Psychomotorický vývoj kojence (3.–4. měsíc)
Psychomotorický vývoj kojence (3.–4. měsíc)
Barbara B.
6 minut čtení

  • Zjistěte, na jaké indikátory správného psychomotorického vývoje se zaměřit v 3. a 4. uk. měsíci věku miminka. 
  • Pohybové schopnosti miminek se lepší velice rychle.

Do oblíbených

Psychomotorický vývoj kojence (3.–4. měsíc)

Barbara B.
6 minut čtení

  • Zjistěte, na jaké indikátory správného psychomotorického vývoje se zaměřit v 3. a 4. uk. měsíci věku miminka. 
  • Pohybové schopnosti miminek se lepší velice rychle.

Do oblíbených

3. měsíc 

Tento měsíc je ve vývoji dítěte po mnoha stránkách klíčový. Jeho pohybový a nervový systém dozrál natolik, že jednotlivé pohybové schopnosti dítěte v tomto věku se budou odrážet i v následujících měsících a v celém životě.

Co by mělo miminko dokázat vleže na zádech?
  • Mělo by dokázat udržet tělíčko v ose. Tj. hlava, trup a nožičky jsou v jedné přímce. Do tří měsíců dítě spíše drží hlavičku v úklonu, ramena jsou též nakloněná a bříško vychýlené na stranu, kam miminko otočí obličej. Ve 3. měsíci by dítě, pokud je vývoj držení těla v pořádku, mělo toto asymetrické držení dokázat pozměnit v symetrické a tedy alespoň krátkodobě položit hlavičku, krk, trup a nožičky v jedné podélné ose, zatímco osy ramen a pánve jsou na tuto podélnou osu kolmé.
  • Dalším klíčovým bodem typickým pro dovršení 3. měsíce je, že dítě dokáže nadzvednout nožičky do 90 stupňů ve všech kloubech na dolních končetinách. Znamená to, že dokáže nadzvednout nožičky spolu se symetricky drženým tělem tak, že stehýnka jsou kolmo k podložce, bérce vodorovně s podložkou a chodidla opět kolmo k podložce.
  • V leže na zádech si tříměsíční miminko hraje s ručičkama. Vědomě si s nimi hraje, dívá se na ně a dává si je do pusy. Od této doby vše, co přijde do jeho rukou, bude chtít i ochutnat. Respektive jazykem poznat kvalitu předmětu, stejně jako hmatem – ručičkama. Ručičky by měly být již po většinu dne otevřené. Pokud se snaží hračku či váš prst uchopit, dotkne se předmětu nejprve dlaní z malíkové strany a poté hračku zabalí do celé dlaně. Paleček ještě stále pracuje na straně ostatních prstíků (až později se postaví proti ostatním prstům a vytvoří se ruka typická pro člověka).
Co by mělo miminko dokázat vleže na bříšku?
  • V leže na bříšku by se miminko mělo dokázat opírat o oba lokty a předloktí. Hlavička a krk jsou protaženy v ose tělíčka. Tělíčko je také mírně neseno nad podložkou a miminko se opírá o podložku pod pupíkem. Většina těla a hlavička je tedy nesena proti gravitační síle.

Kdy hodnotíme?

Nejvhodnější je hodnotit miminko ve chvíli, kdy je bez oděvu.

Jak hodnotíme?

Opět můžete kvalitu vzpřímení ohodnotit sami. Tělíčko bude neseno nad podložkou tak, že dítě dokáže zapojit současně svaly na přední i zadní straně trupu a šíje. Pokud provádí napřímení pouze zapojením svalů na zadní straně trupu a šíje, uvidíte vrásky napříč zad pod lopatkami a v pase. Krk bude krátký, jakoby zapadlý mezi ramínky miminka.

Cíl sledování:

Pokud miminko dokáže správně napřímit trup a hlavičku, neuvidíte na jeho zádíčkách a krku žádné vrásky.

Co když dítě některé pohyby nezvládne?

Kvalitou by mělo vaše miminko dosáhnout určitých, výše popsaných, schopností. Pokud miminko nedokáže používat v tomto věku některé klíčové pohybové programy, bude se jejich nedostatek projevovat i v dalších měsících. Charakteristickým, dobře pozorovatelným příkladem, může být např. tzv. „vadné držení těla“ od doby, kdy dítě stojí a chodí a nadále i v předškolním a školním věku. Pokud totiž dítě nedokáže ve 3. měsíci dostatečně sklopit pánev, zaktivovat břišní svaly a hluboké svaly páteře, v pozdějším věku se tyto nedostatky projeví jako předsunuté držení hlavy, odstáté lopatky od hrudníku (připomínají křidýlka), vyboulené bříško, chůze s vtočenými špičkami dovnitř apod. Stejně tak, pokud dítě v tomto věku nedokáže alespoň krátkodobě zaujmout symetrickou polohu (popis viz níže), bude se tento nedostatek projevovat později opět jako vadné držení těla a posléze může vzniknout skolióza páteře.

Co dělat, když zjistím nějaké nesrovnalosti?

Vzhledem k tomu, že řízení pohybu je čistě v kompetenci aktivity CNS (centrální nervové soustavy), poraďte se, v případě, že sledujete u dítěte nějaké nesrovnalosti, o případném cvičení na bázi aktivace pohybových programů v CNS s pediatrem, neurologem či fyzioterapeutem. 


Mohlo by vás také zajímat: Otestujte úroveň psychomotorického vývoje svého dítěte třemi jednoduchými způsoby

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!


4. měsíc

Co by mělo miminko dokázat vleže na zádech?
  • Vleže na zádech sahá miminko po hračce. Respektive, podáte-li hračku zprava, miminko na ni sáhne pravou ručičkou a opačně. Podáváte-li hračku zleva, miminko ji uchopí levou ručičkou. Pokud nabídnete hračku zprava a budete ji pozvolna posouvat vlevo, dítě sleduje hračku pravou ručičkou do středu a dál sahá na hračku levou ručičkou. Teprve až po dovršení stáří pěti měsíců bude vaše miminko schopno sahat na hračku stejnou ručičkou i přes střední čáru. Tato jeho nová dovednost mu umožní začít se po pátém měsíci přetáčet na bok a posléze na bříško.
  • Úchop, stejně tak, jako ostatní pohyby, je závislý na stabilitě polohy dítěte. Pokud tedy dítě ve 3. měsíci nedokázalo zaujmout symetrickou polohu, bude se i vývoj úchopu a uvolňování prstů a ručičky opožďovat.
  • V leže na zádech dokáže miminko nadzvednout nožičky ještě výše, a tak si dokáže sáhnout až na kyčle, popřípadě až na stehna.

4,5 měsíce

Co by mělo miminko dokázat vleže na zádech?
  • Zájem o hračku dítěte sílí, což miminko vede k dalšímu pokroku. V leže na zádech, nabídnete-li hračku ve střední rovině, tj. přesně nad obličejem dítěte, nebude se moci rozhodnout, jakou ručičkou na hračku sáhne. Toto se bude projevovat tzv. „motorickým neklidem“, kdy dítě bude třást ručičkama, kopat nožičkama, popř. se zaklánět, otvírat pusinku, jakoby celým tělem chtělo hračku uchopit.
  • V tomto období se bude vaše miminko snažit přetočit na bok. Pokud bude mít dostatečně silné břišní svaly a jeho koordinace přední a zadní strany trupu bude dobrá, dokáže se přetočit za nabízenou hračkou na bok. Až to poprvé uvidíte, zaznamenejte si to do deníčku svého děťátka.

POZOR!

Správná koordinace přetočení je taková, kdy dítě přitáhne nožičky co nejblíže k bříšku, nadzvedne zadeček od podložky a poté se přetočí za nabízenou hračkou. Nejlépe, pokud hračka bude položená vedle něj na podložce. Signálem pro vás, že se miminko začne brzy přetáčet, může být i fakt, že dokáže položit svou paži na podložku v úhlu 90 stupňů vůči tělu.

Co by mělo miminko dokázat vleže na bříšku?
  • V leže na bříšku dochází v tomto měsíci k velkému pokroku. Miminko se dokáže opřít o jednu ruku, respektive loket a předloktí, přičemž druhou ručičku dokáže uvolnit k uchopení hračky. Zároveň si musí trošku nakročit nožičkou a opřít se o kolínko. 

Jedním z hlavních měřítek je, pokud dítě ve věku pěti měsíců dokáže zvednout svou paži nad horizontálu. V té chvíli je jasné, že jeho vývoj bude postupovat tak, že po čase bude stát a chodit. Toto je jedním z ukazatelů, které se hodnotí u dětí např. s dětskou mozkovou obrnou při hodnocení prognózy vývoje dítěte.

Pokračujte na další článek o psychomotorickém vývoji děti starých 5 až 6 měsíců.

Stáhněte si psychomotorickou mapu vývojE dítěte

Připravili jsme pro vás ilustrovanou mapu psychomotorického vývoje od narození do 1. roku života dítěte. Mapa je zdarma a můžete si ji stáhnout zde.

Autor: Mgr. Iva Bílková, fyzioterapeutka

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Vývoj novorozence a kojence Psychomotorický vývoj
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Vývoj novorozence a kojence Psychomotorický vývoj
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU