Co dělat při uštknutí dítěte zmijí nebo jinými hady?

Co dělat, když dítě uštkne had? Po uštknutí je třeba dát poraněnému první pomoc a co nejdříve ho dopravit k odbornému ošetření.

Blond baby in blue jeans costume walking away down on green path, baby's first steps

Na 1000 kousnutí 500 uštknutí

Co způsobuje jed?

Chyby, které mohou ohrozit život

1.  Zásadně nikdy nepoužíváme škrtidlo!

Riziko úmrtí z uštknutí je nízké, zatímco dlouhodobé zaškrcení končetiny poškozuje tkáň a ohrožuje končetinu. Pokud je končetina zaškrcená více jak hodinu, může to vést až k její amputaci.

2.  Jed z rány neodsávejte!

Jed z rány zásadně neodsáváme. V důsledku sání se rána zvýšeně prokrvuje a vstup jedu do oběhu tak může být významně urychlen.

3.  Poraněnou tkáň nevyřezávejte!

Poraněnou tkáň nikdy nevyřezáváme, může tak být ještě významněji poškozena.

4.  Neaplikujte sérum proti hadímu uštknutí!

Zásadně neaplikujeme sérum proti hadímu uštknutí. Aplikace laikem může vést k vyvolání těžké alergické reakce organizmu na sérum, která je daleko nebezpečnější než vlastní uštknutí či účinek jedu. Pro aplikaci séra je nutné odborné zázemí lékařské pomoci v nemocnici.

5.  Hada nechytejte!

Hada se nikdy nesnažíme chytit pro případnou identifikaci, předcházíme tak dalšímu uštknutí. V případě uštknutí jiným druhem hada (v přírodě na území České republiky toto nehrozí), je nezbytné ihned kontaktovat specializované toxikologické pracoviště.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x