Laktační poradenství: proč si domů pozvat laktační poradkyni
Laktační poradenství: proč si domů pozvat laktační poradkyni
3 minuty čtení

  • Laktační poradenství využívají nejčastěji maminky, kterým se nedávno narodilo miminko a neví si rady s kojením. 
  • Kojení pro ně může být bolestivé, miminko u prsu usíná, nebo se kojení vůbec nedaří.

Do oblíbených

Laktační poradenství: proč si domů pozvat laktační poradkyni

3 minuty čtení

  • Laktační poradenství využívají nejčastěji maminky, kterým se nedávno narodilo miminko a neví si rady s kojením. 
  • Kojení pro ně může být bolestivé, miminko u prsu usíná, nebo se kojení vůbec nedaří.

Do oblíbených

Důležitá je psychika maminky

V současné době je již velká část dětských sestřiček v porodnici proškolena a jsou tzv. “Baby Friedly porodnice”, stále ale zůstává jeden podstatný problém – nedostatek času na maminku a miminko. Je potřeba věnovat prvnímu přiložení a celému procesu kojení v prvních dnech zvýšenou pozornost, protože to jsou dny, které jsou pro správný rozjezd kojení zcela zásadní.

Nedostane-li se mamince potřebného zájmu a péče ze stran zdravotníků již v porodnici, je časté, že o to více poté musí maminka doma sama bojovat. Když je novopečená maminka propuštěna domů s miminkem je dobré, aby kojení fungovalo. Funguje-li kojení, maminka je spokojená, dostavují se pocity pohody, pociťuje vzájemné propojení mezi sebou a dítětem, zároveň je podpořeno i poporodní hojení.

Pomoc v náročném šestinedělí

Období šestinedělí je pro ženu samo o sobě náročné, dochází k hojení ran, v případě císařského řezu jde dokonce o pooperační stav, při kterém je žena nucena se plně věnovat dítěti, zároveň je sama vyčerpaná a potřebuje nabrat sil. Po porodu zároveň dochází k vyrovnávání hormonálních hladin, což může vést k podrážděnosti, často i k přechodné plačtivosti. A především, je zde nová role – role rodiče, se kterou se nejen maminka, ale i tatínek potřebují sžít.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

I když miminko je vytoužené, pochyby mohou přijít. Pokud se problém s kojením objeví, snadno poté vznikají pocity viny, které žena v šestinedělí vnímá jako vlastní selhání. Tak to ale není. Je potřeba maminku podpořit v tom, že jsou cesty, které mohou ke spokojenému kojení hodně pomoci.

Nechte si poradit od laktační poradkyně

V případě, že kojení se příliš nedaří, nebo si není maminka jistá, je dobré se poradit s laktační poradkyní. Nejlépe je vybrat si laktační poradkyni proškolenou Laktační ligou, která se pravidelně účastní tematických konferencí.. Může pomoci v otázkách správného přiložení, někdy si maminka není jistá, zda miminko skutečně saje, či nikoliv. Také je zde otázka výběru vhodné polohy.

Pomoc při hledání správné polohy pro kojení

Maminky často volí klasickou polohu – tzv. madona, ne však vždy je tato poloha pro všechny nejlepší. Jsou miminka, která se hůře přisávají, jsou více spavá. Některé maminky mají hodně mléka a miminko se při pití zalyká, jiné naopak řeší problém s nedostatečnou tvorbou mléka. V těchto všech ohledech může laktační poradce pomoci. Laktační poradce může svou radou pomoci i při kojení starších kojenců.

U starších kojenců bývá nejčastějším problémem bojkot kojení, růstový spurt. Jsou situace, které zkušená maminka zvládne sama vzhledem k předchozím zkušenostem a díky své intuici. Pokud si však není jistá, či nastal nějaký akutní problém, je vhodné se včas obrátit na odborníka. Velmi důležité je ujistit maminku v tom, co dělá správně.

Stres a jeho vliv na kojení

Neméně důležitý je klid a pocit pohody, protože samotný stres může mít vliv na samotné kojení i z hlediska produkce mléka. Za své dotazy se maminka nemusí stydět, je to naprosto normální, byť je kojení přirozená součást mateřství, je dobré se včas poradit.

Zeptejte se své pojišťovny

Návštěvu laktačního poradce si maminka hradí sama, setkání trvá dle potřeby, přibližně 1 – 1,5 hodiny. Většina laktačních poradců dochází za maminkou domů, což je cesta k tomu, aby se maminka při kojení cítila co nejvíce komfortně a měla možnost položit všechny otázky. Laktační poradce poté vystaví mamince potvrzení o platbě. Některé zdravotní pojišťovny tuto službu kojícím maminkám proplácejí, záleží však na aktuálních podmínkách dané ZP.

Seznam laktačních poradců je volně přístupný na stránkách Laktační ligy.

Laktační poradenství zdarma

Potřebujete poradit ohledně kojení? Spojte se s našimi laktačními poradkyně buď prostřednictvím živého chatu nebo hovoru.

Pomohl vám článek?
Související témata
Vše o kojení Šestinedělí Mateřské mléko Výživa novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vše o kojení Šestinedělí Mateřské mléko Výživa novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU