Jak správně oblékat batolata
Jak správně oblékat batolata
2 minuty čtení

  • U malých dětí teplo uniká rychleji než u dospělých. Nejvíce hlavičkou. 
  • Přesto je důležité, aby bylo děťátko oblečeno přiměřeně. Jak v létě, tak v zimě.

Do oblíbených

Jak správně oblékat batolata

2 minuty čtení

  • U malých dětí teplo uniká rychleji než u dospělých. Nejvíce hlavičkou. 
  • Přesto je důležité, aby bylo děťátko oblečeno přiměřeně. Jak v létě, tak v zimě.

Do oblíbených

Zimní období

V zimním období myslete na to, že únik tepla je úměrný velikosti povrchu těla, vytváření tepla pak úměrné objemu těla, takže děti ztrácejí teplo velmi rychle, zvláště pak hlavičkou uniká nejvíce tepla.

Malé dítě potřebuje více tepla

Čím menší dítě, tím více uniká teplo. I když je už batole mnohem větší, i jemu v zimě nasaďte čepici a rukavice, malé batole, které vozíte ještě v kočárku, pak určitě ocení i fusak, ze kterého se dětské nožky nedostanou. Určitě je také vhodnější kombinéza, která zamezí profukování. Koupit už dnes můžete dokonce i funkční prádlo, které je vyrobené z přírodních materiálů, jež udržují skvěle teplotu a vyplatí se do něj investovat.

Jaký kočárek vybrat pro zimní procházky?

Na zimní procházky je vhodnější hluboký kočárek (pro menší děti), který přece jen poslouží jako zásobárna tepla, sportovní kočárek jede sice po hrbolatých cestách lépe, ale dítě v něm potřebuje větší ochranu před zimou. Pokud máte jen sportovní kočárek, pak v něm musí být dítě dobře zabalené a oblečené – uvědomte si, že dítě se nepohybuje jako vy, takže mu je dříve zima. Samozřejmě, že když začne batole chodit a běhat, bude mu tepleji, než když se „jen“ veze v kočárku.

tip pro zimní péči o pokožku

Krémy nejsou nutností, protože krém či mast pokožku dráždí, ale když chcete v mraze mazat, pak třeba Bepanthenem, Infadolanem či vazelínou, ne krémem. Krém v sobě má hodně vody, která v mrazu zmrzne.

Letní období

Zásady oblékání v létě jsou podobné jako ty v zimě. Řiďte se zdravým selským rozumem, tedy pokud bude venku 30 stupňů nad nulou, pak jistě batole nepotřebuje tričko, mikinu a rukavičky. Pokud si obléknete sama šortky a tílko, pak jistě dítěti postačí totéž.

Pokožku je nutné chránit i v létě!

Myslet byste měla především na vhodnou ochranu pokožky. Nejvhodnější dobou na procházky je v létě doba dopolední, nebo odpoledne po 15 hodině (v zimě je to naopak, tam je lepší vyrazit ven mezi 11. a 14. hodinou). Především myslete na to, že je nutné chránit dítě před přímým slunečním světlem, takže batoleti pořiďte dětské ochranné brýle, případně bílou čepici s velkým kšiltem.

Bez opalovacích krémů ven s dětmi nechoďte!

Samozřejmostí jsou také ochranné opalovací krémy (a to i tehdy, když se neopalujete – mimochodem, batole by se cíleně opalovat vůbec nemělo!), minimálně 30+, pro citlivou pokožku zvolte klidně 50+.

tip pro vás

V létě myslete i na hydrataci. Pokud nebude dítě dostatečně pít, hrozí mu dehydratace. Vhodná je kojenecká voda nebo dětské čaje. Oblečení volte spíše volnější a z bavlny.

Mohlo by vás také zajímat: Jak vybírat knížky pro batolata

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU