Cvičení a masáže miminek do 6 měsíců
Cvičení a masáže miminek do 6 měsíců
5 minut čtení

Cvičení a masáže s dětmi do půl roku věku jsou specifické, ale nemusíte se vůbec ho vůbec bát. Naučíte se je snadno!

Do oblíbených

Cvičení a masáže miminek do 6 měsíců

5 minut čtení

Cvičení a masáže s dětmi do půl roku věku jsou specifické, ale nemusíte se vůbec ho vůbec bát. Naučíte se je snadno!

Do oblíbených

Pohyb je základní fyzickou i psychickou potřebou každého jedince. Už od nejranějšího věku stimuluje tělesný i duševní vývoj dítěte. Cvičit můžeme začít už s dětmi starými sotva měsíc. Stačí jen vědět, jaké pohyby jsou pro dítě daného věku vhodné.

Proč je pohyb tak důležitý?

Nezáleží na tom, kolik je dětem let. Něco mají společného. V psychice zdravého dítěte převažuje vzruch nad útlumem. Běžné chování dítěte se tedy vyznačuje živostí a pro její projevy je pohyb nejlepší forma.

Pohyb obecně:

  • Podporuje a posiluje vývoj kosterních svalů.
  • Zlepšuje fyziologické funkce (dýchání, krevní oběh, spánek, chuť k jídlu).
  • Zlepšuje správné držení těla.

Pohyb v kolektivu:

  • Má významné účinky pro vytváření ohleduplnosti a otužilosti.
  • Stimuluje pozornost dítěte.
  • Rozvíjí poznávací procesy, paměť i řeč.

Cvičení má určitě i společenský vliv. Dá se při něm navázat spousta kontaktů jak mezi maminkami, tak mezi dětmi samotnými a je to příjemné zaměstnání dítěte během dne.

Dotyky, protahování a masáže

Dotyk je první, co dítě vnímá, když přijde na svět. Některé prameny mluví o tom, že hlas matky rozezná miminko až po 14 dnech života. V dotyku se od první chvíle nemýlí. I proto se z velké části lekce pro malá miminka skládají z masáží. Ty můžete samozřejmě aplikovat i doma, vhodná chvíle je třeba po koupání. Z masáže tělíčka se může jednoduše vytvořit jeden z rituálů, důležitých pro zavedení režimu, který dítě v rámci hledání jistot uvítá.

Protahovací cviky posilují psychomotorický vývoj a vás naučí, jak dítě uchopit a „nebát se“ ho. V neposlední řadě se na těchto lekcích cvičení naučíte různé formy chování dítěte, které jsou správné pro jeho vývoj – třeba chování na „tygříka“ nebo v „klubíčku.“

Jak se na cvičení připravit?

Na lekci cvičení s miminkem do 6 měsíců přineste dítě odpočaté a minimálně 45 minut po jídle. Vezměte si pohodlné oblečení a u miminka dbejte na to samé. Při protahování by ho nemělo nic tísnit a nepříjemně tlačit. Pokud bude spokojené, začne si už od prvních chvilek pěstovat zálibu v pohybu, a to je pro jeho budoucí vývoj určitě velké plus.

Vhodným oblečením je jen body nebo košilka a punčošky. Obvyklá doba lekce a také maximální doba, kterou bude dítě cvičení bavit, je 30 minut. Vždy platí, že pokud začne být dítě nespokojené, cvičení přerušte, miminko pochovejte a uklidněte.

Děti se pokládají na podložky, které jsou určitě samozřejmostí v každém baby klubu. Pro příjemnou atmosféru pro vás i vaše miminko bývá puštěna relaxační hudba. Až budete cviky a masáže opakovat doma, pusťte si ji také, navodíte klid a pohodu.

tip

Vemte si s sebou vlastní deku nebo velkou látkovou plenu. Poslouží vám jako ochranná vrstva podložky např. proti ubliknutí nebo nadměrnému slinění.

1. část – protahování

Protahovací cviky mají významný vliv na vývoj kostry a svalů miminka. Navíc je to, jako každý váš dotyk, určitá forma mazlení a prohlubování vztahu. Protahují se ruce a nohy miminka.

U všech cviků vždy platí několik pravidel:

  • nejdeme přes odpor dítěte,
  • všechny pohyby provádíme klidně a pomalu,
  • protahovací cviky vycházejí z jógy.

Tipy:

  • Položte dítě na podložku na záda, uchopte ho za kolínka a lehce mu je přitlačte k tělu. Kolínky můžete dělat malé krouživé pohyby nebo je jen přitlačovat a oddalovat. Tento cvik je pomocníkem na koliky.
  • Uchopte dítě na zádech za levou ruku a pravou nohu. Pravidelnými pomalými pohyby je přibližujte k bříšku a natahujte zpět. Končetiny prostřídejte.

2. část – masáže

Masáž je významnější částí cvičení s nejmenšími.

Pravidelné masáže u dětí mají navíc vliv na spoustu věcí:

Jak správně postupovat?

  • Při masáži je nesmírně důležitý oční kontakt. Pokud přiblížíme svou tvář k dítěti na 20 – 30 cm, snižujeme tím u něj produkci „stresových“ hormonů.
  • Masážní olej se vstřebává pokožkou do krevního oběhu dítěte a všech částí jeho těla, proto je vhodné olej pečlivě vybírat.
  • Před masáží si nalijte trochu oleje do dlaní a zahřejte ho lehkým protřením.
  • Pak dejte dítěti přivonět. Čich je jeden z jeho nejrozvinutějších smyslů na počátku života. Miminko bude spokojené, když bude vědět, že vůně, která se kolem rozprostírá, je ta, kterou mu vtíráte do těla.
  • Při masáži je vhodné na dítě mluvit uklidňujícím hlasem nebo se alespoň usmívat. Nepropadejte skepsi, jestliže se na první lekci dítě rozpláče nebo nebude úplně spokojené. Jako na všechno ostatní, musí si i na cvičení a masáže chvíli zvykat. První rok života je hledáním jistot a tady bude jen několikaměsíční miminko vlastně poprvé v kolektivu, což je pro něj určitá zátěž, která se ovšem brzy zúročí. Většina dětí totiž velmi brzy prahne po společnosti, obzvlášť dalších dětí.

Jaké části těla masírujeme?

Masírovat se dají prakticky všechny části těla děťátka. Abyste si všechno zapamatovali a mohli si masáže miminka užívat i doma, naučíte se pravděpodobně na každé lekci jen několik z nich. Postupně to budou masáže nožiček, rukou, bříška, zad, později i obličeje. Vy si můžete postupně osvojovat jisté pohyby a vaše dítě si bude pomalu zvykat na příjemné dotyky.

Při masáži je pro dítě nejpohodlnější, když je nahé. Dejte pozor, aby bylo v místnosti dostatečně teplo a miminko neleželo v průvanu.

Dítě si při masáži můžeme položit před sebe na natažené nohy, teplo od nich mu bude příjemné a bude cítit oporu. Stejně tak je možné mít miminko opět na podložce před sebou jako při protahovacích cvicích.

Masáže miminek spolu s protahovacími cviky obohatí vás oba. Vy získáte jistotu v držení a péči o vaše dítě, navíc návštěvou lekcí cvičení znovu nabudete společenský kontakt, který během mateřské dovolené většině žen hodně chybí.

A vaše dítě si, kromě všech uvedených příznivých účinků cvičení na organizmus, užije krásné maminčino mazlení.

Tipy na domácí masáže dětí

  • Indické dojení – střídavě suneme ruce od kyčle ke kotníku dítěte. Pohyby jsou táhlé, pomalé, jen jemně tlakové, střídáme nožičky a stále se aspoň jednou rukou dítěte dotýkáme.
  • Kroužky kolem kotníků – jemně kroužíme dlaní kolem kotníku dítěte, střídáme nožičky.
  • Mlýnek – kroužíme jemně dlaní kolem pupíku dítěte.
  • Procházka prsty – prsty jedné ruky se „projdeme“ z jedné strany bříška na druhou. Pokud dítě trpí silnou kolikou, můžeme někdy cítit, jak pod prsty „tlačíme“ drobné vzduchové bublinky.

Autoři: Tereza Víchová ve spolupráci s Babyclubem Aquabella Poděbrady a Mgr. Janou Havránkovou

Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence Vývoj novorozence a kojence Cvičení s dětmi
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence Vývoj novorozence a kojence Cvičení s dětmi
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU