Co dělat při podezření na otravu houbami?
Co dělat při podezření na otravu houbami?
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Do lesa vyrážejí často i malí pomocníci a pomocnice, kteří mají radost z každého úlovku. Otrava houbami tedy představuje zdravotní riziko i pro děti.

Do oblíbených

Co dělat při podezření na otravu houbami?

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Do lesa vyrážejí často i malí pomocníci a pomocnice, kteří mají radost z každého úlovku. Otrava houbami tedy představuje zdravotní riziko i pro děti.

Do oblíbených

Sběr hub je nejen letní zábavou, ale i českým fenoménem. Do lesa vyrážejí celé rodiny, a i když my dospělí víme, že se houby dělí na jedlé, nejedlé a jedovaté, děti velice rády sbírají očima, a tak se může velmi lehce stát, že už přímo v lese začnou v nepozorovanou chvíli pěkně vyhlížející „prašivku“ ochutnávat. V lepším případě ji v dobré víře nepozorovaně přidají do vašeho košíku a odtud vede už jen malý krůček jedovaté houby přímo na váš talíř. Poklidný nedělní oběd se tak velmi rychle může změnit v boj o holý život.

Projevy otravy houbami

  • zvracení,
  • průjmy,
  • nadměrné slinění,
  • nadměrné pocení,
  • poruchy vidění.

Otrava houbami se může projevit buď bezprostředně po požití, nebo až po nějakém čase, a to i na druhý den. Zpravidla houby nejvíce nebezpečné (například muchomůrka zelená nebo vláknice začervenalá ), vyvolávají příznaky otravy za šest, deset i více hodin nebo ještě dokonce za den po požití.

Pro otravu houbami je charakteristické postižení některých orgánových systémů organizmu. Jsou houby, které postihují pouze zažívací ústrojí s projevy zvracení a průjmů. Jiné, které dále poškozují játra nebo ledviny. Otravy některými houbami se projevují nadměrným sliněním, pocením a poruchami vidění. U některých se mohou objevit i příznaky podobné opilosti.

První pomoc při otravě houbami

První pomoc je jednoduchá. Pokud dítě spontánně nezvrací, pokusíme se toto zvracení navodit. Pak je nejvhodnější okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, kde budou provedena další opatření. Při podezření na otravu houbami se obsah zažívacího traktu okamžitě zasílá k mykologickému vyšetření tak, aby bylo možné co nejrychleji určit původce otravy a tím stanovit další způsob léčby intoxikovaného dítěte. V případě, že máte ještě k dispozici houby, které jste konzumovali, nebo jsou k dispozici zvratky dítěte s nestrávenými zbytky hub, vezměte je s sebou.

tip

Pokud se vaše rodina věnuje houbaření, učte děti houby poznávat již od ranného dětství. Větší děti by měly rovněž dodržovat zásadu, že houby ani jiné lesní plody, které s jistotou neznají, se neochutnávají. 

Prognóza otravy houbami

Je dána charakterem a množstvím požité „nejedlé“ houby. Dítě se může zcela uzdravit, ale může i zemřít, a to i při maximální lékařské péči. Čím dříve je dítě dopraveno k lékaři, tím větší má zpravidla naději na uzdravení. Nejjedovatější houby jsou však velmi zákeřné právě v tom, že se otrava projeví až dlouho po požití.

Jak se z houby jedlé stane houba jedovatá?

I jedlé houby se mohou změnit v nebezpečnou surovinu. Při zapaření nebo hnilobě se totiž i v jinak jedlých houbách mohou objevit toxické látky, které mají neblahý vliv na naše zdraví. Proto bychom náležitou pozornost neměli věnovat jen zpracování hub, ale také jejich skladování.  

Přečtěte si další články týkající se první pomoci u dětí.

Důležité

Příznaky otravy houbami se mohou objevit až za 6, 10 i více hodin. V některých případech dokonce i za den či později po jejich požití!

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete První pomoc
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete První pomoc
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU