Jak snížit riziko vzniku alergie?
Jak snížit riziko vzniku alergie?
Mgr. et Mgr. Jitka L.
2 minuty čtení

Riziko vzniku alergie u dětí je možné snížit vhodně zvolenou mléčnou výživou: 

  • Kojení je nejlepší způsob ochrany proti vzniku alergického onemocnění. Odborníci doporučují plné kojení do 6. měsíce věku miminka. 
  • Prevencí je také zavádění různých typů nemléčných příkrmů ve vhodném období – dle prospívání a psychomotorického rozvoje dítěte a doporučení pediatra.

Do oblíbených

Jak snížit riziko vzniku alergie?

Mgr. et Mgr. Jitka L.
2 minuty čtení

Riziko vzniku alergie u dětí je možné snížit vhodně zvolenou mléčnou výživou: 

  • Kojení je nejlepší způsob ochrany proti vzniku alergického onemocnění. Odborníci doporučují plné kojení do 6. měsíce věku miminka. 
  • Prevencí je také zavádění různých typů nemléčných příkrmů ve vhodném období – dle prospívání a psychomotorického rozvoje dítěte a doporučení pediatra.

Do oblíbených

Už víte, že vaše miminko má vyšší riziko rozvoje alergie. Nemusíte nečinně čekat až k tomu dojde. Plné kojení do uk. 6. měsíce dítěte může spolu s dalšími vlivy vnějšího prostředí pomoci snížit riziko, že se alergie rozvine. 

Jak zjistím riziko alergie? 

Rizikem alergie je ohroženo přibližné každé 3. dítě. Výše rizika se dá však snadno vypočítat podle toho, jestli alergií trpí někdo z jeho nejbližších příbuzných. Podívejte se na Kalkulačku rizika alergie a zjistěte výši rizika u svého dítěte. 

Kojení a prevence alergie

Ideální stravou je pro kojence mateřské mléko. Obsahuje všechny důležité živiny, které malý človíček potřebuje ke zdravému růstu a vývoji. Plným kojením v prvních šesti měsíci života dítěte přispějete ke snížení pravděpodobnosti vzniku ekzému i alergie na bílkovinu kravského mléka. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Kvalitu mléka ovlivní kojící maminka tím, co sama jí. Ve smyslu pestré vyvážené stravy, ne vyloučením alergenů. Podívejte se, jak má vypadat strava kojící maminky.

Pro kojící maminku je základem vyvážený jídelníček s dostatkem kvalitních bílkovin. Kojící maminka by měla ze své stravy vyřazovat jen ty potraviny, na které je sama alergická. Pokud se u miminka objevily nějaké potíže, je vhodná porada s pediatrem, který může případně doporučit vyřazení některých potravin ze stravy kojící ženy.

Snižování rizika rozvoje alergie a nemléčné příkrmy

Prevencí je také zavádění různých typů nemléčných příkrmů ve vhodném období – dle prospívání a psychomotorického rozvoje dítěte a doporučení pediatra. U kojených dětí je to obvykle od ukončeného 6. měsíce (za pokračujícího kojení), u nekojených dětí od uk. 4. měsíce věku dítěte. Odsouvání zavádění potravin s vyšším potenciálem vyvolat alergickou reakci naopak žádný prospěch nepřineslo – proto se dnes doporučuje záhy zařadit do jídelníčku (ve vhodné formě a úpravě) třeba i ryby, některé druhy exotického ovoce nebo vaječný bílek.

Pokud by se u dítěte objevily nějaké příznaky alergie, je nutná konzultace s pediatrem. V případě alergie na bílkovinu kravského mléka pak kojící maminka dodržuje bezmléčnou dietu, pro nekojené děti může pediatr předepsat speciální mléka s vysoce naštěpenou bílkovinou (extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou). 

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence Přechod na umělé mléko Alergie u dětí
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence Přechod na umělé mléko Alergie u dětí
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU