Odstříkávání a skladování mateřského mléka

Jestliže právě nemůžete dítě nakojit, odstříkávání mateřského mléka mu i v případě vaší nepřítomnosti bude poskytovat všechny výhody kojení.

Manual breast pump group objects and mother feeding at background, mothers breast milk is the most healthy food for newborn baby

Díky němu se také do péče o kojence může zapojit váš partner nebo jiný člen rodiny. Možná bude chvilku trvat, než vám odstřikávání půjde je důležité nespěchat a zůstat uvolněná.

Existují 3 hlavní způsoby odstříkávání

Ať už zvolíte jakoukoli metodu, je důležité, abyste měla čisté ruce a aby všechny láhve, nádobky a části odsávaček byly umyté a sterilizované. Před odstříkáváním je dobré prsy promasírovat, abyste podpořila uvolnění mléka. Půjde vám to také snadněji v přítomnosti vašeho dítěte, nebo pokud na něj budete myslet.

1)     Ruční odstříkávání

  • Položte ukazováček pod ňadro poblíž okraje dvorce a palec nad bradavku (vytvořte tvar C). 
  • Oběma prsty jemně zmáčkněte směrem dozadu a pak bez uvolnění stisku posunutím prstů směrem od těla mléko vytlačujte ven. 
  • Stisk uvolněte a opakujte. 
  • K odstříkávání budete potřebovat vhodnou, vysterilizovanou nádobku se širokým hrdlem na zachycení mléka.

2)     Ruční odsávačka

Tyto odsávačky jsou vybaveny prsním nástavcem trychtýřovitého tvaru, který umístíte přes bradavku i dvorec a pracují na principu pístu nebo páčky. Stejně jako v předchozím případě se doporučuje ňadro před odsáváním namasírovat a pečlivě se řídit instrukcemi, které se ke každé odsávačce dodávají.

3)     Elektrické odsávačky

Tyto odsávačky jsou rychlé a používají se jednoduše a hodí se zpravidla v případech, kdy potřebujete odstříkávat mateřské mléko častěji (více jak 3x denně) nebo po delší dobu (více jak týden) – například jestliže je vaše dítě v nemocnici. S jejich pomocí lze odsávat mateřské mléko třikrát až osmkrát denně a můžete i odsávat mléko z obou prsů zároveň. Vždy se pečlivě řiďte instrukcemi výrobce.

Skladování odstříkaného mateřského mléka

Odstříkané mateřské mléko musí být uloženo ve sterilizované nádobě – vyhovuje například kojenecká láhev nebo jiná nádoba, která lze vyvařit i s víčkem. Skladovat mléko můžete i ve speciálních úložných nádobkách, sáčcích nebo lahvičkách určených zvlášť pro tuto situaci. 

V ledničce vydrží uložené 24 hodin při teplotě 4°C, případně je až na tři měsíce můžete zmrazit při -18°C.

Nezapomeňte na nádobu umístit nálepku s datem odstříkání a množstvím mléka. 

Zmražené mléko rozmrazujte pomalu, nejlépe v lednici nebo ve vodní lázni. Před podáním ohřejte na tělesnou teplotu a spotřebujte do 24 hodin. 

Nikdy k ohřívání či rozmražení mateřského mléka nepoužívejte mikrovlnnou troubu.



Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x