Pohlaví vašeho dítěte: víte, jak ho zjistit?
Pohlaví vašeho dítěte: víte, jak ho zjistit?
Kolektiv odborníků
3 minuty čtení

  • O tom, zda budete mít holčičku, nebo kluka, se rozhoduje už ve chvíli početí. 
  • Zjistěte, zda můžete ovlivnit pohlaví dítěte, a také jak fungují testy na určení pohlaví.

Do oblíbených

Pohlaví vašeho dítěte: víte, jak ho zjistit?

Kolektiv odborníků
3 minuty čtení

  • O tom, zda budete mít holčičku, nebo kluka, se rozhoduje už ve chvíli početí. 
  • Zjistěte, zda můžete ovlivnit pohlaví dítěte, a také jak fungují testy na určení pohlaví.

Do oblíbených

Pohlaví děťátka je určeno dvěma chromozomy – X a Y. Každá spermie obsahuje tyto dva chromozomy, a pokud je vaše vajíčko oplodněno spermií obsahující chromozom X, narodí se vám holčička. Pokud obsahuje spermie chromozom Y, narodí se kluk. Pohlaví vašeho miminka je tedy dána při početí.

Je možné ovlivnit pohlaví dítěte?

Existuje celá řada babských metod, podle kterých je údajně možné pohlaví dítěte ovlivnit. Faktem je, že mužské spermie se pohybují rychleji, ale jsou menší a přežívají tudíž kratší dobu než ty ženské.

Pokud chcete holčičku, je vhodné milovat se dva až tři dny před ovulací, protože tak dlouho přežijí jen spermie X. Chcete-li chlapečka, milujte se v den ovulace nebo jeden den po ní. Častější pohlavní styk prý také snižuje podíl spermií Y ve spermatu, takže se zvyšují šance na holčičku. Co myslíte? Nezkusíte to?

4 způsoby, jak zjistit pohlaví dítěte

Nejběžnějším způsobem pro zjištění pohlaví zůstává ultrazvuk přibližně v polovině těhotenství, vyzkoušet můžete ale i alternativní metody – jako astrologické výpočty.

1.     Ultrazvuk – nejrozšířenější test na určení pohlaví

Nejpoužívanějším testem na určení pohlaví je ultrazvuk. Toto vyšetření je rutinní a provádí se kolem 18. týdne těhotenství všem těhotným ženám. Neprovádí se cíleně kvůli zjištění pohlaví, ale proto, aby se zjistilo, jak se plod vyvíjí. Obdobných vyšetření vás samozřejmě čeká víc.

Šikovný lékař dokáže určit pohlaví dítěte, pokud se ho na to zeptáte. Odhadovaná přesnost je kolem 70 až 90 %. Přesnost snižuje poloha dítěte i vývoj pohlavních orgánů. 

2.     Amniocentéza

Na rozdíl od ultrazvuku je metoda amniocentézy nejspolehlivější. Odběr plodové vody se však provádí jen v případě nepříznivého výsledku genetických testů, případně u žen po 35. roce života. Kromě toho, že potvrdí nebo vyloučí případné genetické vady, potvrdí též na 100 % pohlaví dítěte.

3.     „Chytré“ testy pohlaví mají až 80% úspěšnost

Na trhu je dnes k sehnání test na určení pohlaví, tzv. IntelliGender Prediction Test, který určí pohlaví za deset týdnů od početí, a to s více než 80% úspěšností. Provádí se podobně jako těhotenský test, tedy z ranní moči. Během deseti minut budete znát výsledek. Žlutá a oranžová barva znamená, že čekáte holčičku, zelená až šedá signalizuje kluka. Doporučuje se nemít 48 hodin před testováním pohlavní styk ani tři hodiny před testem pít příliš tekutin.


těhotenská kalkulačka

Vypočítejte si předpokládaný termín porodu, zobrazte si také užitečné informace týkající se aktuálního týdne vašeho těhotenství.

4.     Jste hraví? Zkuste i astrologii!

Můžete vyzkoušet čínský lunární kalendář, kdy se v tabulce spojí sloupec stáří matky k datu početí a řádek početí. Kde se tyto body setkají, objeví se CH jako kluk nebo D jako holčička.

Pohlaví lze údajně vypočítat i podle lunárního znamení rodičů. Zkusit můžete i astrologickou metodu slovenského lékaře Eugena Jonáše, která vychází ze vzájemného postavení Slunce a Luny v momentě narození a nalezení data, kdy bude mezi oběma tělesy opět stejný fázový úhel.

Pomohl vám článek?
Související témata
Početí a ovulace
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Početí a ovulace
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU