Prořezávání prvních zoubků
Prořezávání prvních zoubků
2 minuty čtení

Co byste měla vědět o růstu zubů u kojenců - mléčného chrupu? Jak děťátku ulevit od bolesti? A kdy by měly být vidět všechny zuby?

Do oblíbených

Prořezávání prvních zoubků

2 minuty čtení

Co byste měla vědět o růstu zubů u kojenců - mléčného chrupu? Jak děťátku ulevit od bolesti? A kdy by měly být vidět všechny zuby?

Do oblíbených

U většiny kojenců začíná růst zubů okolo 6. měsíce, ačkoli není neobvyklé, že se první zoubek objeví již ve třech měsících. U některých dětí to může trvat i déle, ale pokud se první zub neobjeví do prvních narozenin, je lepší poradit se s vaším dětským lékařem. V průměru se zuby objeví dříve u děvčátek než u chlapců. Příchod prvního zubu vašeho dítěte je zcela nezávislý na jeho ostatním fyzickém nebo psychickém vývoji.

Mléčný chrup tvoří 20 mléčných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce prvního roku mají děti obvykle prořezaných 8 zubů, do konce druhého 16 a ve věku 2,5 roku by měly mít „venku“ všech dvacet zubů.

Příčiny bolesti při prořezávání zoubků

Při růstu dětských zoubků se horní část zubu dostává skrz dáseň, což je obvykle nepříjemné. Neznámé pocity a bolest při prořezávání několika prvních zoubků často způsobují u dítěte velký neklid a podrážděnost. Obtížné může být i prořezávání stoliček kvůli jejich velikosti.

Příznaky prořezávání prvních zoubků

Nepříjemné pocity při růstu zoubků mohou začít ještě předtím, než se zub objeví. Při růstu zubů u kojenců jsou časté následující příznaky:

  • vyžadování větší pozornosti a častější pláč v noci,
  • zčervenání, růžové tváře,
  • mírně zvýšená teplota (39°C a více je spíše příznakem horečky než prořezávání zoubků),
  • červené, oteklé dásně, někdy jsou patrné bílé flíčky pod dásněmi,
  • častější slinění než obvykle,
  • žvýkání ručiček nebo jiných předmětů,
  • vyžadování většího množství jídla,
  • odmítání jídla kvůli bolestivým dásním,
  • menší chuť k jídlu než obvykle,
  • narušené spací návyky.

Jak na prořezávání zoubků?

Na znecitlivění a úlevu od bolesti může pomoci speciální gel prodávaný v lékárnách. Speciálně vyrobené kousací kroužky mohou také poskytnout úlevu, zejména ty, které je možno ochladit v lednici.

Pokud vaše dítě více sliní, zajistěte mu dostatečnou hydrataci pomocí většího množství vody. Ochranný krém může pomoci předcházet podráždění kůže z nadměrného slinění na bradě, krku a hrudníku.

Proti menší bolesti může pomoci vaše uklidňující objetí nebo zajímavá hračka, která odvede pozornost dítěte od nepříjemných pocitů, které provázejí prořezávání zoubků. Pokud má dítě horečku, může vám dětský lékař doporučit vhodné léky proti bolesti.

Až se zoubky objeví ...

Stejně jako zuby dospělého člověka, tak i zoubky malých dětí potřebují řádnou péči. Vše potřebné o péči o chrup nejmenších dětí najdete v článku o čištění zubů u dětí.


užitečný rádce stále při ruce

Stáhněte si naší mobilní aplikaci Nutriklub+, která vám usnadní prvních 1000 dní života vašeho děťátka. Najdete v ní články dle věku dítěte, praktické nástroje a v nespolední řadě i živý chat s našimi odborníky.


>> Stáhnout v Google Play

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!


>> Stáhnout v App Store


>> Stáhnout v AppGallery





Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU