Imunitu dětí posilujte správnou stravou
Imunitu dětí posilujte správnou stravou
3 minuty čtení

  • Výživa má pozitivní vliv na zdraví vašich dětí. 
  • Záleží jen na vás, jakou stravu jim dopřejete a čemu dáte přednost.

Do oblíbených

Imunitu dětí posilujte správnou stravou

3 minuty čtení

  • Výživa má pozitivní vliv na zdraví vašich dětí. 
  • Záleží jen na vás, jakou stravu jim dopřejete a čemu dáte přednost.

Do oblíbených

Pro dítě je nejlepší výživou mateřské mléko. Obsahuje všechny důležité živiny, které pomáhají dětskému organismu, aby se umělo bránit infekcím a vnějším podnětům. Když však začne dítě růst, začíná být aktivnější a potřebuje tedy více energie. Proto je v tomto období nesmírně důležité, jakou náhradní mléčnou výživu (umělé mléko) zvolíte, když už nemůžete kojit, a jakou stravu dítěti nabídnete.

Klíč ke zdravé střevní mikroflóře

Podstatnou roli pro zdárný vývoj dítěte hraje imunitní systém střev. Je vědecky prokázáno, že 70 % buněk imunitního systému se nachází právě ve střevech. Proto myslete na to, abyste správným výběrem stravy vytvořili zdravou střevní mikroflóru.

Naše strava je nutričně dostatečná, ale obsahuje velmi málo prebiotik, které přirozeně stimulují střevní mikroflóru. Proto není jedno, jakou mléčnou stravu svým dětem dáváte. Kravské mléko není dostačující, protože mu chybí nejen některé vitaminy, stopové prvky a omega-3 mastné kyseliny, ale také oligosacharidy GOS/FOS . A právě ty jsou pro zdravou a rozvíjející se střevní mikroflóru důležité.

Jak fungují prebiotika

Prebiotika jsou polysacharidy (vlastně typ vlákniny), které podporují růst a činnost užitečných bakterií ve střevě, čím mohou pozitivně ovlivňovat i imunitní systém.

Kde je najdete?

Vhodným zdrojem je v batolecím věku zelenina, ovoce a také luštěniny. Ovšem i ve chvíli, kdy přestanete kojit, může být z nejvýznamnějších zdrojů prebiotik batolecí mléčná výživa.

Jak vybrat správné batolecí mléko? Může to vypadat jako problém, ale není to nic složitého. Stačí, když budete pozorně sledovat složení mlék a dáte přednost těm, které obsahují prebiotika GOS/FOS. Tato směs prebiotické vlákniny potlačuje výskyt nežádoucích bakterií vyvolávajících infekce a pomůže dítěti v období, kdy se připravuje na vstup do kolektivu a začíná více času trávit mimo domov.

To, že mají prebiotika pozitivní vliv na imunitu , prokázaly i vědecké studie¹. Batolata, která pila batolecí mléko obohacené o GOS/FOS a LCP mastné kyseliny*, překonala podstatně méně infekčních onemocnění než děti, které pily standardní batolecí mléko.

Potravinové doplňky a imunita

Spousta maminek se domnívá, že pro zvýšení imunity je zapotřebí dětem podávat i potravinové doplňky, aby se jejich obranyschopnost zvýšila. Ovšem to není nutné. Pokud bude strava vašeho dítěte vyvážená a pestrá, žádné další doplňky nejsou zapotřebí.

Jídelníček vašeho dítěte má obsahovat dostatek zeleniny, ovoce, masa a také ryb, a dále luštěnin a cereálních výrobků. A samozřejmě i mléčnou složku – ta by měla být i nadále nenahraditelnou součástí batolecího jídelníčku, a to i tehdy, když už vaše děti nadšeně konzumují běžné jídlo.

Imunitu je nutné posilovat i po tom, co vaše děťátko dovrší 1 rok, protože imunitní systém prochází prudkým vývojem a pro jeho kvalitu můžete udělat hodně.

* tuky ze skupiny omega 3 a omega 6

¹Lee WS et al, Effect of Growing Up Milk (GUM) containing scGOS/lcFOS/LCPUFA on the Occurrence of Infections in Young Children attending Day Care Centers, 2011 Abstract: A-352-0006-00466.

Pomohl vám článek?
Související témata
Strava batolete Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence Výživa novorozence a kojence Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Strava batolete Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence Výživa novorozence a kojence Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU