Péče o nedonošené děti II.: péče, masáže a ochrana před nemocí
Péče o nedonošené děti II.: péče, masáže a ochrana před nemocí
3 minuty čtení

Výhody masáže předčasně narozených dětí, vhodné spánkové polohy a ochrana před infekcí - nejen o tom se dozvíte více v následujícím článku.

Do oblíbených

Péče o nedonošené děti II.: péče, masáže a ochrana před nemocí

3 minuty čtení

Výhody masáže předčasně narozených dětí, vhodné spánkové polohy a ochrana před infekcí - nejen o tom se dozvíte více v následujícím článku.

Do oblíbených

Spánkové polohy pro vaše nedonošené dítě

I když budete rádi, že jej máte doma, věnování péče vašemu předčasně narozenému dítěti může být zvláště v začátcích psychicky náročné, proto nezapomeňte, že všichni okolo vás jsou zde proto, aby vám pomohli. Mnoho maminek se nemůže dočkat, až uvidí jejich předčasně narozené děťátko šťastně dřímat v jejich vlastní postýlce. Během pobytu v porodnici mohou děti strávit většinu svého života spánkem na bříšku. Nyní když jste konečně dorazili domů, jste požádáni, abyste zajistili, aby vaše dítě spalo na zádech. I když v některých odděleních pro předčasně narozené děti pomohou vašemu dítěti připravit se na změnu polohy při spaní již několik týdnu před plánovaným odchodem, není to vždycky ten případ – takže některé děti budou potřebovat trochu času, než si na novou pozici při spaní zvyknou.

I když to může stát spoustu času a trpělivosti, než si vaše dítě zvykne, stojí to za vytrvalost, neboť udržení vašeho dítěte při spaní na zádech může redukovat riziko SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojence) nebo úmrtí kojence ve spánku.

Výhody masáže nedonošených dětí

Masáž vašeho děťátka může mít mnoho výhod. Nejen, že mu můžete být nablízku, masáž může pomoci zlepšit jeho imunitní a oběhový systém, trávení a stav pokožky a váš uklidňující dotek je také může pomoci ukolébat ke spánku.

Na trhu je dispozici mnoho publikací s masážními technikami, stejně jako internetových článků, které ukazují, jak na to. Také můžete zkusit speciální kurzy , kde vám instruktor pomůže najít takovou techniku, která vám bude vyhovovat.

Pokud budete chtít zkusit vašemu děťátku dát masáž, zde je několik rad, které je třeba mít na paměti:

  • vyberte si tichou a teplou místnost, aby vašemu děťátku nebyla zima
  • položte pod miminko pohodlnou a voděodolnou podložku – ideální je výměnná podložka
  • ujistěte se, že jsou vaše ruce jemné a teplé
  • vyberte olej, který je bezpečný pro miminka. Skvělý je dětský olej, stejně jako panenský olivový nebo mandlový olej, ale nezapomeňte, že vaše nedonošené miminko může být na oleje citlivější
  • pokud se bojíte použít příliš velký tlak, vyzkoušejte toto: zavřete jedno oko a jemně zatlačte si prstem na oční víčko, ale přestaňte, než to bude nepříjemné. To vám pomůže zjistit, jak jemně byste měli masáž provádět. Pokud je ale miminko velmi malé, měli byste tlak ještě zmírnit

Další dobré rady najdete v článku Masáže dětí a kojenců , který je sice určen především pro starší miminka, ale i tak v něm můžete najít tipy třeba na vhodné masážní oleje.

Ochrana děťátka před infekcí

Pokud bylo vaše dítě nedonošené nebo mělo problémy s dýcháním, může jeho imunitní systém potřebovat speciální pomoc, dokud nebude silnější. Ale je spousta věcí, které můžete udělat pro omezení rizika nákazy viry nebo nachlazení:

  • během prvních týdnů se vyhýbejte rušným veřejným místům a velkým skupinám malých dětí
  • vyhýbejte se nákupním centrům a ostatním klimatizovaným budovám
  • poproste návštěvy, aby si umyly ruce ještě předtím, než se dotknou vašeho dítěte
  • vyhýbejte se všem osobám s nachlazením nebo horečkou

Nemějte obavy, pokud bude vaše dítě po příjezdu z nemocnice domů trochu rozmrzelé – příčinou je často změna prostředí z nemocničního na domácí, a pokud jejich teplota zůstává normální a je v pořádku krmení i spaní, jedná se jednoduše o součást aklimatizačního procesu. Ale pokud vás něco znepokojuje, zkonzultujte to s vaším pediatrem.

Pomohl vám článek?
Související témata
Předčasně narozené děti Vývoj novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Předčasně narozené děti Vývoj novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU