Nadýmání neboli plynatost u kojenců
Nadýmání neboli plynatost u kojenců
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
4 minuty čtení

Mezi příčiny nadýmání (prdíků) u kojenců patří polykání vzduchu nebo nevhodná strava způsobující nadměrnou plynatost. Dítě pak trápí bolavé bříško nebo průjem. Někdy je příčinou také tzv. Malabsorbční syndrom.

Do oblíbených

Nadýmání neboli plynatost u kojenců

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
4 minuty čtení

Mezi příčiny nadýmání (prdíků) u kojenců patří polykání vzduchu nebo nevhodná strava způsobující nadměrnou plynatost. Dítě pak trápí bolavé bříško nebo průjem. Někdy je příčinou také tzv. Malabsorbční syndrom.

Do oblíbených

Pod termínem nadýmání si představíme zvýšenou plynatost v trávicím traktu. Větší objem vzduchu a plynů tedy rozpíná trávicí trakt, což se může projevit nepříjemným tlakem v krajině žaludku nebo celého břicha. Za určitých okolností dochází i k distenzi (roztažení) kliček střevních nebo žaludku a dojde tak i k viditelnému zvětšení objemu břicha, zvláště u hubenějších jedinců. Tento stav je často označován za "prdíky."

Příčiny nadýmání a prdíků

Nadýmání je buď přechodnou, nebo dlouhodobou záležitostí. Příčiny nadýmání mohou být různé, nejčastěji je však příčinou polykání vzduchu nebo nevhodná strava. Novorozenci a kojenci pak trpí nadýmáním (meteorismem) velmi často.

Polykání vzduchu

Častou příčinou bývá polykání většího množství vzduchu společně s potravou. Největším problémem jsou lahvičky s umělou výživou, které při krmení drží matka ve špatném sklonu a dítě společně s mlékem polyká vzduch. Zvýšený meteorismus kojence se pak projeví jeho neklidem, pláčem, odmítáním dalšího příjmu potravy, případně i blinkáním nebo zvracením. Potřebné je proto vždy dbát na správný sklon lahvičky a po krmení nechat dítě odříhnout, a to i při výživě z prsu.

Nevhodná strava

Další častou příčinou nadýmání kojenců je špatná tolerance podávané výživy. Může to být i nevhodná strava matky.

Malabsorpční syndrom

Dlouhodobější nadýmání, špatné prospívání dítěte, blinkání, případně opakovaně řidší či řídké stolice jsou příznaky tzv. malabsorpčního syndromu  Malabsorpce znamená špatné vstřebávání jednotlivých složek potravy z trávicího traktu dále do organismu.

  1. Jedním z onemocnění, které u kojenců vyvolává malabsorpční syndrom, je intolerance kravského mléka:
    Pokud žena nemá mateřské mléko nebo nemůže z nějakých důvodů kojit, používá se jako náhražka mléko kravské dále upravené pro výživu kojenců. Bílkovina kravského mléka je jiná než bílkovina mléka lidského a organizmus dítěte může reagovat nepříznivě (špatnou tolerancí), což vede k: nadýmání, průjmům, zvracení a podobně. Více o průjmu u kojenců zjistíte v našem článku Co dělat, když má dítě průjem.
  2. Jinou příčinou nadýmání může být malabsorpční syndrom vyvolaný špatným trávením cukru laktózy:
    Laktóza je mléčný cukr, který se štěpí enzymy střevní sliznice na dva jednoduché cukry. Po zánětu střeva nebo vrozeně, se může objevit přechodný nebo trvalý nedostatek enzymu laktázy (štěpí laktózu). Jedním z příznaků deficitu enzymu laktázy je opakující se nadýmání dítěte nebo dospělého člověka v případě konzumace mléka nebo mléčných výrobků. Pokud dítě není kojeno, je vhodné přejít na speciální kojenecké mléko. S jeho výběrem vám poradí pediatr nebo lékárník.

Neprospívání, průjmy, nadýmání a další příznaky se mohou objevit u dítěte s jiným onemocněním, například u celiakie. Celiakie je onemocnění, kde trávicí trakt nepříznivě reaguje na lepek obsažený v potravě. V případě pochybností se tedy vždy obraťte na pediatra.

speciální kojenecká mléka

Pokud již nekojíte, neváhejte se při výskytu zažívacích obtíží poradit se svým pediatrem o možnostech řešení pomocí speciálních kojeneckých mlék.

Je nutný lékař?

Nadýmání, zvláště to opakované, může mít ještě řadu dalších příčin. Jsou to další onemocnění trávicího traktu nebo i nemoci jiné. Při opakovaných obtížích je proto vhodné poradit se s lékařem.

Objeví-li se nadýmání náhle, je spojeno se zvracením a bolestmi bříška a dítě se nemůže vyprázdnit přirozeným způsobem, je nutné pomýšlet i na závažnější příčinu nemoci. K vyloučení tzv. náhlé příhody břišní je vyšetření lékařem urgentní.

Jak nadýmání a prdíkům zabráníme?

Léčba nadýmání závisí na jeho příčině. Někdy stačí nalézt a odstranit původce. U přechodných nadýmání, zvláště u kojenců, pomáhá krátkodobé, případně opakované zavedení tzv. rektální rourky do zadečku.

Pomocí této rourky se plynová náplň ze střevního traktu snadněji vyprázdní a dítěti se tak uleví. Někdy se kojencům s nadýmáním podávají čaje (např. fenyklový) s obsahem látek, které uvolňování plynu podporují nebo se podávají léčebné přípravky, které dítěti s nadýmáním uleví. Obdobně se u malých dětí dávají na bříško vlažné obklady, nebo se bříško jemně masíruje - to vše může dítěti ulevit.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Výživa novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Výživa novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU