Průjem u kojenců

Jak předcházet průjmu u kojenců, jaké jsou příčiny a zda pomáhají probiotika pro kojence? Nejen těmito tématy se budeme zabývat v tomto článku.

Mother changing crying baby girl

Průjem je u dítěte nejčastěji vyvolán infekčním onemocněním. Jsou však i průjmová onemocnění, která nejsou infekčního původu. Ta mají většinou chronický, to znamená dlouhodobý, charakter a jejich léčba souvisí se stanovením příčiny tohoto onemocnění.

Viry

Nejčastějším původcem akutního infekčního onemocnění trávicího traktu, s projevy průjmu, případně i zvracení, jsou viry. Virová onemocnění jsou až v 70 % infekční příčinou průjmů.

Zvláště v zimních měsících se objevují průjmy vyvolané rotaviry. Tyto viry se dobře přenáší, zejména v kolektivních zařízeních.

Bakterie

Dalšími možnými původci jsou patogenní, tzn. průjem vyvolávající, bakterie. Mezi nejčastější z nich patří Salmonely nebo Campylobacter jejuni. Tyto bakterie se častěji objevují v letních měsících roku.

Paraziti

Paraziti a další mikroorganismy jsou příčinou průjmů v našich podmínkách již méně často.

Průjmové onemocnění může probíhat pouze samostatně, bez jiných příznaků. Může se však objevit zvýšená teplota, horečka, případně zvracení.

Začněte s dietou

Základním opatřením v léčbě je dieta. Dietou rozumíme úpravu stravy dítěte v závislosti na jeho věku. Pokud je dítě ještě kojeno, je pokračování výživy mateřským mlékem nejvhodnější formou výživy.

V případě větší závažnosti průjmového onemocnění je někdy vhodné vysadit mléko, podat čaj, případně připravený iontový roztok a později použít mléčnou výživu, která je přímo připravená pro léčbu průjmového onemocnění. V tomto případě je nutné domluvit se s lékařem o nejvhodnějším postupu dietní léčby.

U starších kojenců a dále starších dětí je vhodné přidávat do potravy například mixované banány, škrábaná jablka a podobně. Stravovací režim je dále uzpůsoben podle věku dítě především s omezováním tuků ve výživě až do doby úpravy průjmu.

Jak připravit rýžový odvar?

Polévkovou lžíci obyčejné bílé rýže vařte hodinu v půl litru vody. Odpařenou vodu nedolévejte. Uvařenou směs rozmixujte. Je-li třeba, doplňte převařenou vodou do 250 ml. Rýžový odvar můžeme nahradit instantní nemléčnou rýžovou kaší. Rýžový odvar můžeme podávat od narození, instantní rýžové kaše od věku uvedeného výrobcem. 

Pomohou probiotika?

Probiotika je možné dostat v lékárně i bez receptu a podávat je podle návodu doporučeného dávkování. Probiotika se užívají i v prevenci rozvoje průjmového onemocnění u dětí. Je to zvláště v případech, kdy dítě dostává antibiotika z jiného důvodu než střevní infekce. Antibiotikum naruší rovnováhu střevní mikroflóry, a tak se objeví průjem. Probiotika podávaná současně s některými antibiotiky tyto komplikace léčby omezí nebo zcela zlikvidují.

Jak předcházet průjmu?

Kojené dítě:

Nekojené dítě:

  • přechodné užívání bezlaktózového mléka
  • probiotické výrobky
  • pečlivá hygiena a skladování potravin 

Antibiotika

Antibiotika se v léčbě průjmového onemocnění užívají minimálně, a to v případech, kdy původce nemoci pronikne dále do krevního oběhu a vyvolá septické onemocnění.

V léčbě průjmového onemocnění je nejzávažnějším momentem zvracení dítěte. V těchto případech někdy nelze běžným způsobem zajistit dostatečný příjem tekutin a hrozí tak nebezpečí odvodnění (dehydratace). Takovéto dítě je nutné ukázat lékaři, který rozhodne o případné hospitalizaci a léčbě průjmového onemocnění infúzí.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x