28. týden těhotenství

Vaše rostoucí miminko čím dál více tlačí na vaše bříško, což může mít za následek poruchy trávení. Naučte se, jak tyto potíže zmírnit nebo jak se jim úplně vyhnout.


Co se děje uvnitř vašeho těla?

Váš trávicí systém nemusí být nyní tak efektivní. Kombinace těhotenských hormonů a tlaku na váš žaludek může vést k  nadýmání a zažívacím obtížím. Podnikněte kroky ke zmírnění nepohodlí:

  • Jezte častěji a menší porce - velké porce jsou zbytečnou zátěží pro váš organismus.
  • Udělejte si čas a jídlo pořádně rozžvýkejte.
  • Seďte u jídla vzpřímeně, aby nedocházelo k tlaku na břicho.
  • Vyhýbejte se potravinám, které jsou těžko stravitelné, jako smažená tučná jídla, ovocné šťávy a pikantní jídla. Jezte více vlákniny a celozrnných potravin.
  • Hýbejte se – pohyb zrychluje činnost střev.

Vývoj vašeho dítěte ve 28. týdnu těhotenství

Vaše miminko nyní měří asi 38 cm a váží něco kolem 1 kilogramu. Jeho smysly jsou dobře vyvinuté. Vidí různé odstíny světla přes břišní stěnu, ochutnává sladkost vaší plodové vody, cítí doteky, slyší a rozpoznává váš hlas. Když mluvíte, dítěti se zrychlí tep a on nebo ona rozpozná váš hlas po narození. Protože už je dítě poměrně velké, má nyní méně prostoru k pohybu. Při hledání vhodné polohy přitahuje ruce a nohy k hrudi, což je klasická fetální (plodová) pozice. Mnoho dětí se otočí hlavou dolů v rámci přípravy na narození.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které dítě dostává v průběhu těhotenství a v jeho prvních třech letech života, významně ovlivňují to, jak budou jeho buňky naprogramovány pro budoucí život. Tyto znalosti tvoří základy nutričního programování  v raném věku, díky kterým se můžete už v těhotenství správně stravovat tak, aby vaše dítě bylo v budoucnosti co nejzdravější.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x