Bonding po císařském řezu
Bonding po císařském řezu
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Bonding je vytvoření hluboké emoční vazby mezi maminkou a dítětem těsně po porodu.

Do oblíbených

Bonding po císařském řezu

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Bonding je vytvoření hluboké emoční vazby mezi maminkou a dítětem těsně po porodu.

Do oblíbených

Co si přesně představit pod termínem bonding? 

Bonding je vytvoření hluboké emoční vazby mezi maminkou a dítětem těsně po porodu, kdy je novorozenec přiložen na tělo matky co nejdříve po jeho narození. První vzájemný kontakt maminky a děťátka usnadní děťátku adaptovat se na přechod z vnitřního prostředí maminčina těla do vnějšího světa a pomáhá překonat jak matce, tak dítěti emoční a fyzické důsledky porodu. A pokud rodíte císařským řezem, ať už plánovaným nebo spontánním, věřte, že i po císařském řezu je bonding možný a velmi žádoucí.

Po devíti měsících těhotenství strávených spolu je pro matku i dítě stresující pocit rozdělení. První pohled z očí do očí, dotek kůže na kůži (skin to skin), vnímání matčina tepla a tlukotu srdce dodávají miminku pocit bezpečí. Snáze udrží tělesnou teplotu, na těle maminky nepláčou, mají nižší hladiny stresových hormonů a kojení se rozbíhá dříve a lépe, zvlášť, pokud se podaří první přisátí miminka k prsu do hodiny od porodu. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Při přirozeném porodu během první hodiny po porodu má totiž miminko nejsilnější sací reflex a maminka zase nejvyšší hladiny hormonů oxytocinu a prolaktinu, potřebné pro rozběhnutí kojení. Kůže miminka se při kontaktu kůže na kůži a při kojení kolonizuje matčinou mikrobiální flórou, která stimuluje imunitní systém miminka. Po úspěšném přisátí se osídluje i střevní trakt miminka. Jak matka, tak dítě vylučují hormon oxytocin, který pomáhá budovat láskyplnou vazbu mezi matkou a dítětem. U matky bonding startuje rodičovské kompetence a snižuje se prožívání bolestivosti po porodu.

Ženy, které rodí plánovaným císařským řezem, se často obávají, že nebudou moci prožít plný bonding se svým miminkem. Zatímco u přirozeného porodu je umožnění bondingu zcela podporováno, podpora bondingu po porodu císařským řezem se může na první pohled zdát obtížnější. Přitom mnoho porodnic má propracovaný systém, jak umožnit bonding i po císařském řezu. 

V případě epidurální (částečná) anestezie, kdy je maminka při vědomí a pokud to její stav po operaci dovoluje, může proběhnout bonding stejně jako v případě přirozeného porodu. Po přestřihnutí pupeční šňůry a kontroly miminka pediatrem přímo na těle matky může bonding pokračovat, ideálně první 2 hodiny života miminka. 

V případě císařského řezu s celkovou anestezií, kdy maminka v průběhu operace spí, je miminko přiloženo až po jejím probuzení na operačním sále. Mezitím může maminku v bondingu zastoupit tatínek.

Pokud víte, že budete rodit plánovaným císařským řezem, projděte si seznam blízkých porodnic a zjistěte si, jak umožňují a podporují bonding po císařském řezu. Ideální je také sepsat si porodní přání a probrat vaše požadavky a očekávání s lékařem v těhotenské poradně. Tak se vyhnete možným zklamáním a frustracím. Ale samozřejmě platí, že podle aktuální zdravotní situace vás a vašeho miminka může lékař rozhodnout jinak, než máte sepsané v porodním plánu. 

Díky důvěře a vzájemné komunikace mezi vámi, lékařem, porodní asistentkou nebo pediatrem jistě dospějete k nejlepší péči, které můžete vy a vaše novorozené miminko získat.


Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU