"Jídelníček dětí v batolecím věku prodělává řadu změn, je však důležité, aby stále obsahoval dostatek mléka. Mléko je totiž pro batolata důležitým zdrojem živin potřebných pro jeho správný růst a vývoj. Těmito důležitými živinami jsou například vápník, vitamín D a železo. Ne všechna mléka jsou ale stejná. Výběru mléka byste tak měla věnovat značnou pozornost.
Nedostatky v jídelníčcích českých batolat
Výsledky studie1 zkoumající výživové návyky a jejich vliv na zdraví českých batolat upozornily na značné nedostatky ve výživě dětí v batolecím věku. Ty se týkají především vitamínu D, železa a vápníku. Nedostatek vitamínu D se týká více než poloviny dětí (62 %). Nedostatečný příjem železa a tím i jeho zásob v organismu u nejmladších dětí pravděpodobně souvisí s opožděnou dobou zařazování nemléčných složek výživy, zvláště masa do jídelníčku dítěte.
Přitom následky dlouhodobého nedostatku těchto živin mohou být velmi závažné – v případě nedostatku železa hrozí chudokrevnost, u dlouhodobého nedostatečného příjmu vitamínu D křivice a zpomalení růstu. Zmíněným nedostatkům můžete přitom předcházet vyváženým jídelníčkem a dostatečným denním příjmem mléka.
Doporučená denní dávka mléka: alespoň 330 ml/den!
Není mléko jako mléko
Zatímco v obsahu vápníku se batolecí a kravské mléko neliší, u ostatních živin najdeme rozdíly.
Batolecí mléko dodá v doporučených 330 ml vašemu batoleti více vitamínu D2 i železa3. Oproti tomu kravské mléko ve stejném množství zajistí výrazně méně vitamínu D a také méně železa4.
Naopak kravské mléko obsahuje ve srovnání s batolecím mlékem větší množství bílkovin, což je třeba reflektovat ve složení stravy.
* v přepočtu na kilogram hmotnosti těla v souladu se Společností pro výživu ČR: Výživové doporučené dávky (DACH) – referenční hodnoty pro příjem živin, Výživaservis s.r.o., 2011 Referenční hodnoty pro příjem živin DACH (Společnost pro výživu, z.s.), 2019.
1. Společnost pro výživu. Výsledky multicentrické observační studie, 2013–2014: „Nutriční návyky a stav výživy dětí časného věku v České republice“. Společnost pro výživu. 2014.
2. Schmid 2013 Park a Haenlein, 2013
3. Mgr. Jana Kráľová, Mgr. Veronika Suchodolová. Anémie z nedostatku železa u kojenců a batolat - proč je železo u malých dětí tak důležité? Výživa a potraviny. 6/2018, 161.
4. Griebler U, Bruckmüller MU, Kien C, Dieminger B, Meidlinger B, Seper K, Hitthaller A, Emprechtinger R, Wolf A, Gartlehner G. Health effects of cow's milk consumption in infants up to 3 years of age: a systematic review and meta-analysis. Public Health Nutr. 2016 Feb19(2):293-307. doi: 10.1017/S1368980015001354. Epub 2015 May 20. PMID: 25989719 PMCID: PMC10271170.