Kojení - poloha a technika
Kojení - poloha a technika
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
2 minuty čtení

  • Aby se kojení stalo příjemným okamžikem pro maminku i dítě, je dobré znát vhodné polohy při kojení i samotné techniky kojení.

Do oblíbených

Kojení - poloha a technika

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
2 minuty čtení

  • Aby se kojení stalo příjemným okamžikem pro maminku i dítě, je dobré znát vhodné polohy při kojení i samotné techniky kojení.

Do oblíbených

Správná poloha při kojení

Už samotný začátek kojení výrazně ovlivňuje to, jak bude celé kojení úspěšné - tomu se věnujeme v samostatném článku 10 rad, jak správně začít kojit . Ideální polohu pro miminko a maminku však nelze stoprocentně doporučit. Vždy záleží na každé ženě a jejím děťátku, co je oběma příjemné. Platí však obecná zásada, že poloha nesmí maminku bolet a miminko musí pít . Existují ale i další zásady, o kterých si můžete přečíst v článku Zásady při kojení. Většina neúspěchů při kojení je spojena s nesprávnou technikou kojení. Důležitými předpoklady úspěšného kojení jsou:

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Poloha pohodlná pro matku a dítě

Nepohodlí může být příčinou stresu, který negativně ovlivňuje tvorbu a uvolňování mateřského mléka.

Správná vzájemná poloha matky a dítěte

Miminko leží na boku, obličej, hrudník, bříško i kolena dítěte směřují k tělu matky. Maminka přitahuje dítě za ramena a záda blíže k sobě; nikdy nepřitahuje dítě za hlavičku! Dítě při přiložení nesmí ležet na zádech. Ucho, ramena a kyčle dítěte jsou v jedné linii. Prsty ruky matky, která podepírá hlavičku, se dotýkají hlavičky dítěte v oblasti pod ušima. Mezi tělem matky a dítětem nesmí být žádná překážka. Brada, tvář a nos dítěte jsou v těsném kontaktu s prsem matky. Maminka nesmí oddalovat prs od nosu dítěte ve snaze zajistit dítěti snadnější dýchání. Dítě samo prs pustí, pokud se nemůže dostatečně nadechnout. Zásada: dítě přikládáme k prsu, nikdy ne prs k dítěti.

Správné držení prsu

Prsty ruky, kterými matka podepírá nabízený prs, se nesmí dotýkat dvorce. Prs dítěti nabízíme tak, aby uchopilo co největší část dvorce, nikoliv jen bradavku!

Správná technika přisátí a sání

Bradavka prsu matky musí být vždy v úrovni úst dítěte. Drážděním okolí úst bradavkou vyvoláme hledací reflex – dítě široce otevře ústa, dolní ret je ohrnutý ven, jazyk přesahuje dolní ret. Matka nabídne dítěti prs tak, aby uchopilo nejen bradavku, ale i co největší část dvorce. Bradavka je tak hlouběji v ústech dítěte a nebude zraňována pohyby jazyka a dolní čelisti. Jazyk dítěte vlnovitým pohybem zepředu dozadu posunuje a tlačí bradavku i s dvorcem k tvrdému patru a tímto tlakem jsou vyprazdňovány mléčné sinusy uložené po obvodu dvorce a naplněné mlékem. Dítě zpočátku saje rychlými, krátkými tahy. V okamžiku uvolnění mléka z prsu se sací pohyby dítěte prohloubí a zpomalí. Při správném sání se pohybují spánky a uši dítěte. Je slyšet polykací zvuk, dítě nemlaská, tváře dítěte nevpadávají. Dítě při přikládání nesmí křičet. Matka při kojení nemá pociťovat bolest, bradavky jsou po kojení neporušené.

Kojení si můžete pravidelně zapisovat, abyste si udržela přehled o jeho pravidelnosti a o denním režimu děťátka. Zkuste to třeba v aplikaci Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU