Ryby v těhotenství: které můžete jíst bez obav?
Ryby v těhotenství: které můžete jíst bez obav?
 K. Vondrová K. Vondrová
2 minuty čtení

Ryby jsou nenahraditelným zdrojem živin během těhotenství, ale obklopují je i mýty. Získejte jasné informace o výživě během těhotenství! 

Do oblíbených

Ryby v těhotenství: které můžete jíst bez obav?

 K. Vondrová K. Vondrová
2 minuty čtení

Ryby jsou nenahraditelným zdrojem živin během těhotenství, ale obklopují je i mýty. Získejte jasné informace o výživě během těhotenství! 

Do oblíbených

To bys ale neměla jíst! Stravování těhotných žen provází spoustu mýtů, které se často zakládají na nepřesné nebo neúplné informaci. Maminky se pak zbytečně omezují v konzumaci jídel, která milují. Jak je to v případě ryb? Jsou pro vás a miminko lepší sladkovodní, nebo ty mořské? A znamenají dvě čárky na těhotenském testu, že si devět měsíců nesmíte dát sushi? Společně chytíme zbytečné pověry do sítí!

Proč v těhotenství jíst ryby?

Ryby jsou důležitá položka zdravého jídelníčku. Obsahují kvalitní bílkoviny, mají nízký podíl nasycených tuků, vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin (především DHA – kyseliny docosaxhexaenové).

DHA která je důležitá pro správný vývoj a růst dětí již od momentu početí. Je vědecky dokázáno, že DHA má kladný dopad na vývoj zraku dítěte, jeho poznávacích funkcí, motorický vývoj, imunitu a vývoj řeči. Navíc snižuje riziko předčasného porodu.

Jak často jíst ryby v těhotenství?

S rybami to v Česku pravděpodobně “nepřepísknete”, protože nutriční specialisté je těhotným ženám doporučují i třikrát týdně. Pokud slýcháte populární radu “teď bys měla jíst za dva”, vemte si ji k srdci nikoliv v kontextu velikosti porcí, ale raději v důrazu na příjem kvalitních živin. Ryby jezte teplotně upravené. Vynechte i zauzené varianty ryb, které se upravují jen studeným kouřem.

Nejvhodnější ryby pro těhotné ženy:

● konzervovaný tuňák

● losos

● treska

● sledě

● makrela

● kapr

● pstruh

● sumec

● sardinky

● herink

● šproty

● krevety, garnáty nebo ančovičky

Dřív se o krevetách mluvilo jako o nevhodném pokrmu v těhotenství s podezřením, že jejich konzumace zvyšuje pravděpodobnost vzniku alergie u dítěte. Žádný vědecký výzkum však tuto domněnku nepotvrdil.

Jaké ryby nejíst v těhotenství:

● žralok

● mečoun

● štika, candát

● bolen

● královská makrela

● ryby čeledí malacanthidae (štíhlicovití)

● makaira a tetrapterus (plachetníci)

Smíte jíst v těhotenství sushi?

Problém vzniká ve chvíli, kdy se na menu objeví syrové rybí maso. Syrové ryby, které se používají při přípravě sushi, mohou obsahovat bakterie (např. salmonela) a parazity (např. anisakis), potenciální původce infekcí. Zažívací problémy by mohly v kritické fázi těhotenství ublížit miminku.

Dobrá zpráva je, že existují také druhy sushi se zeleninou (avokádo, okurka, bílá ředkev) nebo s vařeným rybím masem! Ty pohladí vaše chuťové pohárky a nevystaví plod riziku.

V posledních letech také hodně frčí poké bowl, nejčastěji ve variantě se syrovým tuňákem nebo lososem. I v případě “pokéčka” existují varianty, co vám neublíží: třeba poké s vařenými krevetami nebo s tofu.

Pokud máte obavy z bezpečnosti konzumace ryb během těhotenství, neváhejte se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu.


Pomohl vám článek?
Související témata
Strava v těhotenství
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Strava v těhotenství
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU