Atopický ekzém není jen „výsadou“ dětí
Atopický ekzém není jen „výsadou“ dětí
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
7 minut čtení

  • Jak se atopický ekzém projevuje, jaké jsou jeho příčiny a jak ho lze léčit? 
  • A věděli jste, že je lepší se s ekzémem vyhnout plyšovým hračkám?

Do oblíbených

Atopický ekzém není jen „výsadou“ dětí

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
7 minut čtení

  • Jak se atopický ekzém projevuje, jaké jsou jeho příčiny a jak ho lze léčit? 
  • A věděli jste, že je lepší se s ekzémem vyhnout plyšovým hračkám?

Do oblíbených

Atopický ekzém je chronické, recidivující, silně svědivé kožní onemocnění, které se většinou objevuje již v raném dětství, může však přetrvávat až do dospělosti, nebo v dospělosti teprve začíná. Atopie znamená dědičný sklon k alergickým onemocnění, při kterých organizmus reaguje přemrštěnou imunologickou (alergickou) reakcí na zevní, jinak neškodné, podněty (alergeny). Alergie je tedy klinickým projevem atopie.      

Atopickým ekzémem trpí 10 – 20 % dětí, výskyt v průmyslových zemích vzrostl v posledních 30 letech 2 – 3x, častěji se vyskytuje v městských oblastech a vyšších sociálních skupinách.

Ekzém nejen atopický

Jiným typem ekzému je např. ekzém kontaktní, kdy podráždění kůže vzniká v místě kontaktu s daným alergenem, nejčastěji kovem. U dětí se vyskytuje ve větší míře až ve školním věku.

U kojenců do 3 měsíců se naopak velmi často setkáváme s ekzémem seborhoickým, který se objevuje hlavně ve kštici v podobě zarudlých ložisek s mastnými žlutými šupinami. Někdy se šíří i na obličej, vzácněji dále na tělo.

Jak se atopický ekzém projevuje?

Uzavřený kruh…

V kůži atopiků je snížené množství lipidů, schopných vázat vodu, kůže je málo hydratovaná, suchá a šupinatá. Nejvýznamnějším subjektivním příznakem ekzému je svědění, které se zhoršuje při změnách teploty a po zapocení. U pacientů s ekzémem bývá navíc snížený práh pro svědění, takže i lehké podráždění kůže vede k úpornému svrbění, které nutí ke škrábání. Tím se ale ekzém zhoršuje a svědění je pak silnější. Děti se budí ze spánku, bývají mrzuté, unavené, starší děti se špatně soustředí na školní povinnosti.

Někdy jsou kožní projevy ekzému méně nápadné:

  • bělavá, drsná olupující se ložiska na obličeji či končetinách,
  • hrubá, tmavší a olupující se kůže na očních víčkách,
  • trhlinky v ústních koutcích nebo popraskaná kůže na bříškách prstů horních i dolních končetin.

Tři formy atopického ekzému

Podle období vzniku existují 3 formy ekzému. Jednotlivé formy na sebe navazují nebo může některá chybět.

1) Kojenecká forma

Kojenecká forma atopického ekzému začíná mezi 2. a 6. měsícem věku. Na tvářích se objeví zarudnutí s drobnými pupínky a puchýřky, které postupně splývají v mokvavá ložiska pokrytá stroupky a šupinami. Tyto projevy se postupně šíří na celou hlavu, krk, trup i končetiny. V době, kdy dítě již leze, jsou nejvýraznější v místech tření (kolena, nárty, předloktí).

2) Dětská forma 

Další forma výskytu ekzému spadá do období předškolního a školního věku dítěte. Projevy se stahují především do záhybů končetin (loketní a podkolenní jamky, zápěstí, oblast pod hýžděmi), na krk, víčka, okolí úst a ruce. Ložiska jsou nápadně suchá a drsná, již tolik nemokvají, mohou být růžová až rudá s oděrkami po škrábání. U 75 % pacientů ekzém do puberty zmizí.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

3) Forma dospívajících a dospělých 

Vyskytuje se již méně často. Většinou navazuje na předchozí formy, ale může se objevit i poprvé. Místa postižení jsou podobná jako u dětské formy, ale častější jsou ložiska na obličeji, horní polovině hrudníku a na rukou. Ke zhoršení dochází nejčastěji vlivem psychických stresů. Průběh onemocnění během těhotenství nelze předvídat. U žen s těžkým ekzémem dojde vlivem hormonálních změn často k úplnému vymizení ložisek během těhotenství. Na druhou stranu, některé ženy, které trpěly od dětství jen mírnými projevy, mívají těžké recidivy v kterémkoliv období gravidity.

Jaké jsou příčiny atopického ekzému?

1) Dědičnost

Genetický podklad ekzému je obecně uznávaný. V rodině ekzematika najdeme alespoň jednoho rodiče či sourozence s atopií v 70 – 80 %.

2) Zevní vlivy

Nejčastějšími alergeny u ekzému jsou u kojenců některé potraviny, zejména kravské mléko, vejce nebo lepek. U starších dětí pak dominují inhalační alergeny např. prach, roztoči, peří, pyly a prach ze srsti zvířat.

3) Ostatní vlivy

>Z ostatních faktorů se uplatňuje dysregulace imunitních mechanizmů v kůži, porušená bariérová funkce kůže nebo zvýšený výskyt bakterie Staphylococcus aureus na kůži. Názory na příčiny a mechanizmus vzniku ekzému, které jsou stále předmětem intenzivního výzkumu, nejsou jednotné.

Proč se ekzém zhoršuje?

Ekzém se čas od času zhoršuje. Jaké jsou příčiny? Zhoršení nastane např. při infekcích dýchacích cest, při zažívacích obtížích, teplotách, při prořezávání zoubků, po očkování, při stresu, u dívek v pubertě a u žen v důsledku hormonálních změn při menstruaci. Obecně bývá onemocnění nejhorší na počátku jara a na podzim nebo v horkých letních dnech. Často bohužel zůstává provokující faktor nepoznán.

Jak atopický ekzém léčit?

Základním předpokladem úspěšné léčby je zavedení adekvátní životosprávy a kožní léčba, která ale vždy patří do rukou kožního lékaře.

1) Byt alergika

V bytě alergika se nesmí kouřit.  K eliminaci prachu a roztočů je vhodné odstranit koberce a těžké závěsy, doporučujeme přikrývky pro alergiky. V bytě je třeba udržovat přiměřenou teplotu (cca 20°C) i vlhkost (40 – 50%), aby se zamezilo pocení.

2) Hygiena

K hygieně se používají neparfémovaná mýdla nebo syndety (mýdla s kyselým pH, která kůži tolik nevysušují), a to jen na místa vlhké zapářky, ruce a nohy. Vzhledem k vysoké příměsi dráždivého chloru ve vodě se omezuje koupání u kojenců na 1 – 2x týdně, u starších dětí se upřednostňuje sprcha.

3) Oblečení

Dítě se obléká do prodyšných bavlněných materiálů.

4) Praní oděvů

K praní oděvů jsou vhodnější prostředky pro alergiky a program s dvojitým mácháním. Nedoporučujeme aviváž.

Pomůže dieta při kojení?

Zásadní význam při léčbě atopického ekzému mají dlouhodobá dietní opatření.

Výhradní kojení do 6 – 7 měsíců věku dítěte snižuje riziko vzniku těžkých forem ekzému.

Kojící matka dítěte s ekzémem NEMÁ konzumovat:
  • ryby,
  • kakao,
  • ořechy,
  • zrající sýry,
  • citrusy.

Pokud je prokázaná u plně kojeného dítěte alergie na bílkovinu kravského mléka, bude třeba vyřadit mléčné výrobky ze stravy matky zcela.

Dieta v prvním roce

Atopický ekzém většinou souvisí s potravinovou alergií – u kojenců nejčastěji s alergií na bílkovinu kravského mléka, což lze prokázat eliminační dietou. Při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka je třeba u nekojených dětí přejít na tzv. úplné hydrolyzáty , které pediatr dítěti předepíše. U atopiků je třeba pečlivě konzultovat jídelníček s pediatrem – vždy ale zařazujeme jen 1 novou potravinu v malém množství a vyčkáme 3 – 4 dny, zda se neobjeví zhoršení ekzému. Pokud ano, potravinu vyloučíme z jídelníčku a pokud se ekzém zlepší, můžeme ji znovu zkusit za 1 – 2 měsíce, zda se reakce potvrdí.

Dieta u starších dětí

Denní režim staršího dítěte s ekzémem je nutné upravit zcela individuálně. Není na místě dopředu vše zakazovat a dítě tím vyloučit z kolektivu. Zhoršení lze očekávat při činnostech v zaprášeném prostředí, při výrazném pocení nebo při práci s lepidly či chemickými látkami.

Praktické rady při výskytu atopického ekzému

Hygiena

  • Nepoužívejte příliš teplou vodu, může vyvolat nebo zhoršit svědění.
  • Nekoupejte dítě příliš dlouho, aby se nezvýšila suchost pokožky.
  • Vyvarujte se používání klasických mýdel nebo sprchových gelů, které jsou velmi dráždivé a zcela nevhodné.
  • Používejte vhodné dermatologické mycí kostky a gely , které neobsahují mýdlo.
  • Důkladně pokožku opláchněte a velmi jemně osušte (netřít).

Nanášení krémů nebo mastí vyžaduje velmi jemnou masáž, která je, kromě ošetření, současně i uklidňujícím gestem pro dítě v tomto nelehkém období.

Oblečení

  • Vyvarujte se oblečení ze syntetických tkanin.
  • Vyvarujte se vlny, která velmi často dráždí.
  • Oblékejte dítěti bavlněné oblečení.
  • Používejte jemné prací prostředky určené pro atopiky.
  • Nepoužívejte aviváž ani jiná změkčovadla.
  • Na závěr prádlo vždy důkladně vymáchejte.

Slunce

Atopický ekzém se v létě výrazně zlepšuje, je však třeba dbát zvýšené opatrnosti jako u všech ostatních dětí:

  • Nevystavujte dítě slunci mezi 11. – 16. hodinou.
  • Nezapomeňte tričko, sluneční brýle a pokrývku hlavy.
  • Používejte krémy s vysokým ochranným faktorem, raději s minerálními filtry.
  • Nevystavujte slunci děti mladší 3 let.

Alergeny

Vyhněte se alergenům ve vzduchu:

  • Prach
  • Chlupy a peří z domácích zvířat
  • Pyl
  • Nezbavujte děti jejich domácích zvířat , pokud na ně nemají prokázanou alergii
  • Často místnost větrejte
  • Vyhněte se plyšovým hračkám
  • Nevybavujte místnost kobercem

Atopický ekzém bývá velmi omezujícím onemocněním, které probíhá často mnoho let. Bývá provázen jednak velmi nepříjemným svěděním, ale i na první pohled patrnými změnami na kůži, které mohou znesnadňovat společenské postavení pacienta. Léčit zatím neumíme příčinu choroby, ale jen její projevy, přesto je nutné dodržovat doporučované postupy. Při terapii je nutná trpělivost pacienta i ošetřujícího lékaře.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence Alergie u dětí
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence Alergie u dětí
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU