Zázrak zvaný mateřské mléko
Zázrak zvaný mateřské mléko
Kolektiv odborníků
4 minuty čtení

  • Unikátní, dokonalé a úžasné – těmito (a dalšími) superlativy se může mateřské mléko pyšně honosit. 
  • I přestože se jeho výzkumu Nutricia věnuje přes 40 let, mateřské mléko dokáže stále překvapovat svými úžasnými vlastnostmi.

Do oblíbených

Zázrak zvaný mateřské mléko

Kolektiv odborníků
4 minuty čtení

  • Unikátní, dokonalé a úžasné – těmito (a dalšími) superlativy se může mateřské mléko pyšně honosit. 
  • I přestože se jeho výzkumu Nutricia věnuje přes 40 let, mateřské mléko dokáže stále překvapovat svými úžasnými vlastnostmi.

Do oblíbených

Jedinečné složení

Mateřské mléko je jedinečné! Na jeho kvalitě a složení se podepisuje mnoho faktorů. Mezi nejdůležitější patří strava, genetika, životní styl a zdravotní stav. Jedinečnost mateřského mléka tkví také v tom, že se v průběhu kojení přizpůsobuje výživovým potřebám kojence. Tyto změny přicházejí s rostoucím věkem či zdravotním stavem dítěte, ale také v průběhu dne nebo během ročních období.

Vůně mateřského mléka

Stejně jako složení mateřského mléka, i jeho vůně je jedinečná. Kojenec tuto vůni bezpečně rozpozná a jakmile ji ucítí, vzbudí v něm chuť k jídlu a instinkty, díky kterým dokáže zpracovat potřebné živiny v mléce obsažené. Mateřství však není jen o vůni mateřského mléka - čich je vyvinutý u čerstvých novorozenců natolik, že díky němu rozpoznají svou maminku od jiných žen.

Vliv mateřského mléka na spánek

Věděli jste, že složení mateřského mléka může mít vliv na spánek vašeho miminka? Hladiny hormonů se během dne mění a spolu s nimi i složení mateřského mléka. Po setmění začne tělo produkovat hormon melatonin, který se postupně dostane i do mateřského mléka. Večer tedy svému děťátku předáte hormon, který v něm vyvolá spánek. Kromě melatoninu je večer v mateřském mléce větším podílem zastoupen i tuk, díky kterému je mléko výživnější a uspokojí tak noční výživové potřeby kojence..

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

S kojením roste láska

Dalším hormonem, který je úzce spojen s produkcí mateřského mléka, je oxytocin. Tento „hormon lásky", jak je často nazýván, pomáhá produkovat a vypuzovat mateřské mléko. Hladina oxytocinu během kojení roste a jednoduše se dá říct, že čím více tohoto hormonu svému děťátku nabídnete, tím více ho díky společnému intimnímu kontaktu dostanete. Vaše vzájemná láska se samozřejmě neposiluje pouze kojením. Časté mazlení, objímání a tulení mají na produkci oxytocinu lví zásluhu.

Mateřské mléko pro zdravější budoucnost

Díky vyvážené stravě, správné životosprávě a dostatku podnětů se bude vaše děťátko rozvíjet, růst a poznávat svět. Zásluhu na tom má i mateřské mléko, jehož prostřednictvím kojenec přijímá prospěšné protilátky, které jsou důležité v boji s viry nebo bakteriemi. Výzkumy prokázaly, že díky kojení se snižuje pravděpodobnost vzniku ekzému, astmatu, alergií či obezity v pozdějším věku dítěte, které mateřské mléko přijímalo. Lékaři také upozorňují na fakt, že dlouhodobé kojení může fungovat jako prevence zánětů a srdečních onemocnění v rané dospělosti.

Rozmanitost chutí

Věděli jste, že mateřské mléko má vliv na chuťové buňky vašeho dítěte? Strava, kterou v období kojení konzumujete, totiž ovlivňuje mateřské mléko a dítě si tak nenápadně zvyká na různé chutě a na jejich rozmanitost.

Tzv. tandemové kojení

Tento způsob kojení není určen pouze pro dvojčata a vícerčata. Maminka může kojit naráz i dvě děti různého věku. Složení mléka se vždy přizpůsobí potřebám mladšího sourozence. Pokud by však matka každé dítě kojila výlučně z jednoho konkrétního prsu, složení mateřského mléka bude v každém prsu jiné.

Chlapci vs. dívky

Výzkumy prokázaly, že chlapci při kojení zkonzumují až o 16 % více mateřského mléka než dívky. Velkým překvapením je, že mléko, které má sloužit jako potrava pro chlapce, obsahuje až o 25 % více kalorií, než mléko produkované pro děvčata.

Přínosy pro kojící maminky

Že kojení přináší řadu výhod především pro dítě, je všeobecně známo. Co je však známo méně, jsou benefity, které kojení přináší maminkám. Především se jedná o snížení rizika rakoviny prsu a vaječníků. Vědci však přicházejí i s tvrzením, že ženy, které své dítě dlouhodoběji kojily, jsou méně ohroženy diabetem II. stupně.

Jedinečné složení mateřského mléka, tak jak jsme ho zatím poznali, nás stále ohromuje svými unikátními vlastnosti. Zároveň nás však inspiruje a s každým novým výzkumem se snažíme přiblížit funkcí složek našeho kojeneckého mléka tomu mateřskému. Protože děti, které nemohou být kojené, by neměly být ochuzeny o užitečné látky, jež v sobě mateřské mléko obsahuje. Tým našich špičkových odborníků dnes a denně pracuje na tom, abychom tyto benefity odhalili a poskytli tak v kojeneckých mlécích Nutrilon optimální výživu, která spolu s mateřskou láskou a péčí zaručí nejmenším dětem, které nemohou být kojeny zdravý start do života.

Pomohl vám článek?
Související témata
Mateřské mléko Mateřské mléko Výživa novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Mateřské mléko Mateřské mléko Výživa novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU