11. týden těhotenství
11. týden těhotenství
Barbara B.
3 minuty čtení

  • V jedenáctém týdnu těhotenství se vaše dítě připravuje k růstovému spurtu – velice rychlému růstu. 
  • Zdravá strava doplněná o prenatální vitaminy jeho růst podpoří a položí základy pro jeho budoucí zdraví. 
  • Zjistěte, co vás v tomto týdnu čeká.

Do oblíbených

11. týden těhotenství

Barbara B.
3 minuty čtení

  • V jedenáctém týdnu těhotenství se vaše dítě připravuje k růstovému spurtu – velice rychlému růstu. 
  • Zdravá strava doplněná o prenatální vitaminy jeho růst podpoří a položí základy pro jeho budoucí zdraví. 
  • Zjistěte, co vás v tomto týdnu čeká.

Do oblíbených

Bříško v 11. týdnu těhotenství a co se v něm děje? 

I když miminko v děloze dělá velké pokroky a roste rychle, stále na vašem bříšku nemusí být patrné, že v sobě ukrýváte nový život. Velikostí se podobá fíku a stále má jen pár gramů, takže i když je aktivní, vy jeho pohyby zatím ještě neucítíte. 

V tomto období už je dokončen vývoj placenty, která se začne čím dál více napínat, podle toho, jak vaše dítě roste. Některé maminky již mohou pozorovat zvětšení, přesto se u většiny maminek zatím těhotenství na vzhledu nijak zvlášť neodráží. Během 1. trimestru se přírůstek váhy pohybuje mezi 1 až 2 kily. Naopak ty maminky, které trpí nevolnostmi a zvracením, mohou stále být v tomto týdnu pod svou původní váhou.


Ultrazvuk a a velikost plodu v 11. TT

Na ultrazvuku lze vidět, že velikost plodu od temene po zadeček je zhruba 4 centimetry, zatímco jeho váha se pohybuje kolem 7-8 gramů. Plod je tedy momentálně velký asi jako švestka. Zároveň začíná být v děloze plod velice aktivní – může se různě protahovat, otáčí se na všechny strany a kope nožičkama. Dokáže již také sevřít ruku v pěst, cucat si palec nebo se navzájem dotýkat jednotlivými končetinami. Plod je nicméně stále příliš malý a nachází se kolem něj dostatek plodové vody, takže jeho pohyby nastávající maminka prozatím nemůže cítit. 


Vývoj vašeho dítěte v 11. týdnu těhotenství

V lékařské terminologii se nyní vaše dítě nazývá plodem. Plod je nyní asi 3 – 4 cm dlouhý a chystá se k růstovému spurtu. V nadcházejícím týdnu plod zdvojnásobí svou délku. Mozek, plíce, játra a ledviny jsou funkční, ale i nadále se budou rozvíjet a dozrávat. Objevují se reflexy končetin, dítě bude moci otvírat a zavírat pěsti a bude si například cucat prst. Dítě saje, polyká a zívá, může vdechovat plodovou vodu a dokonce do ní močit. Brzo začne kopat a hýbat se a jeho pohyby jsou stále méně trhavé.


11. týden těhotenství jaký je to měsíc?

Koncem 11. týdne těhotenství se blížíte do poloviny třetího měsíce. Pokud je to vaše první těhotenství, může vám počítání týdnů a měsíců dělat problémy, než se plně zorientujete. Každý zdroj může totiž uvádět trochu jiná čísla. 

Pokud byste se řídila lunárním kalendářem, trvá těhotenství 10 měsíců (1 měsíc = 4 týdny = 28 dní). Dle kalendářních měsíců je však délka těhotenství 9 měsíců a třetí měsíc se pohybuje v rozmezí 8+6 až 13+1 (kde první číslo uvádí ukončené týdny těhotenství a druhé počet dnů).  


Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Důležitá je hlavně zdravá těhotenská strava, která obsahuje všechny důležité živiny. Díky tomu podporujete vlastní zdraví, ale také zdravý vývoj vašeho rostoucího dítěte.

Dobrým pomocníkem jsou multivitaminové doplňky stravy , které se užívají proto, aby se zvýšil přísun živin do vašeho organismu. Těhotenské preparáty obvykle obsahují rovnovážný poměr všech živin, které vaše tělo v tomto nanejvýš citlivém období potřebuje. V těhotenství byste neměla užívat klasické multivitaminy, ale pouze vitaminy speciálně určené pro těhotné ženy. S výběrem vám pomůže váš lékař. Mimo ně možná budete muset užívat ještě kyselinu listovou, která se doporučuje v prvním trimestru pro zdárný vývoj nervové soustavy dítěte.

Pozor na dávkování!

Některé živiny a látky mohou být v průběhu těhotenství škodlivé, pokud je užíváte ve velkých dávkách. Předávkování některými vitaminy může poškodit plod. Patří sem vitamin A a D. Nadměrný přísun vitaminu A může způsobit vývojové vady plodu, zvláště v  prvním trimestru. Proto se vždy ujistěte, zda multivitaminové preparáty, které užíváte, jsou vhodné v těhotenství. 

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU