Nejčastější potravinová alergie do 3 let: Alergie na bílkovinu kravského mléka. Může potkat i vaše dítě!
Nejčastější potravinová alergie do 3 let: Alergie na bílkovinu kravského mléka. Může potkat i vaše dítě!
Mgr. et Mgr. Jitka L.
6 minut čtení
  • Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) patří k nejčastějším potravinovým alergiím u dětí.
  • Tato alergie postihuje 2 až 5 % kojenců.
  • Připravili jsme pro vás desatero ABKM, které vás s touto alergií seznámí.
Do oblíbených

Nejčastější potravinová alergie do 3 let: Alergie na bílkovinu kravského mléka. Může potkat i vaše dítě!

Mgr. et Mgr. Jitka L.
6 minut čtení
  • Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) patří k nejčastějším potravinovým alergiím u dětí.
  • Tato alergie postihuje 2 až 5 % kojenců.
  • Připravili jsme pro vás desatero ABKM, které vás s touto alergií seznámí.
Do oblíbených

1. ABKM co to je a jak vzniká?

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) je stav, kdy imunitní systém dítěte přehnaně reaguje na bílkoviny obsažené v kravském mléce a mléčných výrobcích, případně na zbylé části kravského mléka v mléce mateřském (tam se dostanou ze stravy matky). Zda bude mít vaše děťátko alergii, je z jisté části dáno již genetickou predispozicí. Pokud je alespoň jeden rodič alergický, je zde riziko, že i jeho potomek bude mít sklon k alergii. Jsou-li pak alergičtí oba rodiče, toto riziko se zvyšuje. Avšak nejen genetická výbava vašeho děťátka může ovlivnit skutečnost, zda alergii bude mít či nikoliv. Svou roli sehrávají i vnější vlivy.

2. Kdy ABKM vzniká?

V prvních šesti měsících věku je nejčastější stravou kojenců právě mléko, a to buď ve formě mateřského mléka (bílkovina kravského mléka konzumovaného matkou přechází do mateřského mléka), nebo prostřednictvím náhradní kojenecké výživy. Alergická reakce může nastat okamžitě, ale může být i opožděná a projevit se po několika hodinách. Zda vaše miminko bude mít ABKM, se dozvíte již v prvním roce jeho života. ABKM patří mezi nejčastější alergie, která u velké většiny dětí vymizí do jejich 3 let.

3. Jaké mohou být příznaky ABKM u miminka?

Příznaky alergie na bílkovinu kravského mléka u miminek se týkají nejčastěji trávicího systému a pokožky, méně často dýchacích cest. U některých malých dětí se může objevit i závažnější reakce, jako je například sípavé dýchání, napuchnutí rtů, svědění kůže a vyrážka, či zvracení. Zřídka se může vyskytnout také závažná reakce, jako je anafylaxe, tedy alergická reakce, která vede až ke stavu ohrožení života. Často se objeví i více příznaků najednou.

4. Jak zjistit ABKM u kojence?

Diagnózu vždy určuje lékař na základě tzv. eliminačně-expozičního testu - samotná pozitivní eliminace na diagnostiku nestačí. Během eliminačního testu se vyloučí kravské mléko ze stravy dítěte (v případě kojeného dítěte ze stravy matky). Pokud se jedná o alergii, do 3 dnů (kopřivka, zvracení, kolika, krev ve stolici) až 4 týdnů (atopický ekzém, hlenovité průjmy) dojde obvykle k ústupu obtíží. Po dobu eliminačního testu se dítěti, které již není zcela kojené, nasadí speciální výživa pro děti s alergií na bílkovinu kravského mléka. V případě plně kojeného dítěte, se vyloučí kravské mléko ze stravy matky. Po ukončení eliminačního testu se dítě vystaví opětovně kravskému mléku, aby se diagnóza zpětně potvrdila.

5. Jaká jsou opatření při ABKM?

Základním opatřením je vyloučení kravského mléka a mléčných výrobků ze stravy dítěte. Jestliže vaše miminko ještě nejí příkrmy, postupuje se dvěma způsoby:


ABKM dieta při kojení: Maminka vyloučí bílkovinu kravského mléka ze svého jídelníčku. To je nezbytné proto, že některé mléčné bílkoviny se mohou ze stravy matky dostat do mateřského mléka. Příznaky alergie na bílkovinu kravského mléka by pak měly cca do 2 týdnů vymizet. Při bezmléčné dietě je ale nutné zajistit dostatečný přísun vápníku a pečlivě studovat etikety – mléko se může skrývat i tam, kde byste jej nečekali (pečivo, některé uzeniny apod.).

