Jak oblékat kojence na podzim a v zimě
Jak oblékat kojence na podzim a v zimě
 K. Vondrová K. Vondrová
4 minuty čtení

Říká se, že není špatného počasí, jen špatného oblečení. Přesto nás rodiče dokáže (pod)zimní počasí pořádně potrápit. Kojenci jsou zvláště citliví na teplotní změny. Nemusíte kvůli tomu ale omezovat svůj pobyt venku.

Do oblíbených

Jak oblékat kojence na podzim a v zimě

 K. Vondrová K. Vondrová
4 minuty čtení

Říká se, že není špatného počasí, jen špatného oblečení. Přesto nás rodiče dokáže (pod)zimní počasí pořádně potrápit. Kojenci jsou zvláště citliví na teplotní změny. Nemusíte kvůli tomu ale omezovat svůj pobyt venku.

Do oblíbených

Pobyt miminka na čerstvém vzduchu prospívá rozvoji imunitního systému a i vás rozptýlí, když na chvíli provětráte hlavu. Jak tedy ochránit vaše miminko před chladem během podzimu a zimy?

Jaké teploty jsou pro děti ještě bezpečné?

I ta nejmenší miminka můžete při chladnějším počasí vzít na vycházku. Zdroje se ale často liší v tom, kdy si můžete dovolit vyrazit ven. Pro novorozence i pro vás by měla platit přirozená zásada klidového režimu během šestinedělí, kdy jste oba ještě velmi křehcí. Tento čas slouží hlavně k tomu, abyste nabyli síly a společně se sžili. Jak je to ale po jeho skončení?

Obecně platí:

  • Kojenec do 3 měsíců by neměl pobývat venku, pokud teplota klesne pod –5 °C.
  • Pokud je venku ještě chladněji (–10 °C a méně), zvažte procházku i se staršími dětmi.
  • Pokud to není zcela nutné, pak zůstaňte doma i v případě silného sněžení, vichru nebo zvýšeného smogu.
  • Jestliže má vaše dítě teplotu nebo kašel, zvažte v chladném počasí pobyt venku (za příznivého počasí lehká rýma miminko v kočárku neohrozí).

Nezapomínejme na dětskou pokožku

Jakmile se začne ochlazovat, lidská kůže se přirozeně stahuje a více vysychá. Nejen u dětí trpících kožními problémy se může objevovat zhoršení stavu pokožky a podráždění drobečků. Pokožce vadí chlad, mráz a hlavně prudké změny teplot a vlhkosti vzduchu. Kromě toho i v zimě svítí slunce, pokud si vyrazíte na výlet do hor.

Co je vhodné pro pokožku vašeho dítěte v zimě:

  • volte kosmetiku co nejvíce přírodní, hypoalergenní a v ideálním případě bez chemie
  • vhodné jsou mastnější krémy, oleje, masti nebo emulze, naopak nevhodné jsou hydratační a rychle vstřebatelné krémy.
  • nezapomínejte i na UV ochranu, ideálně formou přírodních olejů, které obsahují přirozený UV faktor.

Vrstvení je klíčové

Pokud chodíte celoročně rádi do přírody, jistě znáte cibulový způsob odívání. Je to nejlepší metoda, jak se vypořádat s tím, pokud je vám chvíli zima a chvíli teplo. I vaše dítě bude chtě nechtě chvíli v chladu a chvíli třeba v teple vašeho auta. Více vrstev oblečení vám umožňují se snáz přizpůsobit vnější teplotě.

Oblečení miminka do kočárku

Miminko, které ještě nechodí a nejčastěji ho vozíte v kočárku, oblečte tak, jako byste si chtěli chvíli posedět s horkým čajem na zahradě. Na základní oblečení, které nosí přes den doma, přidejte určitě teplejší vrstvu jako svetr nebo mikinu a nějakou teplou kombinézu. Rozhodně byste si na čaji nepochutnali bez další teplé vrstvy. Praktickým a uživatelsky přívětivým řešením je fusak. Pokud je venku velká zima, děťátko ve fusaku přikryjte ještě teplou dekou.

Oblečení miminka do nosítka

Pokud jste spíše nosící typ, nezapomínejte na sílu tepla lidského těla. Stačí, když děťátko oblečete bez vnější vrstvy (pokud ho nosíte pod nosící bundou či kabátem a hřejete ho vlastním tělem) nebo stejně jako do kočárku (pokud dítě nosíte zvnějšku svého oblečení). Nezapomínejte také, že nejvíce tělesného tepla uniká skrze hlavu, proto by nikdy neměla chybět čepice a teplé capáčky nebo návleky na nohy.

Nikdy nezakrývejte miminku pusu, i když je velká zima. Sražená pára by mu mohla způsobit omrzliny kolem pusinky.

Na materiálu záleží…

Nabídka dětského oblečení je v současnosti tak široká, že se nemusíte bát jen kousavých pletených svetrů. Nejlepší jsou samozřejmě vždy přírodní materiály, zejména tam, kde se oděv dotýká kůže. I kvalitní funkční oblečení z jiných materiálů ve vnějších vrstvách může zajistit potřebný tepelný komfort. Mezi rodiči frčí třeba merino.

… a na správné velikosti také!

Na správné velikosti vždycky záleží, u dětského oblečení dvojnásob. I když jste “zdědili” senzační oblečení po sousedovic klukovi, který se narodil v jiném ročním období než váš mazel, nejspíše vám nebude dobře sloužit. Představte si, že je vám vaše zimní oblečení větší. Zahřálo by vás? Asi ne. Ani vašemu miminku by neměla být kombinéze nebo overal zcela těsný či zbytečně volný. U čepičky to platí jakbysmet.

Sami dobře víte, že malé děti velice rychle rostou. Může se stát, že budete potřebovat zimní oblečení ve více velikostech. Než začnete potřebné oblečení automaticky hledat v obchodech, zkuste využít půjčoven dětského oblečení. Nebo danou velikost poptejte po svých kamarádech a známých. Kromě vaší peněženky vám poděkuje i naše planeta, pro kterou oděvní průmysl představuje velkou ekologickou zátěž.

Jak poznám, že je miminku teplo?

Dítě do půl roku nedisponuje termoregulačním systémem, proto je velmi těžké odhadnout, jak je oblékat doma, natož pak venku. Situaci navíc ztěžuje i fakt, že novorozenci mají velmi často studené ruce a nohy. I když vás na to budou příbuzní pořád upozorňovat, neznamená to, že je vašemu dítěti zima!

Nejspolehlivějším ukazatelem je zátylek miminka. Pokud nahmatáte studený krk, měla vaše maminka nebo babička pravdu: přioblékněte ho, je mu zima. Když ucítíte zpocený krček, klidně mu jednu vrstvu sundejte.

Každé miminko je jedinečné, proto je důležité pozorně sledovat reakce vašeho kojence na různé teplotní podmínky. Sledujte jeho pohodu a přizpůsobujte oblečení podle potřeby. Určitě se hodí nosit s sebou jednu extra vrstvu (a něco na převlečení, kdyby jedna z vrstev na tělíčku “došla úhony”). 

Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU