13. týden těhotenství
13. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

  • V třináctém týdnu těhotenství se vaše prsa připravují na svou budoucí roli – kojení. 
  • Vaše dítě se zároveň nadále vyvíjí a roste. 
  • Zjistěte, jak můžete už teď pozitivně ovlivnit jeho budoucí zdraví a životní pohodu.

Do oblíbených

13. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

  • V třináctém týdnu těhotenství se vaše prsa připravují na svou budoucí roli – kojení. 
  • Vaše dítě se zároveň nadále vyvíjí a roste. 
  • Zjistěte, jak můžete už teď pozitivně ovlivnit jeho budoucí zdraví a životní pohodu.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

I když je příchod vašeho miminka ještě daleko, vaše prsa a mléčné žlázy se už připravují na kojení. Prsa jsou citlivá a napjatá. Brzy začnou produkovat jemnou žlutou tekutinu, zvanou mlezivo. To je plné živin a po narození bude první potravou, kterou bude vaše dítě pít, než se začne v mléčných žlázách tvořit skutečné mléko.

Váš lékař vám pravděpodobně doporučí, abyste vyměnila klasickou podprsenku za těhotenskou, která je speciálně přizpůsobena rostoucím prsům. Přestože nebylo prokázáno, že by kostice v podprsence nějak škodily, je lepší vybírat speciální těhotenské prádlo, které je vyrobené z flexibilního materiálu. O prsa se během těhotenství starejte, masírujte je a pozornost věnujte i bradavkám. Máte malá prsa? Nebojte se, velikost prsou neovlivňuje schopnost kojit.

13. týden těhotenství a vaše bříško

Možná již začínáte pozorovat, že se vaše bříško pomalu zakulacuje. Nejspíš jste spolu se svým partnerem zatím asi jediní, kdo si toho všímá. Ještě však pár týdnů potrvá, než si to začne uvědomovat i vaše okolí a než vás začne vaše bříško omezovat. V 1. trimestru je obvyklý váhový přírůstek mezi 1-2 kilogramy, takže pokud stále máte pocit, že se s bříškem nic neděje, nebojte, v následujících týdnech se ukáže.

Pokud jste trpěla nevolnostmi, určitě se vám znovu vrací chuť k jídlu. Proto nezapomínejte na zdravou a vyváženou stravu pro podporu správného vývoje vašeho děťátka.

13 týden těhotenství jaký je to měsíc

13. týdnem končí 1. třetina (trimestr) vašeho těhotenství a zároveň se dostáváte do poslední fáze 3. měsíce. Je to také období, kdy už je obvykle největší riziko potratu za vámi a vy můžete oznámit svému okolí, že jste těhotná. Pomalu vstupujete do 2. trimestru svého těhotenství, které je obvykle tím nejpříjemnějším. Pro mnohé ženy je to okamžik, kdy začnou vnímat své těhotenství naplno.

Velikost plodu ve 13. TT a pohyby

V tomto týdnu těhotenství je obvykle délka plodu kolem 8 cm a váží zhruba 20 až 25 gramů. Velikostí je srovnatelný s luskem hrášku. Miminko je v bříšku velmi aktivní, nejenže roste závratnou rychlostí, ale také se neustále hýbe, kope, snaží se dotýkat okolí svými prsty a cucá si palce. Přesto však ještě jeho pohyby neucítíte. Stále má kolem sebe hodně prostoru a je maličké. V případě, že se jedná o vaše další těhotenství, tak se pomalu blíží chvíle, kdy o něm budete ve svém bříšku vědět. Ovšem maminky prvorodičky si na první pohyby počkají ještě minimálně měsíc


Vývoj vašeho dítěte ve 13. týdnu těhotenství

Donedávna představovala hlavička téměř polovinu velikosti celého tělíčka vašeho miminka, nyní tvoří asi třetinu velikosti jeho těla. Uši a oči jsou už na svém místě. Chrupavčitý základ kostry se přetváří na kosti. Pokračuje vývoj pohlavních orgánů. Plod je schopný vnímat zvuky, a když se probudí, je velmi aktivní. Ledviny začínají pracovat a vylučují moč do močového měchýře. Zajímavé je, že když byste jemně zatlačila na vaše bříško, dítě začne instinktivně hledat bradavky, aby je sálo.

Další vývoj plodu ve 13. týdnu těhotenství:

  • Tep dítěte je slyšet pomocí tzv. Dopplerova přístroje.
  • Ve střevech dítěte se začíná tvořit zeleno-černá látka, zvaná mekonium (smolka).
  • Na tělíčku plodu se začínají objevovat jemné chloupky, tzv. lanugo, které mají hlavně ochrannou funkci.
  • Kostra a kosterní svalstvo plodu je nyní pevnější.
  • Sací a polykací reflexy jsou stále silnější.

Ultrazvuk ve 13. TT a určení pohlaví miminka

V tomto týdnu vás již nejspíše čeká vaše první velké ultrazvukové vyšetření, které může trvat u některých maminek 20 minut, u jiných i celou hodinu, dle toho, jak vaše miminko bude chtít spolupracovat a zda bude správně natočeno. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Může se i stát, že pokud se miminko nepodaří změřit ve všech sledovaných parametrech, budete muset v rozmezí pár dnů toto vyšetření zopakovat. Již předtím jste však nejspíše absolvovala odběry krve, které poslouží spolu s výsledky ultrazvuku pro vyloučení genetických vad jako je např. Downův syndrom. Na tomto ultrazvuku se lékař zaměřuje právě na genetické vady, kdy změřením otoku v oblasti krku a projasněním šíje dokáže sestavit pravděpodobnost výskytu některých vrozených vad u vašeho děťátka.

Na tomto vyšetření by mělo být také stanoveno přesné datum porodu. Jelikož každá žena je jiná a má i jiný menstruační cyklus, je měření pomocí ultrazvuku v tomto období mnohem přesnější, neboť se všechna miminka do této chvíle vyvíjejí téměř stejně.

Velký přehled všech vyšetření, která vás v těhotenství čekají

Zjistíte v našem článku o těhotenských vyšetřeních >>

Pohlaví miminka vám na prvním velkém ultrazvuku vyšetřující lékař ještě nebude schopen oznámit, protože pohlavní orgány se stále vyvíjejí a s jistotou nelze stanovit pohlaví děťátka. Možná jste ze svého okolí slyšela, že kamarádka či kolegyně již v tomto týdnu pohlaví svého miminka znala. Děje se tak na základě vyšetření z krve matky, kdy se odebere vzorek ze žíly a již od 10. – 11. týdne těhotenství lze s velkou přesností určit, zda budete mít holčičku či chlapečka. Toto vyšetření z krve matky se ale provádí pouze u maminek, kde je důležité znát pohlaví plodu z hlediska možných genetických vad, které jsou vázané na určité pohlaví (např. hemofilie).


Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Vše, co se nyní děje s vaším miminkem v bříšku, vyžaduje neustálý přísun kvalitních živin. Kvalita a množství živin, poskytovaných prostřednictvím vašeho těla přes placentu, ovlivňuje budoucí zdraví vašeho dítěte. Je to mimo jiné proto, že se jeho buňky přizpůsobují nutričnímu prostředí a dochází k jejich naprogramování pro další život. Proto jezte zdravou a vyváženou stravu právě v tomto období - bude to mít pozitivní dopad na zdraví dítěte v dospělosti, což dokazují poznatky nutričního programování v raném věku.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU