37. týden těhotenství

V tomto týdnu těhotenství, který už je velice blízko dlouho očekávanému porodu, můžete být unavenější a také pociťovat návaly horka. To je proto, že vaše tělo pracuje intenzivněji. Co dalšího vás čeká?


Co se děje uvnitř vašeho těla?

Na konci těhotenství vás může překvapit tzv. hnízdící instinkt , kdy máte neodbytné nutkání připravit domov pro dítě, v důsledku čehož se snažíte neustále uklízet, čistit sporák, vyklízet skříně a podobně. Nebojte se, je to naprosto normální – hnízdící instinkt vymyslela příroda, abyste stihla před porodem udělat věci, na které zřejmě po porodu nebude čas.

Hnízdění je běžné u zvířat a je považováno za prvotní instinkt, který vás připraví na porod. Pokud byste však chtěla přesouvat těžké předměty, raději si to rozmyslete. Vaše vazy jsou měkčí a dochází k namáhání zad, pánve i kolen. Při úklidu také nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky, jako jsou bělidla apod. 

Je vám příliš horko? Zkuste následující rady, které vás ochladí:

  • Několikrát denně se sprchujte vlažnou vodou.
  • Na oči si přikládejte vychlazené gelové masky (dávejte je chladit do lednice).
  • Ruce a zápěstí pokládejte pod studenou tekoucí vodu, aby došlo k ochlazení krevního oběhu.
  • Noste s sebou chladicí sprej nebo mini ventilátor.
  • Hodně pijte, abyste byla dostatečně hydratovaná, a nahradila tak tekutiny, které jste ztratila pocením. 

Vývoj vašeho dítěte ve 37. týdnu těhotenství

Miminko je už asi 48,6 cm dlouhé a váží zhruba 2,8 kg. Vzhledem k tomu, že má dítě nyní méně prostoru pro pohyb, budete teď cítit spíše jeho svíjení než dřívější kopání. Na hlavě má dítě už asi 2,5 cm dlouhé vlásky, má baculaté tváře a charakteristické rysy. Umí snadno otevřít a zavřít víčka, na kterých jsou viditelné řasy. Koordinace pohybů se u dítěte už vyvinula natolik, že je schopné uchopit svoje vlastní prsty.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních třech letech, ovlivňují i to, jak budou geny dítěte naprogramovány pro budoucí život. Znalosti o nejvhodnější výživě v počátcích života jedince tvoří základ nutričního programování v raném věku, které můžete využít i vy při péči o své nenarozené dítě, svého novorozence, kojence nebo batole.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x