Průjem u kojenců

dítě, které trpí průjmem

Jak přecházet průjmu u kojenců, jaké jsou příčiny a zda pomáhají probiotika pro kojence? Nejen těmito tématy se budeme zabývat v tomto článku.

Průjem je u dítěte nejčastěji vyvolán infekčním onemocněním. Jsou však i průjmová onemocnění, která nejsou infekčního původu. Ta mají většinou chronický, to znamená dlouhodobý, charakter a jejich léčba souvisí se stanovením příčiny tohoto onemocnění.

Viry

Nejčastějším původcem akutního infekčního onemocnění trávicího traktu, s projevy průjmu, případně i zvracení, jsou viry. Virová onemocnění jsou až v 70 % infekční příčinou průjmů.

Zvláště v zimních měsících se objevují průjmy vyvolané rotaviry. Tyto viry se dobře přenáší, zejména v kolektivních zařízeních.

Bakterie

Dalšími možnými původci jsou patogenní, tzn. průjem vyvolávající, bakterie. Mezi nejčastější z nich patří Salmonely nebo Campylobacter jejuni. Tyto bakterie se častěji objevují v letních měsících roku.

Paraziti

Paraziti a další mikroorganismy jsou příčinou průjmů v našich podmínkách již méně často.

Průjmové onemocnění může probíhat pouze samostatně, bez jiných příznaků. Může se však objevit zvýšená teplota, horečka, případně zvracení.

Začněte s dietou

Základním opatřením v léčbě je dieta. Dietou rozumíme úpravu stravy dítěte v závislosti na jeho věku. Pokud je dítě ještě kojeno, je pokračování výživy mateřským mlékem nejvhodnější formou výživy.

Při umělé výživě kojenců jsou vhodná další dietní opatření. S výhodou se výživa doplňuje rýžovým odvarem, případně zpočátku při nižší koncentraci původního mléka.

V případě větší závažnosti průjmového onemocnění je někdy vhodné vysadit mléko, podat čaj, případně připravený iontový roztok a později použít mléčnou výživu, která je přímo připravená pro léčbu průjmového onemocnění. V tomto případě je nutné domluvit se s lékařem o nejvhodnějším postupu dietní léčby.

U starších kojenců a dále starších dětí je vhodné přidávat do potravy například mixované banány, škrábaná jablka a podobně. Stravovací režim je dále uzpůsoben podle věku dítě především s omezováním tuků ve výživě až do doby úpravy průjmu.

Jak připravit rýžový odvar?

Polévkovou lžíci obyčejné bílé rýže vařte hodinu v půl litru vody. Odpařenou vodu nedolévejte. Uvařenou směs rozmixujte. Je-li třeba, doplňte převařenou vodou do 250 ml. Rýžový odvar můžeme nahradit instantní nemléčnou rýžovou kaší. Rýžový odvar můžeme podávat od narození, instantní rýžové kaše od věku uvedeného výrobcem.

Pomohou probiotika?

V současné době se k léčbě průjmů stále více užívá tzv. probiotik. Probiotika tvoří živé kultury bakterií (zvláště bakterií mléčného kvašení), které mimo jiné mají pozitivní účinek na střevní mikroflóru a tím i ochranu střeva před infekcí.

Probiotika je možné dostat v lékárně i bez receptu a podávat je podle návodu doporučeného dávkování. Probiotika se užívají i v prevenci rozvoje průjmového onemocnění u dětí. Je to zvláště v případech, kdy dítě dostává antibiotika z jiného důvodu než střevní infekce. Antibiotikum naruší rovnováhu střevní mikroflóry, a tak se objeví průjem. Probiotika podávaná současně s některými antibiotiky tyto komplikace léčby omezí nebo zcela zlikvidují.

Jak předcházet průjmu?

Kojené dítě:

  • kojení je nejlepší prevencí

Nekojené dítě:

  • přechodné užívání bezlaktózového mléka
  • probiotické výrobky
  • pečlivá hygiena a skladování potravin 

Antibiotika

Antibiotika se v léčbě průjmového onemocnění užívají minimálně, a to v případech, kdy původce nemoci pronikne dále do krevního oběhu a vyvolá septické onemocnění.

V léčbě průjmového onemocnění je nejzávažnějším momentem zvracení dítěte. V těchto případech někdy nelze běžným způsobem zajistit dostatečný příjem tekutin a hrozí tak nebezpečí odvodnění (dehydratace). Takovéto dítě je nutné ukázat lékaři, který rozhodne o případné hospitalizaci a léčbě průjmového onemocnění infúzí.

Autor: MUDr. Petr Tláskal, CSc., primář dětské polikliniky Fakultní nemocnice Praha – Motol