6. týden těhotenství
6. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • V šestém týdnu těhotenství můžete začít pociťovat ranní nevolnosti. 
  • Zjistěte, jak nevolnost zmírňovat a objevte vhodné potraviny, které vám pomohou podpořit imunitní systém i správný vývoj vašeho děťátka.

Do oblíbených

6. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • V šestém týdnu těhotenství můžete začít pociťovat ranní nevolnosti. 
  • Zjistěte, jak nevolnost zmírňovat a objevte vhodné potraviny, které vám pomohou podpořit imunitní systém i správný vývoj vašeho děťátka.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Díky vysoké hladině progesteronu, která strmě stoupá od 5. týdne těhotenství, můžete začít právě teď pociťovat nápadné příznaky toho, že v sobě nosíte nový život. V začátcích těhotenství patří mezi ty nejčastější nevolnost. Pokuste se ji zvládnout tak, že budete jíst častěji menší porce. Než ráno vstanete z postele, dopřejte si kousek sucharu nebo suchého rohlíku, abyste zklidnila žaludek.

Způsoby, jak zabránit ranní nevolnosti v těhotenství, nebo ji zmírnit:

  • Vyhněte se příliš tučným a kořeněným jídlům.
  • Pijte po celý den dostatek tekutin (raději čistou vodu).
  • Na nevolnost pomáhá mátový čaj.
  • Choďte často ven nadýchat se čerstvého vzduchu.

Velikost plodu v 6. týdnu těhotenství a vývoj vašeho dítěte

Vaše dítě už zdvojnásobilo svou velikost a v 6. týdnu těhotenství plod měří asi 8 mm a váží asi 1 gram. Jeho srdce má tvar písmene „S“, začínají se tvořit komory a síně a srdce začíná bít (asi 100 - 130krát za minutu). Buňky dítěte jsou velmi citlivé na výživu, kterou v tomto období prostřednictvím vás dostávají, proto musíte dbát na vyváženou a zdravou stravu už v této chvíli. Věda o nutričním programování radí jak na to, aby dítě bylo co nejzdravější po celý svůj život, díky optimální výživě v těhotenství a během prvních 3 let života.

6. TT ultrazvuk  

V 6. týdnu těhotenství je možné, že vás bude čekat první ultrazvukové vyšetření, během něhož možná uslyšíte poprvé srdeční činnost vašeho miminka, ale samai jíi prozatím nezjistíte. Na ultrazvuku však již bude možné vaše děťátko poprvé spatřit – jako embryo. Do podoby skutečného miminka bude mít zatím hodně daleko. Pokud vás ještě v tomto týdnu lékař na vyšetření nepošle, nebojte a vyčkejte pár dnů, teprve až v 7. týdnu těhotenství bude mít lékař jistotu, že opravdu uslyší tlukot srdíčka.

Bříško v 6. týdnu těhotenství 

Jste na úplném začátku těhotenství a vaše tělo se teprve připravuje na všechny ty velké změny, které těhotenství přináší. Zárodek vašeho miminka je v tomto týdnu velice maličký, měří jen několik milimetrů, proto na svém bříšku ještě nepoznáte, že by se zvětšilo. V tomto týdnu však můžete mít občas pocity nafouknutí a plynatosti, díky nimž se může zdát, že se bříško zvětšuje.

Špinění a krvácení v 6. týdnu těhotenství 

I v 6. týdnu se může objevit slabé krvácení nebo špinění. Není třeba se nějak znepokojovat. Pokud jste si již udělalai těhotenský test, který vám těhotenství potvrdil, nebo vám těhotenství potvrdily výsledky krve a špiníte či slabě krvácíte, je důležité tomu věnovat pozornost. Špinění je vhodné konzultovat s lékařem, jedná-li se o krvácení a zejména Ddostaví-li se i bolesti v podbřišku jako při menstruaci a krvácení zesílí, je vhodné okamžitě vyhledat svého doktora a celou situaci s ním konzultovat. Váš lékař vás prohlédne a posoudí, co krvácení vyvolalo.

6. týden těhotenství bez příznaků: Co když stále nemáte příznaky? 

Není se čeho bát. Mnoho maminek v tomto týdnu nemusí stále pocítit i přes probíhající těhotenství žádné příznaky. Možná se dostaví každým dnem, možná budete patřit k těm, kterým se nevolnosti, zvracení a jiné nepříjemnosti naprosto vyhnou. Nic z toho není špatně. Každá z nás jsme jiná a podle toho i jinak prožíváme těhotenství. Pokud tedy stále žádné příznaky na sobě nepociťujte, užívejte si každý den naplno. Jste zdravá a těhotenství nejspíš pro vás bude hračka a pohoda.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Ještě jste nezačala užívat kyselinu listovou? Je už opravdu načase začít. Tato látka snižuje riziko vzniku defektů neurální trubice u vašeho dítěte, například rozštěpu páteře. Většina multivitaminů určených pro těhotné ženy obsahuje doporučené množství kyseliny listové, což je 400 μg. Pokud doplněk stravy, který užíváte, toto množství neobsahuje, poraďte se s lékařem o změně značky nebo užívejte kyselinu listovou samostatně.

Strava těhotné ženy pro zvýšení imunity

Během těhotenství je váš imunitní systém přirozeně potlačen, což je způsob, jakým vaše tělo přijímá rostoucí plod uvnitř vás. Proto musíte zvýšit svou obranyschopnost a to tak, že budete jíst dostatek potravin bohatých na prebiotické oligosacharidy, jako jsou banány, česnek, cibule, pórek a rajčata. Imunitu si budujte a snažte se preventivně předcházet rizikovým situacím. Chřipka nebo i obyčejná rýma jsou v těhotenství rizikovým faktorem (zejména v prvním trimestru).

Důležitými složkami vaší stravy v těhotenství jsou také potraviny bohaté na antioxidanty, které chrání zdravé buňky. Jedním z antioxidantů je vitamin C, který naleznete hojně v ovoci či zelenině. Také rajčata jsou výborným zdrojem lykopenu, což je další silný antioxidant.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU