7. týden těhotenství
7. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

  • Váš imunitní systém se v sedmém týdnu těhotenství nadále přizpůsobuje rostoucímu dítěti. 
  • Buďte opatrná s výběrem potravin a dbejte i na správnou přípravu jídla. 
  • Zjistěte také, zda nemáte vyšší riziko vzniku těhotenské cukrovky.

Do oblíbených

7. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

  • Váš imunitní systém se v sedmém týdnu těhotenství nadále přizpůsobuje rostoucímu dítěti. 
  • Buďte opatrná s výběrem potravin a dbejte i na správnou přípravu jídla. 
  • Zjistěte také, zda nemáte vyšší riziko vzniku těhotenské cukrovky.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Váš imunitní systém se stejně jako v 6. týdnu těhotenství přizpůsobuje vašemu dítěti, aby ho mohl chránit. Nyní je čas na to, abyste svou obranyschopnost co nejvíc podpořila, a to především zdravou stravou a opatrností při přípravě jídla.

Nejezte nic, co není čerstvé, a vyhýbejte se potravinám, které by pro vás mohly představovat riziko (například sýry typu Brie a jiné měkké zrající sýry, dále krevety a korýši). Ujistěte se, že všechny potraviny před vařením řádně umyjete a očistíte. Totéž platí i o hygieně rukou.

Velikost plodu v 7. týdnu těhotenství a vývoj vašeho dítěte

Vaše dítě je nyní asi 8 - 12 mm dlouhé a váží stále 1 gram. Děloha vykazuje již viditelný růst. Vyvíjí se trávicí trakt a začínají se tvořit dýchací cesty, z nichž vzniknou plíce. Nárůst hlavičky trošku předbíhá ostatní části. Buňky v mozku se rozdělují na „okrsky“, které budou mít v budoucnu odlišné funkce. Vznikají základy pohlavních orgánů, svalů, nervů a krvetvorná tkáň. Ruce a nohy začínají mít rozeznatelný tvar. Tvoří se základy očí, úst a nosu, u něhož začínají být definovány nozdry. Tím, jak se tvoří svalová vlákna, objevují se trhavé pohyby končetin, ale první pohyby dítěte ještě cítit nemůžete.

7. TT ultrazvuk  

V 7. týdnu těhotenství se můžete těšit již na první ultrazvukové vyšetření. Vyšetření ultrazvukem bude vaginální a během něho vás může lékař prohlédnout i na křesle, kde zkontroluje zvětšení dělohy a prokrvení děložního hrdla. Doktor vám může v také změřit tlak, zjistit váhu či vyšetřit moč. Na ultrazvuku zřejmě poprvé spatříte své miminko a uslyšíte tlukot jeho srdíčka. V tuto chvíli vám lékař bude moci také sdělit, zda se můžete radovat z očekávání jednoho či více děťátek.

Příznaky v 7. týdnu těhotenství 

S prvními dny 7. týdne těhotenství se mnoha maminkám dostavují i první příznaky spojené s těhotenstvím. Velmi často se hovoří o nevolnostech, ale rozhodně neplatí pravidlo, že musejí být pouze ranní. Nastávající maminku mohou zaskočit kdykoliv během dne, ať už jako reakce na nějaké jídlo, vůni, vydýchaný vzduch, tak i bez zjevné příčiny. Obvykle jsou spojené s prázdným žaludkem, a proto je vhodné mít během dne po ruce vždy něco drobného a neutrálního, co žaludek zklidní – může to být kousek rohlíku nebo suchar, obyčejná sušenka či jsou v lékárnách k dostání i speciální lízátka. Na každou maminku platí něco jiného.

jak zvládnout těhotenskou nevolnost?

Trápí vás těhotenské nevolnosti? Podívejte se na náš článek, kde najdete několik rad a tipů, jak je lépe zvládnout. 

 Překvapit vás může i časté nutkání na močení. Možná jste si říkali, že je to něco, co vás teprve potká v pozdějším stádiu těhotenství, kdy miminko, jak roste, tak může tlačit na močový měchýř. Ovšem plno žen zaznamená častější chození na toaletu mnohem dříve. Není to nic, čeho bychom se měli obávat, a v těhotenství se s tím potká snad každá maminka. 

Co vám může těhotenství značně znepříjemnit, jsou pocity na zvracení - nauzea, zvracení. Jsou silně individuální a u některých maminek mohou způsobit v prvních týdnech těhotenství i úbytek na váze. Pokud je to i váš případ, není důvod k panice. Miminku to neublíží, to si pro svůj správný vývoj vezme vše potřebné z vašich zásob. Pokud by však úbytek přetrvával několik týdnů a vám se nedařilo v žaludku udržet alespoň některé jídlo a tekutiny, bylo by zde riziko dehydratace a nedostatečné výživy, obraťte se na svého gynekologa a poraďte se, jak situaci řešit. Obvykle pocity na zvracení a nevolnosti odezní někdy až kolem 13. týdne těhotenství a chutě se vám vrátí. Nezapomeňte však, že vhodnou a správnou stravou již v prvních týdnech těhotenství formujete budoucnost vašeho dítěte.

A JAKÉ DALŠÍ PŘÍZNAKY JSOU TYPICKÉ PRO TĚHOTENSTVÍ?

Neobvyklé chutě, citlivější čich, napětí v prsou či náhlé změny nálad? Seznamte se v našem článku s nejčastějšímu příznaky těhotenství.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

  • Těhotenské chutě
    Některé maminky mají naopak velkou chuť k jídlu, a navíc se střídají chutě, sladké, kyselé a všechno to zvládnou. Myslete však na to, že nejíte za dva. To by vás na konci těhotenství nepoznali. V tomto období se váha zvýší obvykle o 0,5 až 1 kg. 
  • Napětí v prsou
    Prsa jsou mírně zbytnělá, tuhá, cítíte v nich jakoby větší napětí. Souvisí to se zvyšováním hormonální hladiny, je to normální. Nic s tím neděláte! Nechte tomu volný průběh. Kupte si větší podprsenku. 
  • Náladovost
    V počátku těhotenství je to s vámi jako na houpačce, chvíli radost, někdy špatná nálada, když vám není právě nejlépe a potkají vás pocity nevolnosti. Větší spavost, někdy i únava. Ale je třeba se tomu nepodávat, užívat si radosti a krásných chvil v těhotenství. 


Špinění a krvácení v 7. týdnu těhotenství 

U některých maminek se kromě nevolností a jiných nepříjemností může objevit v tomto týdnu těhotenství krvácení či špinění. Příčinou může být skutečnost, že pochva a děložní hrdlo bývá v tomto období překrvené, a tak se často objevuje zakrvácení či špinění po pohlavním styku. Proto se doporučuje velmi šetrný pohlavní styk v celém prvním trimestru. Dalšími příčinami může být např. mimoděložní těhotenství či dokonce probíhající potrat. U mnoha maminek však není důvod k obavám. Důležité je, že pokud se u vás slabé krvácení či špinění objeví, je potřeba vnímat své tělo a také se ideálně poradit se svým lékařem. Zejména je-li krvácení doprovázeno i bolestmi v podbřišku, případně křečemi, obraťte se na svého gynekologa a celou situaci s ním prodiskutujte. Teprve po vyšetření lékařem bude možné určit příčinu a poskytnout potřebnou odbornou pomoc.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které vaše dítě dostává v průběhu těhotenství, a během prvních tří let život, ovlivní to, jak budou jeho buňky naprogramovány pro další život. Tyto poznatky tvoří základ nutričního programování v raném věku a vy je můžete využít pro zajištění zdravé budoucnosti vašeho dítěte.


Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU