Energetický příjem maminky také ovlivňuje váhový přírůstek ke kterému během těhotenství dojde. Ten by měl také odpovídat složení jejího těla a BMI (viz tabulka). Obecně platí, že pro ženy s nižším BMI se doporučuje vyšší váhový přírůstek a naopak.
Jaký je doporučený váhový přírůstek?
Pro vážení platí, že žena by se měla vážit maximálně jednou týdně v ranních hodinách. Vážení by mělo vždy probíhat nalačno, po toaletě, bez oděvu a na stejné váze.
Menší váhové přírůstky těhotné ženy pak zvyšují riziko předčasného porodu a také mohou mít za následek nižší porodní hmotnost novorozence. V takovém případě hrozí nebezpečí vzniku genetické predispozice k řadě nemocí v dospělosti, například zvýšeného krevního tlaku, diabetu apod.
Vyšší nárůst váhy pak až čtyřnásobně zvyšuje riziko vzniku obezity, a to nejen u matky, ale zároveň může dojít k vytvoření predispozice k této nemoci i u nenarozeného miminka. Mezi další komplikace, které mohou díky vyšším váhovým přírůstkům nastat, lze zařadit těhotenský diabetes a problémy se zahájením kojení.
BMI |
Doporučený váhový přírůstek za celé těhotenství |
Doporučený váhový přírůstek za týden (po 12. týdnu těhotenství) |
Menší než 18,5 |
12,5 - 18 kg |
0,5 |
18,5 - 24,9 |
11,5 - 16 kg |
0,4 |
25 - 29,9 |
7 - 11,5 kg |
0,3 |
Větší než 30 |
5 - 9 kg |
0,25 |
Tehotenství s dvojčaty |
15,9 - 20,4 kg |
0,7 |
Těhotenství s trojčaty |
22,7 kg |
Důležité je také dodržovat pitný režim
Nezbytnou součástí kvalitní výživy je i dodržování pitného režimu. Příjem tekutin je velmi důležitý, zajišťuje nejen příjem vody, minerálních látek a ochlazení těla, ale i vylučování metabolitů, kterých je v krevním oběhu v době těhotenství více.
Optimální příjem za normální okolní teploty je okolo 35 ml na kg váhy. V tomto množství je započtena voda ze stravy (cca 800 ml za den). Tedy u 70 kg vážící ženy po jejím odečtení je vlastní příjem tekutin okolo 1650 ml.
Nedostatečný příjem tekutin je často příčinou pocitu únavy, podrážděnosti a celkového poklesu tělesné a duševní činnosti, vede k dehydrataci, k hromadění odpadních látek, podílí se na vzniku zácpy.
Naopak nadbytečný příjem tekutin přispívá k tvorbě otoků, vylučování minerálních látek a vitaminů.
Pití větších objemů limonád, džusů a jiných slazených vod, vede ke zvýšené tvorbě tuků a nadváhy.
Mezi doporučované nápoje patří nezávadná pitná voda, stolní vody, minerální vody (zdroj vápníku a hořčíku) by měly tvořit pouze 20 %.
Vhodné je také zakysané mléko, nebo z něj připravené koktejly.
Vyhýbejte se nápojům sycených oxidem uhličitým (prevence nadýmání, říhání, těhotenské nevolnosti, tvorby kamínků v ledvinách).
Omezte také pití kávy, vyloučete alkoholické nápoje a nápoje s obsahem chininu.