ABKM dieta u nekojených dětí: Pokud dítě nemůže být výhradně kojeno, musíme vysazení kojeneckého mléka nahradit adekvátní výživou – dle doporučení lékaře. Výživou, která musí jednak minimalizovat pokračování vzniklé imunitní reakce a jednak splňovat výživové požadavky dítěte. Způsob náhrady se řídí podle závažnosti projevů:

  • Pokud jde o relativně lehkou alergii (kojenecká kolika bez jiných příznaků, lehký ekzém apod.), používá se obvykle výživa s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou. Ta je vyráběna z kravského mléka, ale speciálním postupem, během něhož se bílkoviny rozštěpí a sníží se tak výskyt alergické reakce. Výživa ale obsahuje zbytkové peptidy, na něž se alergická reakce může objevit.
  • U dětí s těžší formou alergie (neprospívání, těžký průjem, těžký ekzém, rozsáhlé otoky, těžká či dlouhotrvající dušnost, anafylaxe) se obvykle používá výživa na bázi aminokyselin, což jsou stavební prvky bílkovin, které nejsou alergenní. Vyrábí se v prostředí, kde se nevyskytuje bílkovina kravského mléka, díky čemuž lze minimalizovat riziko kontaminace. Neobsahuje bílkovinu kravského mléka ani jiné přidané bílkoviny nebo peptidy, a to ani ve stopovém množství. Obsahuje pouze čisté aminokyseliny, proto je lehce stravitelná a vstřebatelná.

Objeví-li se nějaký z příznaků alergie u vašeho miminka, obraťte se na svého pediatra a konzultujte s ním závažnost alergie. Na základě toho vám pediatr také doporučí vhodnou výživu tak, aby splňovala veškeré nutriční nároky vašeho děťátka.

6. Alergie na bílkovinu kravského mléka, co jíst: přechod na náhradní mléka

Chuť a vůně speciální výživy pro děti s ABKM se od náhradní kojenecké výživy liší. Při přechodu na speciální výživu, může vašemu miminku nějakou dobu trvat, než si na novou chuť zvykne. Nezapomeňte, že miminka vnímají chutě a vůně jinak než vy. Počáteční odmítaní speciální výživy však nemusí vždy způsobovat odlišná chuť, ale i fakt, že si vaše miminko krmení spojuje s nepříjemnými příznaky alergie.

TIP

Před prvním podáním speciální výživy by mělo mít vaše miminko velký hlad a žízeň.

7. Co do diety dítěte s ABKM nepatří

Děti s alergií na bílkovinu kravského mléka nemají být krmeny kojeneckými mléky s neupravenými bílkovinami kravského mléka. Děti s ABKM by neměly dostávat ani přípravky s částečně štěpenou bílkovinou označované jako speciální mléka.

Do diety dětí s ABKM nepatří ani sója a sójové výrobky. Lékaři nedoporučují podávat sóju kojencům do šesti měsíců věku. Navíc u dětí alergických na bílkovinu kravského mléka je velká pravděpodobnost, že budou trpět i alergií na sóju.

Vhodné nejsou ani výživy vyráběné z mléka jiných zvířat (například z kozího mléka), protože u miminek alergických na bílkovinu kravského mléka mohou vyvolat alergickou reakci.

8. Alergie na bílkovinu kravského mléka, co jíst: zavádění příkrmů

Děti trpící ABKM mohou mít alergii i na jiné potraviny. Proto je nutné být při zavádění příkrmů velice opatrní. Zejména u potravin s vysokým alergizujícím potenciálem (vejce, obiloviny, ořechy, ryby atd.) Začněte vždy s jednou potravinou, v malém množství a opakujte ideálně po tři dny v době oběda. Tím získáte přehled, jak vaše dítě na potravinu reagovalo.

TIP

Založte si stravovací deníček, kde zaznamenáte podanou potravinu, její množství a případnou reakci.

9. Jaké potraviny obsahují kravské mléko?

Nejčastěji se jedná o mléko a výrobky z něj (jogurty, sýry, tvarohy, některé margaríny, šlehačka, zmrzlina apod.). Bílkovina kravského mléka se však může objevovat i u potravin, kde byste to nečekala například chléb, sušenky, koláče, masné výrobky apod.

TIP

Studujte složení produktů. Každý ze 14 tzv. povinně označovaných alergenů musí být na potravinách v rámci složení zvýrazněn. V restauracích najdete mléko pod označením alergenu č. 7.

10. Čím nahradit mléko? Poraďte se s lékařem o správném speciálním mléku pro kojence.

Kozí, ovčí či jiná mléka savců nejsou pro děti s ABKM vhodná. Obsahují totiž bílkoviny velmi podobné bílkovině kravské. Běžné sójové nápoje by neměly být bez konzultace s lékařem používány. Rostlinná mléka, jako například ovesné nemají dostatečný obsah živin. Kravské mléko je potřeba nahradit adekvátní výživou – dle doporučení lékaře. Výživou, která musí jednak minimalizovat pokračování vzniklé imunitní reakce a jednak splňovat výživové požadavky dítěte (výživa s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou nebo výživa na bázi aminokyselin).

Pomohl vám článek?
Související témata
Alergie u dětí Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence Strava batolete Mateřské mléko Výživa novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Alergie u dětí Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence Strava batolete Mateřské mléko Výživa novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU