Jak cvičit s miminkem od 6 měsíců
Jak cvičit s miminkem od 6 měsíců
 K. Vondrová K. Vondrová
6 minut čtení

V prvních šesti měsících jsme se zaměřili na cvičení a masáže pro miminka. Jakmile vaše dítě dosáhne šesti měsíců, začne vyžadovat více pohybu a zábavy.  Zjistěte, jak správně posilovat s miminkem na rehabilitačním balónu a podpořit jeho vývoj. 

Do oblíbených

Jak cvičit s miminkem od 6 měsíců

 K. Vondrová K. Vondrová
6 minut čtení

V prvních šesti měsících jsme se zaměřili na cvičení a masáže pro miminka. Jakmile vaše dítě dosáhne šesti měsíců, začne vyžadovat více pohybu a zábavy.  Zjistěte, jak správně posilovat s miminkem na rehabilitačním balónu a podpořit jeho vývoj. 

Do oblíbených

Jak cvičit s miminkem od 6 měsíců

S Nutriklubem už jste se naučili, jak na cvičení a masáže s miminkem do 6 měsíců. Ale vašemu malému atletovi už takové protahování přestává stačit. Vždyť sám udrží hlavičku a od cvičení chce nejenom pohyb, ale taky legraci! Přečtěte si, jak cviky “upgradovat” pro pokročilejší akčňáky a pracovat pomocí aktivit na budování společné důvěry.

Na začátku si pojďme připomenout, že každé miminko je jedinečné. Děti mezi půl rokem a rokem života se v tělesném vývoji často extrémně liší. Některé dříve sedí, jiné se dříve plazí. Všechny však mají stabilní šíjové svaly. Při cvičení s nimi tedy nemusíme používat tzv. dvouoporový úchop (podpírání hlavičky a zadečku), ale jednooporový, kdy děti drží hlavu samy a my je pouze chytáme v oblasti hrudníku.

Jak dlouho s miminkem cvičit

Jedna lekce cvičení by neměla trvat déle než půl hodiny. Víc pozornosti si od staršího miminka nevynutí. Už pasivně nepřijímá všechno, co s ním děláte. Asi v osmi měsících už dítě dobře ví, kolik věcí zvládá samo a co je mu zrovna příjemné. Ani na skupinové lekci si jeho spolupráci nemůžeme nárokovat.

 Až bude vaše miminko klidně ležet na zádech, vždy mu můžete procvičit nohy a ruce. Pokud je na lekci cvičení spíš zvědavé na ostatní malé kurzanty, nepřetáčejte ho z bříška násilím, nevracejte ho zpátky na podložku.

Budujte si důvěru

Dobrá zpráva pro všechny rodiče! U aktivit se starším miminkem sehráváte “jenom” podpůrnou roli. Děti této fázi překotného intenzivního vývoje tělesných a pohybových schopností vlastně cvičí neustále samy od sebe. Často třeba leží na zádech a přitahují nožičky k tělu. Slušný zápřah na břišní svaly!

Smyslem cvičení samozřejmě není jen psychomotorický rozvoj dítěte, ale i budování pravidelného režimu a opakujících se návyků. Vaše děťátko už je je věku, kdy periodicitu vnímá. Stejně jako situace, kdy si na vlastní kůži ověří, že ve vás má absolutní oporu. Když miminko vyhazujete nad sebe, rychle vidí, že ho vždy chytíte zpět do náruče. Potvrzuje si, že s vámi je v absolutním bezpečí.

Co s miminkem cvičit?

Nejdůležitější u všech cviků: nepřeskakujte vývojové fáze. Dítě, které ještě samo od sebe není v poloze na čtyřech, nebudeme v této poloze „trénovat“. Můžeme se dále věnovat všem cvikům, které jsme pprocvičovali s miminky do 6 měsíců, ale všechny pohyby zintenzivňujeme.

Při ležení na zádech a protahování končetin tedy ruce i nohy více natahujeme, propínáme nebo děláme větší kroužky. Stejně důležitá je také symetrizace pohybů. Pokud jednu ruku procvičujeme šestkrát, musíme stejný počet pohybů provádět i s druhou, aby se dítě vyvíjelo souměrně, a nepřetěžovali jsme jednu stranu.

V době, kdy dítě stabilně sedí (obvykle je to 7.–8. měsíc), přidáváme další cviky rukama, např. známé „paci-paci“. Velkou škálou nových pohybů jsou v tomto období ty, které „nutí“ dítě udržovat rovnováhu a vyrovnávat stabilitu. Děti si tak procvičují svaly na celém těle a navíc tyto cviky milují a berou jako legraci. Do cvičení se tak významně zapojují velké balóny. Na ně dáváme děti do polohy na bříško i na záda. Různé pohyby balónu děti nutí zapojovat hlavně šikmé břišní svaly, šíjové a zádové svaly.

Co u cvičení s miminkem říkat?

Všechna cvičení v ideálním případě doprovázíme říkankami a zpíváním. Pomáhá to rytmizaci pohybu, zaplňujeme tak dětskou paměť a navíc si dítě propojuje příjemné asociace: cvičení = rodiče + rytmus + pohyb + pravidelnost.

Jaké skupinové lekce pro starší miminka zvolit?

Obecné lekce pro rozvoj motoriky

Největší nabídka pro cvičení rodičů s dětmi startuje právě v 6 měsících. Kromě rozvíjení pohybových návyků, lezení nebo překonávání překážek je velkým benefitem hodin i začlenění témat jako barvy, čísla, zvířátka atd. Navíc se vaše dcerka nebo syn seznamuje s ostatními svišti a získává zkušenosti s mezilidskou interakcí mimo rodinné kruhy. Skvělé pro jeho sociální život i budování imunity!

TIP: V mléku Nutrilon Advanced 3(od 12 měsíců) se speciální směsí oligosacharidů najdete potřebné živiny pro zajištění správné funkce imunitního systému*.

Plavání

Plavání pro miminka je skvělá příležitost se “vrátit do bříška” a vodního prostředí, ve kterém před příchodem na svět zrály. Naše postřehy k plaveckým lekcím jsme shrnuli v článku Plaveme s miminkem a batoletem.

Baby jóga

Lekce baby jógy jsou ideální pro zklidnění a relaxaci pro vás i vaše miminko. Jemné protažení, cvičení na podporu flexibility, společné momenty klidu a spojení s vaším dítětem… Jde o skvělý způsob, jak trávit čas spolu a podporovat fyzický i emocionální vývoj vašeho miminka.

Jak s dětmi od 6 měsíců cvičit doma?

Cvičení na rehabilitačním balónu

Možná jste na fitballu cvičila už v těhotenství s miminkem v břiše. Teď je skvělý čas ho oprášit! Nabízíme vám dva nejpopulárnější cviky:

● Dítě položíme na míč na záda, přidržujeme ho v oblasti kyčlí a pomalými pohyby koulíme míč od sebe a zpět. Posílíme tak svaly zpevňující lopatky, dítě procvičuje i svalovou souhru v oblasti krku a trupu.

● Dítě leží na balonu bříškem a my ho držíme za kolínka v „žabí pozici.“ Pomalým vychylováním do stran mu pomůžeme najít těžiště. Vyprovokujeme vzpřímení z pletence ramenního. Dítě se opírá o míč napnutými pažemi, hlava je v prodloužení páteře.

Hra na schovávanou

Dítě leží na zádech, obličej mu přikryjeme šátkem a pak mu ho stáhneme. Po opakování dítě začne stahovat šátek samo. Rozvíjí se tak sociální kontakt, orientace v prostoru, cvičí se svalová souhra.

Vis v podpaží

Dítě držme za trup zády k sobě ve svislé poloze. Zvedáme ho a přibližujeme k podložce, pohupujeme jím. Dítě aktivně přitahuje obě nohy k bříšku a zase je napíná, jako by tancovalo. Procvičuje tak svaly trupu, pánve a nohou.

Jak s miminky určitě necvičit?

Spousta rodičů v tomto věku hodnotí, co už jejich dítě „umí“ a připadá jim, že není něco v pořádku, pokud jejich syn nebo dcera neodpovídá „tabulkám“ a v 9. měsíci ještě nesedí. Každé dítě je ale originál a srovnávání bychom se měli vyhnout. V zásadě platí, že o problému se dá hovořit, až když dítě v jednom roce věku neleze.

Snaha rodičů dětem pomáhat může mít spoustu neblahých následků, a tak na závěr uvádíme jen pár základních neřestí, kterých bychom se měli vyvarovat:

Neposazovat děti, které ještě nesedí. Tlaky, působící na páteř a meziobratlové ploténky jsou vsedě daleko větší než ve stoje a pokud dítě nemá dobrou souhru svalstva podél páteře se svalstvem trupu a pánve, ohrožujeme tím zakřivení páteře (skolióza, kyfóza).

Nevodit za ručičky. V tomto věkovém období se postupně všechny děti samy postaví. Neměli bychom je ale učit chodit voděním za ruce. Zabraňujeme tak přirozenému vývoji svalové souhry jak v pletenci pánevním, tak v oblasti nohy. Děti by měly co nejdéle lézt po čtyřech, aby mohl být vývoj postupný a přiměřený.

Nepoužívat chodítko. Má na dětský vývoj stejně špatný vliv jako vodění za ručičky – ničí klenbu nohy, způsobuje ploché nohy a skoliózu.


Text vznikl ve spolupráci s Babyclubem AquaBella Poděbrady a MUDr. Pavlou Loudovou

*Vitamíny C a D přispávají k správné funkci imunitního systému.


Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU