Jak utišit plačící miminko: 5 nejčastějších příčin a tipů, jak na ně

První měsíce s kojencem v náručí jsou pro rodiče jako kurz tance: pořád se vzájemně oťukáváte, hledáte společný rytmus, osvojujete si dílčí kroky a techniku. Euforii občas vystřídá frustrace, tak typická pro každý proces učení. A miminko má jedinou možnost, jak ji dát najevo: pláč. Na co se vás možná snaží upozornit?

Než se vrhneme na praktické tipy, připomeňte si s námi jednu nejdůležitější radu: každé miminko je jedinečné. Neexistuje jeden univerzální návod ani vyčerpávající seznam důvodů, proč zrovna váš brouček pláče. Jsme si jistí, že pro svoje děťátko děláte maximum. Nezapomínejte na to a neztrácejte (tak křehkou a potřebnou) sebedůvěru.

Jak si poradit, když miminko neutišitelně – a bez zjevného důvodu – pláče? Z bohaté zkušenosti týmu pediatrů, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, se kojenci snaží svým pláčem nejčastěji komunikovat jedno z následujících trápení:

1) Strach, hlad, mokrá plenka, horko nebo zima

Ty nejbanálnější příčiny (a jejich kombinace). Abyste je spolehlivě vyloučili, zkuste:

● miminko chovat a nosit na rukou. Otestujte i polohu “na tygříka”, kdy miminko leží na vaší paži obličejem dolů.

● nakrmit miminko z prsu nebo lahvičky. Pokud máte pocit, že už jedlo příliš, nechte ho alespoň něco sát (svůj čistý prst nebo dudlík).

● kontrolou plenky a přebalením. U té příležitosti můžete zvážit také rychlou koupel – teplá voda, tělesný kontakt a šplouchání často působí uklidňujícím dojmem.

● přidáním nebo sundáním jedné vrstvy oblečení (koukněte i na škrábavé cedulky). U převlékání zkuste miminku zpívat nebo šeptat slova do ouška. Váš hlas vnímá už od pobytu bříšku.

2) Nadýmání a plynatost

Krmíte miminko mlékem z dětské lahvičky? Pak roste šance, že spolu s mlékem polyká také větší množství vzduchu a nadýmá se. Abyste tomu zabránili, zkuste si upravit techniku krmení. Někdy stačí jen vybrat vhodnou antikolikovou lahvičku nebo jinou velikost dírky v savičce.

Dítěti často uleví také masáže, cvičení s nožkami, teplý obklad na bříško nebo tzv. rektální rourka zavedená do zadečku. Rourku zakoupíte ve zdravotnických potřebách a opatrně, za použití mastičky, ji dítěti zavedete do zadečku. S doktorem také konzultujte předpis přípravků určeného pro kojence se zvýšenou plynatostí(ty se pak podávají s každým krmením) nebo přímo volbu vhodného kojeneckého mléka na citlivé zažívání nebo koliky.

3) Zvýšená teplota

Vytrvalý pláč dítěte také maminky upozorní na horečku. Zvýšená teplota může být projevem nějaké počínající infekce. Teplotě věnujte velkou pozornost hlavně v prvním měsíci života miminka. Vůbec se nestyďte obrátit na pediatra, vaši starostlivost určitě nebude nikdo hodnotit jako přehnanou. Pokud se vysoká teplota vrací bez dalších příznaků nemoci, mohlo by se například jednat o infekci močových cest nebo jiný problém, který nevyřešíte bez pomoci specialisty.

4) Rostoucí zoubek

U starších kojenců může být příčinou neklidu a pláče i rostoucí zoubek (často doprovázený teplotou). Miminku od bolesti ulevíte pomocí vhodných kousátek, která dáte nachladit do ledničky. Ožužlávání kousátka hezky zchladí dásně miminka a pomůžou mu s prořezáním zoubku. A sobě připomeňte, že uklidňující mantra ve znění “je to jen dočasná fáze” tady platí dvojnásob. Vaše dítě se po prořezání zoubku zase vrátí do své obvyklé pohody. Teď potřebuje jen podpořit v těžší vývojové fázi.

5) Uskřinutá kýla nebo zlomenina

Pravděpodobnost této příčiny je ve srovnání s předchozími body výrazně nižší, proto nepanikařte. Pokud máte pocit, že děťátko přestalo kopat nožičkama nebo jinak omezilo pohyby, na vině může být také uskřinutá kýla nebo zlomenina. I když s kojencem zacházíte opatrně, jeho kosti jsou velmi křehké. Všímejte si chování miminka, ať ho umíte u lékaře výstižně popsat.

Ať už za pláčem stojí cokoliv, je naprosto normální, že jeho slzy a křik ovlivňují i vaší psychickou pohodu. Nesrovnávejte se s ostatními a nepouštějte si k tělu poznámky o tom, že “děti prostě brečí” a “vždyť ty jsi byl(a) tak hodné miminko”. Vaše dcera nebo syn vás nechce svým brekem podráždit. Každý den si rozumíte lépe a každou krizi nakonec překonáte!

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x