„Plaveme“ s miminkem a batoletem
„Plaveme“ s miminkem a batoletem
4 minuty čtení

Kojenecké plavání představuje velice populární aktivitu pro rodiče s kojenci a batolaty. Zejména ve velkých městech roste nabídka klubů, které plavání pro nejmenší nabízejí, geometrickou řadou.

Do oblíbených

„Plaveme“ s miminkem a batoletem

4 minuty čtení

Kojenecké plavání představuje velice populární aktivitu pro rodiče s kojenci a batolaty. Zejména ve velkých městech roste nabídka klubů, které plavání pro nejmenší nabízejí, geometrickou řadou.

Do oblíbených

Dítě je pasivně zvyklé na vodní prostředí ještě z prenatálního prostředí. Pohyby, které kojenec ve vodě provádí, proto připomínají plavání, ale jsou spontánní, neboť kojenci chybí motorické schopnosti. Nicméně, „zkušenost“ z pobytu v plodové vodě způsobuje, že pobyt ve vodě je většině dětí příjemný.

Aktivním přirozeným pohybem ve vodě děti získávají nové různorodé zkušenosti, osvojují si nové dovednosti – jak motorické, tak i sociální, rozvíjejí svá poznání, komunikační schopnosti, osamostatňují se. Každé dítě je ale jiné, většinu hry ve vodě baví, ale některé děti nejsou novým prostředím a pohybem nadšené a celé lekce prokřičí. Vzhledem k relativně vysoké finanční náročnosti si proto domluvte ukázkovou hodinu.

Proč chodit „plavat“?

Cílem kurzů kojeneckého a batolecího plavání není naučit miminko plaveckým způsobům, ale naučit ho nebát se vody a připravit ho na vlastní výuku plavání. Děti, které chodí plavat v raném věku, dříve získají cit pro vodu a je pravděpodobné, že se naučí dříve a dobře skutečnému plaveckému stylu.

Nesmíme opomíjet sociální a emoční faktor – plavání by mělo přinášet rodiči i dítěti hlavně radost ze společné hry a pobytu ve vodě, poskytnout prostor pro setkání s vrstevníky. Dítě se též většinou poprvé setká s nutností poslouchat pokyny od jiné dospělé osoby (plavací „tety“).

Další přínosy plavání:

  • podporuje psychomotorický vývoj, koordinaci a hrubou motoriku
  • děti se postupně otužují – posiluje se imunitní systém a celková odolnost organismu
  • plavání příznivě ovlivňuje srdeční a cévní systém
  • řízený pohyb ve vodě s kvalifikovanou instruktorkou napomáhá k odstranění a prevenci různých nedostatků a vad držení těla
  • prohlubuje spánek a posiluje chuť k jídlu
  • zpestřuje rodičovskou dovolenou - plavání miminek je jednou z mála pohybových aktivit pro děti už téměř od narození

Existují však i určitá rizika, kterým však lze pečlivým výběrem klubu předejít:

  • z chlorované vody se uvolňují škodlivé sloučeniny chloru – chloraminy, které dráždí sliznice, pokožku a dýchací cesty a můžou být spouštěčem astmatu. Některé kluby však používají čištění a dezinfekci vody na jiném než chlorovém základě.
  • je možný častější výskyt infekcí dýchacích cest, zánětů očí a uší. Prevencí je nechat dítě po pobytu ve vodě delší dobu zadaptovat na vnější podmínky v příhodných prostorách, nebrat dítě na plavání, pokud je nemocné.
  • z bazénu si můžete přinést „suvenýr“ v podobě plísní nebo bradavic  - doporučuje se použití bazénové obuvi, a to i pro dítě, jen co začne jistěji chodit.

Jak probíhá plavání?

Plavat lze začít už s nejmenšími dětmi – v podstatě ihned po zahojení pupečního pahýlu. Některé kluby nabízejí instruktorku, která za vámi přijde až domů, a bude s vaším dítětem „plavat“ v domácí vaně. S dětmi od 2-3 měsíců až do půl roku můžete již docházet na plavání do speciálních van v klubu, kdy rodič i instruktor stojí u vany a dítě drží ve vodě. 

Jedná se v podstatě o jemnou manipulaci s dítětem ve vodě v poloze na zádech a na bříšku často doplněnou ještě o masáž. Od půl roku již chodí děti do bazénu i s rodiči – většinou až do čtyř let. Formou her, říkanek a za pomoci různých pomůcek se dítě naučí postupně ponořit hlavu pod vodu, dýchat do vody, splývat na zádech i na bříšku, potápět se a orientovat se pod vodou i skákat do vody.

Jak si vybrat klub?

Ideální je prostudovat nabídku ve vašem okolí a pozeptat se jiných maminek na jejich zkušenosti. Nemá cenu dojíždět někam velmi daleko – pokud bude dítě plavání bavit, budete chodit i třeba několik měsíců. Do klubů se vypravte osobně podívat a všímejte si těchto věcí:

  • Jak jsou organizovány společné prostory (Bude si mít dítě kde hrát po skončení plavání? Budete ho moci tam nakrmit? Je možnost osušení vlasů fénem? Dá se uvnitř zaparkovat kočárek?)
  • Jak vypadají sprchy a převlékárny (Je kam odložit dítě při převlékání? Kolik je přebalovacích pultů, sprch, wc? Jak často se vytírají?)
  • Jak vypadá bazén a jeho okolí (Jak se čistí voda? Jakou má teplotu voda a vzduch? Je bazén uzavřený pouze pro kojence nebo je i pro veřejnost? Co se děje při znečištění vody dítětem?)

Promluvte si s kompetentní osobou o možnostech a organizaci kurzů. Zajímejte se o tyto věci:

  • Je klub členem Aliance dětského plavání?
  • Kolik je instruktorů, jakou mají kvalifikaci?
  • Kolik dětí je ve skupině a jak staré děti spolu plavou?
  • Jaký je provozní řád? – hygiena, bezpečnost, organizace kurzů atd.
  • Ceny a storno podmínky a možnosti náhrad zameškaných kurzů. 
Mohlo by vas zajímat: Otužování dětí.
Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Cvičení s dětmi
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Cvičení s dětmi
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU