Jak často mám kojit?
Jak často mám kojit?
2 minuty čtení

  • Během prvních týdnů kojení se doporučuje kojit dítě tehdy, když to samo vyžaduje, a nesnažit se zavádět žádný umělý pravidelný řád.

Do oblíbených

Jak často mám kojit?

2 minuty čtení

  • Během prvních týdnů kojení se doporučuje kojit dítě tehdy, když to samo vyžaduje, a nesnažit se zavádět žádný umělý pravidelný řád.

Do oblíbených

Dítě by vám mělo v této situaci být nejlepším průvodcem – samo vám nejlépe řekne, co potřebuje. Snažte se při kojení co nejpozorněji sledovat dítě a nehledět na čas a brzy si sama všimnete znaků, že je dítě hladové a určité pravidelnosti.

Pamatujte si ale, že každá takováto pravidelnost je jen krátkodobá. Když bude dítě procházet různými fázemi skokového růstu, bude se jeho chuť k jídlu - a tedy i potřeba kojení - měnit. Čím víc ale budete kojit, tím více mléka si bude vaše tělo vytvářet a brzy zjistíte, že se vaše tělo dokáže přizpůsobit principu poptávky a nabídky a množství mléka se přizpůsobuje potřebám dítěte.

Časté kojení

Je normální, že novorozené děti potřebují časté kojení – někdy i po hodince – a v prvních dnech mnohdy ještě častěji. Mateřské mléko se velice rychle tráví a jejich žaludky jsou ještě velice malé. Žaludek 3denního miminka má objem 25 ml, u týdenního miminka je to již dvojnásobek. Takže nejlepší režim se dá shrnout slovy „trochu a každou chvíli“.

zaznamenávejte si kojení

Ztrácíte přehled o tom, kdy naposledy a z jakého prsu jste kojila? Stáhněte si naší mobilní aplikaci Nutrimimia zaznamenávejte si údaje o kojení jednoduše a přehledně.

Noční kojení

Noční kojení je obzvlášť v prvních týdnech života velice důležité, protože tvoří základ výživových požadavků dítěte i má vliv na množství vašeho mléka. Noční probouzení na kojení je pro vás jistě náročné, proto je třeba v tomto období spát ve chvíli, kdy spí vaše dítě (tedy i přes den); potřebujete hodně odpočinku pro to, aby se tvorba vašeho mléka ustálila.

Jestliže máte pocit, že je třeba ve chvílích spánku dítěte, udělat domácí práce, požádejte někoho o pomoc nebo si jich nevšímejte – daleko důležitější než uklizený byt a uvařená večeře je nyní to, co děláte pro své dítě. Jestliže je vaše dítě živé a plné energie, je to dobrá známka toho, že dostává dostatek mateřského mléka. Pokud si děláte starosti o množství mléka, promluvte si se svým dětským lékařem.

Jak dlouho kojit (novorozence)?

Doporučuje se kojit dle jeho potřeb, to znamená, nechat jej u prsu v rámci jeho kojení i delší dobu (např. 30 minut i déle). Důležité je miminko podporovat v aktivním sání - zlehka masírovat dlaně či chodidla, jemně pobídnout pod bradičkou či za oušky - tím jej povzbudíme. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Také můžeme měnit častěji polohy, či střídat prsy. Na miminko se snažíme mluvit, aby bylo bdělé. Pokud miminko je hodně spavé a usíná po krátké době přiložení k prsu, je důležité jej před a po kojení zvážit, abyste měla přehled o tom, kolik mléka vypilo. Zároveň pediatr pravidelně hodnotí jeho prospívání dle váhových přírůstků. 4 týdenní miminko je tedy potřeba na kojení budit, pokud nemá vytvořen vlastní pravidelný režim. V noci nechávat spinkat cca 6 hodin v kuse, přes den kojit ideálně po 3 hodinách - nebo častěji. Vše by mělo být dle doporučení pediatra, protože každé miminko je jiné.

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU