8. týden těhotenství
8. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Ranní nevolnosti jsou v 8. tt častým a normálním příznakem. 
  • Přečtěte si naše rady pro zmírnění nevolností a zjistěte také, proč je pro budoucí zdraví vašeho dítěte důležitý stabilní přísun živin.

Do oblíbených

8. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Ranní nevolnosti jsou v 8. tt častým a normálním příznakem. 
  • Přečtěte si naše rady pro zmírnění nevolností a zjistěte také, proč je pro budoucí zdraví vašeho dítěte důležitý stabilní přísun živin.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Máte od 7. týdne těhotenství stále pocity na zvracení? Jde o nejčastější těhotenské obtíže, kterými trpí více než dvě třetiny nastávajících maminek v prvním trimestru. I když se jim říká „ranní“ nevolnost, může se objevit kdykoli během dne. Většina těhotných žen ale potvrzuje, že tyto nevolnosti ustupují mezi 12. a 14. týdnem těhotenství, jiné však mohou pociťovat tyto nepříjemné projevy i delší dobu. Přestože jde o nepříjemné obtíže, většinou jsou příznakem toho, že vaše těhotenství se vyvíjí naprosto správně.

Zvracení a nevolnost -Tipy pro zmírnění ranní nevolnosti:

  • Ještě než ráno vstanete z postele, snězte něco jednoduchého, například suchary, piškoty nebo sušenky.
  • Snažte se jíst častěji menší porce, abyste neustále měla něco v žaludku.
  • Pokud i nadále zvracíte a neudržíte nic v žaludku, je důležité, abyste alespoň dostatečně pila. Popíjejte ovocné šťávy nebo cucejte ledové kostky.

Na nevolnost skvěle zabírají i rostlinné prostředky, jako jsou čaje z máty nebo heřmánku. O použití bylinek se ale nejlépe nejprve poraďte s lékařem nebo lékárníkem. 

Velikost plodu v 8. týdnu těhotenství a vývoj vašeho dítěte

Plod děťátka měří asi 1,6 cm, váží cca 1 gram a stále více jsou patrná ústa, oči a nos. Zárodek se začíná pohybovat a jsou založeny základy jícnu, plic a žaludku. Oční víčka se sice už začínají tvořit, ale oči jsou ještě zavřené. Vytvářejí se také základy mléčného chrupu. Vyvíjejí se klouby - ruce a nohy ztrácejí „ploutvičku“, kterou byly spojeny. Každý orgán je nyní na svém místě a začínají se tvořit jedinečné otisky prstů.

Při tomto vývoji jsou nejdůležitější živiny, které vaše dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních třech letech života. Ovlivní to, jak budou jeho buňky naprogramovány do budoucna. Tyto poznatky tvoří základ nutričního programování v raném věku, které vám poradí, jak pomocí vhodné stravy pozitivně ovlivnit budoucí zdraví dítěte.

8. TT ultrazvuk

V 8. týdnu těhotenství je děloha mírně zvětšena, dobře to již pozná lékař palpačním vyšetřením, tedy pohmatem. Pokud jste prozatím nebyla na vyšetření s ultrazvukem, tak nyní je na to ten nejlepší čas. Vyšetření ultrazvukem bude probíhat vaginálně a na monitoru již bude možné krásně rozpoznat malého tvorečka. Ovšem do podoby běžného novorozence je stále daleko a čeká ho dlouhá cesta. Během vyšetření lékař zkontroluje i srdeční činnost a pokud v sobě nosíte více životů, ultrazvukové vyšetření by to mělo odhalit.

Bříško v 8. týdnu těhotenství 

Velikost vašeho miminka je stále hodně malá a i přes růst dělohy by na vás těhotenství patrné být ještě nemělo. Pokud čekáte první miminko, těhotenské bříško se může objevovat až někdy kolem 16. týdne a okolí si může všimnout, že se s vámi něco děje. U maminek, které čekají druhého či již několikátého potomka, a mohou mít povolené vazy a břišní svaly, se bříško může objevit mnohem dříve. Vše také záleží na tom, jak své těhotenství prožíváte, pokud trpíte nevolnostmi a zvracením, nemusíte dlouhou dobu nic pociťovat a ve svém oblečení se budete stále cítit dobře. Nebojte se, nic není špatně, dříve či později se vám bříško začne zvětšovat.

JAK PEČOVAT O BŘÍŠKO V TĚHOTENSTVÍ

Nejen bříško, ale i další problematické partie vašeho těla jsou během těhotenství velmi namáhané. Zjistěte si již nyní,jak můžete předcházet nechtěným jizvičkám v podobě strií a snížit jejich tvorbu.

Špinění či krvácení v 8. týdnu těhotenství 

Špinění či dokonce krvácení může vystrašit nejednu nastávající maminku. Pokud se u vás objeví, nemusí to znamenat hned něco špatného. Důležité je signálům vašeho těla věnovat pozornost. I zde platí, že není špinění jako špinění. V podstatě každé těhotenství je doprovázeno nějakým vaginálním výtokem. Špinění se může objevovat také po pohlavním styku, proto se doporučuje šetrný pohlavní styk v prvním trimestru. Je vhodné poradit se s lékařem, zejména objeví-li se krvácení doprovázené bolestmi, zbystřete a obraťte se na svého gynekologa. Máte-li jakékoliv podezření, že je během vašeho těhotenství něco v nepořádku, netrapte se tím a zeptejte se přímo svého ošetřujícího lékaře.

Jídelníček při těhotenské nevolnosti

Pokud vám ranní nevolnost brání jíst normální zdravou stravu, nebojte se. Vaše tělo zajistí vše nejprve pro dítě, takže i když se vám podaří sníst jen malé množství potravy, vaše dítě dostane potřebné živiny. Postarejte se hlavně o to, aby jídlo, které do sebe dostanete, bylo opravdu kvalitní a kaloricky vydatné. Pokud možno, dejte přednost čerstvým potravinám a pokuste se zahrnout bílkoviny ve formě libového masa a luštěnin - především v případě, když v tomto období netolerujete mléčné výrobky.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!
Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU