Jak předcházet dehydrataci dětí?
Jak předcházet dehydrataci dětí?
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

K dehydrataci dítěte může dojít kvůli trávicím problémům. Jak tuto situaci rozpoznat a jak dítěti pomoci - i o tom v našem článku.

Do oblíbených

Jak předcházet dehydrataci dětí?

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

K dehydrataci dítěte může dojít kvůli trávicím problémům. Jak tuto situaci rozpoznat a jak dítěti pomoci - i o tom v našem článku.

Do oblíbených

Potřeba příjmu tekutin novorozence a kojence je vyšší. V dospělém věku má pak klesající tendenci. Zatímco potřeba kojence v prvním měsíci života je přibližně 150 ml/kg hmotnosti, u dospělého jedince je to už jen 35 až 40 ml/kg hmotnosti. Uvedená čísla ukazují, že obrat (příjem a výdej) tekutin u malého dítěte je 4x až 5x vyšší než u dospělého člověka. Z uvedených skutečností vyplývá, že dítě je na nedostatek tekutin velmi citlivé a snadněji se dostane do stavu dehydratace (ztráty tělesných tekutin). Dehydratace se rozvíjí z důvodů nedostatečného příjmu tekutin nebo z důvodů vyšších ztrát tekutin.

Při průjmech a zvracení zvyšte příjem tekutin

Nejčastější rozvoj dehydratace dítěte nastává v případě onemocnění jeho trávicího traktu. Dítě příjem stravy a tekutin odmítá, případně zvrací nebo má průjmy. Příjem stravy v prvních okamžicích takovéhoto onemocnění není tak podstatný. Dostatečný příjem tekutin je prioritní. Nejen nemoci trávicího traktu, ale i jiná onemocnění jsou často spojena se zvracením dítěte a nedostatečným příjmem tekutin. 

Velké ztráty vody provází dítě při velkém pocení, které je spojeno s horečkou nebo zvýšenou tělesnou aktivitou. Rovněž je tomu tak při zrychleném dýchání, zvláště v suchém zevním prostředí. V neposlední řadě se může mírná forma dehydratace objevovat u dětí, které v zápalu činnosti nevnímají pocit žízně. Tento pocit je u malých dětí, obdobně u starých lidí, často potlačen. Některé děti rovněž nesnídají a nepřijímají ráno tekutiny a po noční pauze pak organizmu mohou tekutiny scházet.

Jak rozpoznat příznaky dehydratace?

Mírné formy:

  • horší koncentrace pozornosti,
  • neklid,
  • zvýšená spavost.

Závažnější formy:

  • selhávání krevního oběhu.

Test na zjištění dehydratace

Orientačně většinou hodnotíme takzvaný turgor kožní. Když stiskneme kůži například na bříšku nebo nad předloktím, je-li dítě dehydratované, vytvořená řasa se bude jen pozvolna vyrovnávat. U dítěte můžete sledovat také vysušenou sliznici, například oschlý jazyk. U malého dítěte se často mohou objevit tmavší kruhy kolem očí. Tyto změny souvisí s úbytkem vody v dané oblasti při dehydrataci. Říkáme tomu, že má dítě halonované oči. Kojenci mají tzv. vpadlou (je pod úrovní kosti) velkou fontanelu (prostor ohraničený čelní a temenní kostí).

Obecně se uvádí, že dehydratace, která se projeví na ztrátě tělesné hmotnosti do 5 %, je lehká, 5 - 10 % středně těžká a nad 10 % je těžká.

Jak dehydrataci léčit?

Léčba dehydratace závisí na příčině a klinických projevech, které dehydrataci provází. Pokud dítě intenzivně zvrací a neudrží, či nepřijímá tekutiny podané ústy, je nutná hospitalizace. Dle rozhodnutí lékaře je tak často nutná infuzní léčba.

V méně vyhraněných případech je možné postupovat individuálně tak, že podáváme tekutiny ústy. U akutních průjmů se s výhodou používají speciální roztoky, které obsahují kromě vody i soli a glukózu, tedy zdroje minerálních látek a energie. Kojencům se podávají upravená mléka nebo se vlastní výživa doplňuje rýžovým odvarem.

Tekutiny vhodné pro větší děti

Pro úpravu hydratace větších dětí je vhodné užívat vychlazený čaj, neperlivou minerální vodu a podobně.

Tekutiny nevhodné pro děti

Pro úpravu hydratace rozhodně nejsou příliš vhodné džusy nebo colové nápoje, jak se někdy uvádí. Poslední jmenované přípravky obsahují malé množství minerálních látek a mají vysokou osmolaritu (množství aktivních částic), což pro organizmus není výhodné.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Ve všech případech, kdy přes výše uvedená doporučení dále dochází ke ztrátám tekutin, je nutné poradit se s lékařem, který pomůže nalézt příčinu dehydratace a nejlépe tak určí způsob úpravy pitného režimu dítěte.

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Cestování s dětmi
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Cestování s dětmi
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU