na specifické dotazy pak odpovídá specializovaný lékař. Doba odezvy na takové dotazy je obvykle 3 až 5 dní.


>> Chci se zaregistrovat a kontaktovat odborníky



Pomohl vám článek?
Související témata
Početí a ovulace Početí a ovulace
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Početí a ovulace Početí a ovulace
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU